Deficiente cronice nutritionale: Calciul si Magneziul

©

Autor:

Titlul complet al lucrarii:

Corectia deficientelor cronice nutritionale de calciu si magneziu la adolescentii si adultii tineri cu manifestari de tetanie

 

Autori:

Ana-Maria Slanina*, Doina Felea, Antoneta Petroaie*, Silvia Matasaru
UMF „GR. T. POPA” IASI, DISCIPLINA DE MEDICINA FAMILIEI, CMI MF IASI

 

 

In ultimele decade, rolul dietei in mentinerea starii de sanatate a fost amplu discutat, avand in vedere tranzitia spre stilul de viata urbanizat, caracterizat prin viteza si spirit competitiv, insotita de diete tip fast-food si tulburari adaptative de stress.

Optiunile multiple aflate pe piata alimentara nu sunt intotdeauna benefice, iar daca dieta copilului sau a adolescentului este oarecum supravegheata de parinti, nu acelasi lucru se intampla in cazul adultului tanar transplantat intr-un mediu urban si supus traiului independent.

Dat fiind incidenta in crestere a anumitor afectiuni carentiale, consideram ca o analiza a rolului calciului din dieta, a fenomenelor de carenta si a posibilitatilor de corectie a acestora la adultul tanar este de maxima utilitate.

 

Rezumatul studiului

 

Obiectiv:

Scopul lucrarii este determinarea manierei optime de suplimentare cu calciu si magneziu a dietei tinerilor prezentand simptome de tetanie si de hipomagnezemie. Am dorit sa apreciem calitativ si cantitativ aportul dietetic si sa elaboram un model de consiliere privind schimbarea comportamentului alimentar la tineri.


Material si metoda:

Lotul de pacienti a fost constituit din 118 tineri din mediul, care s-au prezentat la un cabinet de MF cu simptome specifice pentru lipsa de calciu si/sau lipsa de magneziu. Anamneza a depistat simptomele frecvente si tipul de comportament alimentar. S-a insistat asupra orarului si compozitiei meselor (chestionar adaptat dupa Blalock & colab. pentru evaluarea aportului de Ca) si asupra prezentei factorilor de stress. Examenul clinic a inclus evaluarea parametrilor antropometrici, a semnelor de tetanie si a manifestarilor neuro-vegetative asociate. Profilul biochimic cuprinde calciul seric total, ionizat si magneziul.


Rezultate:

Rezultatele confirma un aport dietetic deficitar de Ca si Mg la 53% dintre membrii lotului, prezenta a cel putin trei factori de stress, comportament alimentar dezorganizat ( influente diverse). Simptomele frecvente au fost palpitatii(41,5%), parestezii, dispnee, senzatie de nod in gat, intepaturi precordiale, tremuraturi, tulburari de concentrare si manifestari anxioase(50. Datele de laborator au aratat valori variabile ale Ca total, ionizat si Mg; tulburarile au fost impartite in tetanie latenta (59,3%), tetanie manifesta (20,3%) si hipomagnezemie(20,3%). Au fost aplicate 5 scheme de suplimentare cu Ca si/sau Mg, obtinandu-se o remisie de 75% a simptomatologiei dupa o luna de tratament. S-a efectuat consiliere nutritionala specifica, urmand a fi monitorizata evolutia pe termen lung.


Concluzii:

1. Dieta tinerilor din mediul urban este deficitara in Ca si Mg, necesitand suplimentare si consiliere nutritionala.

2. Tulburarile specifice tetaniei apar si in conditiile unor valori de laborator cvasi-normale datorita labilitatii ionilor, hipomagnezemiei asociate si factorilor de stress prezenti.

3. Evaluarea si optimizarea igienei alimentare la tineri este deosebit de importanta atat pentru preventia deficientelor nutritionale cat si pentru mentinerea calitatii vietii si a adaptarii efciente la stress.

 

Autori: Dr: Ana-Maria Slanina, Doina Felea, Antoneta Petroaie, Silvia Matasaru


Data actualizare: 04-08-2009 | creare: 17-02-2007 | Vizite: 111683
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!