Deficiente cronice nutritionale: Calciul si Magneziul

©

Autor:

Hipocalcemia

In cazul hipocalcemiei, nivelul calciului in sange este prea scazut. Majoritatea calciului din sange este transportat (legat) de albumine. Calciul legat actioneaza ca o rezerva, neavand nici o functie activa in organism. Prin contrast, calciul liber (ionizat) afecteaza functiile organismului. Astfel, un nivel scazut al albuminelor plasmatice nu determina probleme atat timp cat cantitatea de calciu liber ramane normala. Nivelul total al calciului in sange este de obicei este corelat cu nivelul calciului liber.


Hipocalcemia este frecvent determinata de pierderi excesive de calciu in urina sau de esecul mobilizarii calciului din matricea osoasa in curentul sanguin.

 

Hipocalcemia poate aparea cand nivelul hormonului paratiroid este scazut (de exemplu, daca glandele paratiroide sunt distruse in timpul chirurgiei tiroidiene), cand o persoana se naste fara glande paratiroide sau cand organismul raspunde inadecvat la un nivel normal al hormonului paratiroid (pseudohipoparatiroidism).

 

Un nivel scazut al magneziului poate determina hipocalcemie prin reducerea activitatii hormonului paratiroid. Alte cauze de hipocalcemie includ deficitul de vitamina D (nutritie sau expunere la soare inadecvate), disfunctie renala (pierderi crescute de calciu prin urina si activare renala deficitara a vitaminei D), aport dietetic inadecvat de calciu, afectiuni ce impiedica absorbtia calciului, pancreatita.

Nivelul plasmatic al calciului poate scadea moderat fara a produce simptome. In timp, hipocalcemia afecteaza creierul, determinand simptome neurologice sau psihologice, cum ar fi confuzie, pierderi de memorie, delir, depresie si halucinatii. Aceste simptome sunt reversibile daca nivelul calciului revine la normal. Un nivel extrem de scazut al calciului poate determina parestezii si furnicaturi (frecvent la nivelul buzelor, limbii, degetelor, picioarelor), crampe musculare, spasme ale muschilor laringieni (ducand la dificultati de respiratie), contractura si spasme ale musculaturii (tetanie) si ritm cardiac anormal.(9)


Hipocalcemia acuta determina in mod direct cresterea iritabilitatii neuromusculare, aceasta fiind responsabila de majoritatea simptomelor. Manifestarea clinica este tetania, caracterizata prin descarcari neuromusculare repetate dupa un stimul unic.

 

Tetania apare in situatia unei hipocalcemii severe (Ca ionizat <1.1 mmol/L). Forme mai usoare de iritabilitate neuromusculara duc la parestezii si amorteli la nivelul varfurilor degetelor si a zonei periorale. Contractura musculaturii faciale ipsilaterale prin stimularea nervului cranial VII la nivelul urechii este cunoscut ca semnul Chvostek; acesta consta in contractii ale muschilor periorali la unghiul buzelor, musculatura nazala ipsilaterala si musculatura ipsilaterala a ochiului. Semnul Trousseau consta in spasm carpal provocat de ischemie (indus de inflatia mansetei tensiometrului in jurul mainii) sau de alcaloza (provocata de hiperventilatie timp de cateva minutes). Crampe musculare spontane sunt frecvent intalnite in hipocalcemie. Contractura prelungita a muschilor respiratori si laringieni determina respiratie stridoroasa si poate determina cianoza.

 

Autori: Dr: Ana-Maria Slanina, Doina Felea, Antoneta Petroaie, Silvia Matasaru


Data actualizare: 26-06-2007 | creare: 17-02-2007 | Vizite: 111676
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!