Felul în care ne petrecem timpul liber poate ajuta la scăderea riscului de demență

©

Autor:

Felul în care ne petrecem timpul liber poate ajuta la scăderea riscului de demență
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Peking din Beijing arată că anumite activități precum cititul unei cărți sau practicarea de yoga pot determina scăderi ale riscului de apariție al demenței. Conform oamenilor de știință, descoperirea a fost obținută în urma unei meta-analize în cadrul căreia au fost evaluate studii privind efectele activităților fizice și sociale asupra funcției cognitive.
Lin Lu, doctor și autor principal al studiului, afirmă că beneficiile asupra sănătății ale unor activități au fost anterior descoperite prin intermediul unor lucrări anterioare, printre acestea numărându-se scăderea riscului de apariție a cancerului sau a fibrilației atriale și o percepție a persoanelor care urmează astfel de obiceiuri asupra unei stări de sănătate superioare. Cu toatea cestea, potrivit autorului numărul de studii care au tratat subiectul corelării acestor activități cu riscul de demență a fost insuficient, cercetarea actuală propunând o serie de opțiuni printre care se numără și sportul, activitățile de voluntariat și diverse meșteșuguri în vederea obținerii unei rate mai mici de apariție a demenței.

Eșantionul de studiu a fost compus din două milioane de persoane care nu prezentau demență la începutul acestuia, participanții fiind ulterior urmăriți timp de cel puțin trei ani în vederea aprecierii influenței pe care activitățile propuse le au asupra riscului acesteia. Autorii explică faptul că, în total, la finalul analizei 74700 de persoane au dezvoltat demență, iar în urma ajustării datelor în funcție de vârstă, sex și gradul de educație, aceștia au descoperit faptul că activitățile propuse au îmbunătățit rata de apariție a acestei tulburări, un exemplu reprezentativ fiind activitățile de agrement, întrucât persoanele care le-au urmat au înregistrat o scădere cu 17% a ratei în cauză.

În plus, printre activitățile ce au îmbunătățit statisticile s-au numărat și cele intelectuale, precum cititul sau scrisul de plăcere, privitul la televizor sau ascultarea radioului, procentul aferent acestei categorii de participanți fiind de 23%. De asemenea, o scădere de 17% au înregistrat și persoanele care au ales activități fizice precum mersul pe jos, alergarea, mersul pe bicicletă, yoga sau dansul, în timp ce activitățile de natură socială, cum ar fi participarea la cursuri, voluntariatul, vizitarea de rude sau prieteni a oferit o scădere cu 7% a riscului de apariție a demenței. De menționat, însă, este și faptul că auto-raportarea beneficiilor reprezintă o limitare a studiului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-09-2022 | creare: 07-09-2022 | Vizite: 399
Bibliografie
Leisure activities may help lower the risk of dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20220810/Leisure-activities-may-help-lower-the-risk-of-dementia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum