Antrenamentele intense înainte de culcare nu vor îmbunătății calitatea somnului

Antrenamentele intense înainte de culcare nu vor îmbunătății calitatea somnului

©

Autor:

Antrenamentele intense înainte de culcare nu vor îmbunătății calitatea somnului
ExerciÈ›iile fizice de intensitate ridicată efectuate înainte de somn contribuie la o uÈ™oară scădere a stadiului somnului cu miÈ™care rapidă a ochilor (REM), etapa de somn care este asociată în mod obiÈ™nuit cu experienÈ›ele de visare, arată o nouă meta-analiză.
ExerciÈ›iile fizice sunt adesea asociate cu un somn îmbunătățit. Efectuate în anumite momente ale zilei sau cu puÈ›in timp înainte de culcare, exerciÈ›iile pot modifica È™i modul în care o persoană va dormi. În ciuda numeroaselor studii din domeniul somnologiei, există încă multe lucruri necunoscute cu privire la legătura dintre exerciÈ›iile fizice È™i somn.

O nouă meta-analiză publicată în revista Sleep Medicine Reviews a evaluat datele din 15 studii publicate pentru a vedea cum o singură sesiune de exerciÈ›ii intense afectează adulÈ›ii sănătoÈ™i tineri È™i de vârstă mijlocie în orele anterioare culcării. Cercetătorii au descoperit că o combinaÈ›ie de factori ar interacÈ›iona pentru a spori sau modula efectele exerciÈ›iului asupra somnului.

Cercetătorii au efectuat o analiză statistică care a examinat variabile precum momentul exerciÈ›iului (seara devreme sau seara târziu) È™i orele dintre încetarea exerciÈ›iului È™i ora de culcare (mai puÈ›in de două ore, aproximativ două ore È™i două până la patru ore). Variabile suplimentare au inclus nivelul de activitate al participanÈ›ilor (sedentar sau activ fizic), intensitatea È™i durata exerciÈ›iilor. Ei au analizat, de asemenea, modul în care anumite tipuri de exerciÈ›ii au influenÈ›at somnul.

„Per ansamblu, analiza noastră a arătat că atunci când exerciÈ›iile fizice s-au încheiat cu două ore înainte de culcare, au existat beneficii de somn, inclusiv promovarea debutului somnului È™i creÈ™terea duratei somnului. Pe de altă parte, când exerciÈ›iul s-a încheiat cu mai puÈ›in de două ore înainte de culcare, somnul a fost afectat negativ. ParticipanÈ›ilor le-a trebuit mai mult să adoarmă È™i durata somnului a scăzut”, spune autorul principal al studiului, Emmanuel Frimpong.

O analiză suplimentară a arătat că exerciÈ›iile fizice de intensitate ridicată efectuate seara devreme au favorizat debutul somnului, mai ales atunci când au fost efectuate de subiecÈ›i sedentari. S-a constatat, de asemenea, că exerciÈ›iile de ciclism au oferit cele mai multe beneficii pentru participanÈ›i, în ceea ce priveÈ™te debutul somnului È™i profunzimea sa. Cu toate acestea, exerciÈ›iile de intensitate ridicată, indiferent de sincronizare, au contribuit la o uÈ™oară scădere a stadiului somnului cu miÈ™care rapidă a ochilor (REM).

sursa: Science Daily
foto: Cercetătorii Emmanuel Frimpong și Melodee Mograss, Concordia University

Data actualizare: 30-09-2021 | creare: 30-09-2021 | Vizite: 293
Bibliografie
Intense workouts before bedtime won’t guarantee a good night’s rest, new research shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210928121330.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum