Deficiente cronice nutritionale: Calciul si Magneziul

©

Autor:

Considerente privind studiul

Considerente privind dieta

 

Aportul mediu de calciu al adultului in Statele Unite a fost gasit sub asteptari(15 pana la 20 mmol/d = 0,6 - 0,8 g/d). la adulti, mai putin de jumatate din calciul din dieta este absorbit.(1)


Dezechilibrele magneziului sunt frecvente si asociate cu un mare numar de conditii patologice asociate cu morbiditate si mortalitate. O mare parte a populatiei prezinta un aport inadecvat de magneziu, in special varstnicii si atletii fiind predispusi la deficit latent.(8)


Deficienta de Mg este una dintre cele mai frecvente anomalii electrolitice in practica clinica si, probabil, cea mai subdiagnosticata. Manifestarile clinice ale hipomagnezemiei pot debuta insidios sau brusc si dramatic.(10)


Unii pacienti au convingerea gresita ca alimentele contin suficient calciu pentru a satisface nevoile. O sursa de alimente bogate in calciu sunt lactatele – unii pacienti sunt intoleranti la lactoza si evita aceste produse. Alti pacienti incearca sa compenseze prin ingestia altor alimente cu nivel crescut de calciu (ex. broccoli, varza, curmale, verdeturi, somon, sardine, soia), desi este nerealist sa sugeram ca aceste alimente ar putea servi drept substituente pentru lactate. Alti pacienti aleg alimente fortifiate, cum ar fi batoanele de cereale, sucuri si substituente lactate. (15)


Factorii ce limiteaza absorbtia includ taninele sau polifenolii din ceai, fosforul din dieta in exces, nivelul crescut de acid fitic din fibrele din dieta. (13) Cofeina, bauturile tip cola, sunt de asemenea, raspunzatoare de reducerea nivelului de calciu.


De un interes deosebit sunt rezultatele catorva studii ce indica faptul ca in comparatie cu baietii, adolescentele respecta intr-o masura mai mica recomandarile privind aportul de calciu din dieta; acest aport scade la adolescente incepand cu perioada pubertatii. (11)

 

Gradul de absorbtie al diferitelor saruri de calciu:
• Gluconat de Ca (9%Ca) – absorbtie 34,3% (iv)
• Lapte (10%) – 33%
• Dieta – 32%
• Acetat de Ca (13%) – 32%
• Lactat de Ca (13%) – 32% (im)
• Carbonat de Ca (40%) – 27%
• Ca tribazic (33%) – 25%
• Citrat de Ca (21%) – 22%
• Oxalat de Ca (31%) – 10,2%

 absorbtia calciului

Afectiunile legate de stress

 

Pe langa consideratiile privind dieta moderna ce limiteaza aportul optim de Ca-Mg, un element important este reprezentat de evenimentele stresante zilnice legate de „viteza” in crestere a vietii urbane, competitia in crestere si dificultatile in raspunsul adaptativ la stress.


Diferiti autori leaga semenele clinice de tetanie nu numai de nivelul scazut al Ca si/sau Mg, ci si de tipul de personalitate anxioasa cu un prag mai scazut pentru reactia adrenergica. (16) Simptomele de hipocalcemie pot aparea si in conditiile in care nivelul plasmatic al Ca pare a fi in limite normale. In acest fel, labilitatea serica a celor doi ioni ca raspunsla niveluri ridicate de noradrenalina se coreleaza cu simptome neuro-vegetative cumar fi: dificultati respiratorii, cefalee, vertij, stari depresive, tulburari anxioase, tulburari de somn. Uneori nu se poate face o diferentiere foarte clara intre simptomele de hipocalcemie si cele de raspuns neuro-vegetativ la stress.


Data actualizare: 20-08-2011 | creare: 17-02-2007 | Vizite: 111685
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!