Deficiente cronice nutritionale: Calciul si Magneziul
Autor: Ana-Maria Slanina*, Doina Felea, Antoneta Petroaie*, Silvia Matasaru
- Introducere
- Metabolismul Calciului
- Metabolismul Magneziului
- Hipocalcemia
- Hipomagnezemia
- Corelatii intre deficientele de calciu si magneziu
- Evolutii recente privind beneficiile suplimentarii cu calciu si-sau magneziu
- Considerente privind studiul
- Scopul studiului
- Material si metoda
- Rezultate
- Concluzii
- Bibliografie
Evolutii recente privind beneficiile suplimentarii cu calciu si-sau magneziu
Studiile pe termen scurt indica o densitate minerala osoasa crescuta (BMD) la copiii si adolescentii carora li s-au administrat suplimente cu continut crescut de calciu. Ginty si A. Prentice (MRC Human Research, Cambridge, UK) au prezentat resultatele unui studiu de suplimentare cu calciu pe o durata de 12 luni (1000 mg/zi de carbonat de calciu) vs placebo. Un total de 143 baieti intre 16 si 18 ani au fost inclusi in studiu. Suplimentarea cu calciu a condus la cresteri semnificative ale dimensiunilor scheletului, continutului mineral osos la nivelul coloanei lombare, trohanterului dar nu si la nivelul antebratului. Au fost constatate cresteri semnificative ale staturii. (11)
Suplimentarea cu calciu poate fi de asemenea responsabila de controlul greutatii corporale. Sunt propuse doua mecanisme fiziologice pentru a explica modul in care aportul de calciu poate afecta greutatea corporala sau cantitatea de tesut adipos. Primul este efectul calciului din dieta asupra nivelului calciului intracelular in adipocite, al doilea fiind efectul asupra absorbtiei acizilor grasi la nivelul tractului gastrointestinal. (12)
Consumul crescut de calciu poate reduce formarea calculilor renali la femeile tinere prin modularea excretiei de citrat si oxalat. Calciul din dieta a fost de asemenea asociat cu un nivel crescut al HDL, risc redus de polipi colici si scaderea tensiunii arteriale la hipertensivi. Suplimentarea cu calciu s-a dovedit benefica in reducerea sindromului premenstrual. (13)
Suplimentarea cu magneziu s-a dovedit de asemenea benefica in reducerea TA la indivizii hipertensivi in asociere cu agentii anti-hipertensivi. Au fost raportate efecte in reducerea trigliceridelor, imbunatatirea sensibilitatii la insulina si in prevenirea aritmiilor. (7)
Datorita efectelor sale asupra excitabilitatii neuro-musculare si a implicatilor sale in eliberarea neurotransmitatorilor, magneziul a fost inalt corelat cu dezordinile cauzate de stress. Un nivel ridicat de noradrenalina (stari adrenergice determinate de evenimente stresante) modifica nivelul plasmatic si celular al Mg. Suplimentele de Mg au fost utile in remisia anxietatii si a parametrilor de raspuns la stres, precum si a simptomelor neuro-musculare(Popovic & colab. 1993, Selishchev 1998, Caroll Study 2000).
Administrarea simultana de Ca si Mg a fost un subiect conntroversat datorita afinitatii similare pentru canalele trans-membranare dar studiile sugereaza faptul ca absorbtia intestinala a Ca nu este afectata de administrarea concomitenta de Mg, ultimul fiind absorbit practic in toate segmentele intestinului subtire, in special ileon, in timp ce Ca este absorbit in principal la nivelul duodenului. (14)
Autori: Dr: Ana-Maria Slanina, Doina Felea, Antoneta Petroaie, Silvia Matasaru
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Diabet insipid tratament
- Diabetul de tip 2 - cum sa scapam de el
- Diabet zaharat tip 2
- Glicemie normala, corpi cetonici pozitivi... Ajutati-ma!
- Diabet zaharat II cu necesar insulinic nou
- Fara diagnostic de 4 luni sunt disperat
- Glicemia buna Hg glicata mare...rog mult lamuriri
- Prediabet si depresie puternica
- Mancarurile care trebuiesc excluse din dieta diabeticului
- Injectie insulina