De ce femeile sunt mai predispuse la apariția bolii Alzheimer? (studiu)

©

Autor:

De ce femeile sunt mai predispuse la apariția bolii Alzheimer? (studiu)
Boala Alzheimer afectează în mod disproporționat femeile, care reprezintă aproximativ două treimi dintre cazurile de debut tardiv ale bolii. În plus, boala progresează mai rapid și este mai severă la femei comparativ cu bărbații. Până acum, bazele biologice ale acestor diferențe nu au fost pe deplin înțelese, însă un nou studiu își propune să umple acest gol. Cercetătorii de la Western University au explorat rolul hormonilor sexuali feminini în manifestarea Alzheimerului la nivel cerebral, cu un accent special pe estradiol, o formă a estrogenului.
Studiul a fost condus de studenta la doctorat Liliana German-Castelan, sub supravegherea profesorului Vania Prado. Cercetătorii au utilizat modele animale și imagistică prin rezonanță magnetică (MRI) pentru a studia interacțiunile chimice cerebrale asociate cu Boala Alzheimer. Au fost studiați atât șoareci masculi, cât și femele, și au fost analizate imagini MRI ale persoanelor în vârstă sănătoase. Rezultatele au fost publicate în „Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association”.

Rezultate cheie

  • Estradiolul, o formă a estrogenului, joacă un rol semnificativ în modul în care Alzheimerul se manifestă la nivel cerebral.
  • Neuronii colinergici, care produc neurotransmițătorul acetilcolină esențial pentru memoria și cogniția normală, sunt vulnerabili la acumularea toxică de proteine beta-amiloide.
  • Prezența sau lipsa hormonilor sexuali poate influența relația dintre semnalizarea colinergică și acumularea beta-amiloidă.
 

Implicații și concluzii

Studiul subliniază necesitatea dezvoltării unor strategii terapeutice care să țină cont de legăturile hormonale, subliniind importanța de a înțelege rolul estradiolului în boala Alzheimer. De asemenea, cercetătorii sugerează că abordările științifice actuale trebuie să se schimbe, pentru a include modele animale care reflectă, de exemplu, femeile la postmenopauză.

Un alt aspect notabil al studiului este nevoia urgentă de a studia funcția amiloidă și colinergică în grupa de vârstă „peri-menopauzală” (40-50 de ani), care este mult mai tânără decât indivizii examinați în majoritatea studiilor de mare amploare privind Alzheimerul.

În concluzie, descoperirile subliniază importanța de a aborda diferențele de sex în cercetarea și tratamentul bolii Alzheimer. Înțelegerea rolului hormonilor sexuali, în special a estradiolului, în patologia Alzheimer oferă oportunități noi pentru dezvoltarea de terapii mai eficiente și personalizate.

sursa: News Medical
foto: Plăcile cerebrale ale modelelor de șoareci în boala Alzheimer arată acumularea de proteine ​​​​beta-amiloid sub formă de puncte luminoase în creier. (Schulich School of Medicine & Dentistry image)

Data actualizare: 18-10-2023 | creare: 18-10-2023 | Vizite: 314
Bibliografie
Female sex hormones play significant role in Alzheimer's disease, https://www.news-medical.net/news/20231017/Female-sex-hormones-play-significant-role-in-Alzheimers-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Șapte obiceiuri sănătoase sunt corelate cu un risc mai mic de demenţă la persoanele cu risc genetic
  • Persoanele cu nivele sanguine mari de DHA au cu 49% mai puține șanse de a dezvolta boala Alzheimer
  • Un studiu confirmă legătura dintre bolile intestinale și riscul de boală Alzheimer
  •