Deficiente cronice nutritionale: Calciul si Magneziul

©

Autor:

Corelatii intre deficientele de calciu si magneziu

Alcaloza (indusa de hiperventilatie), hipokalemie, adrenalina (datorita stressului emotional), si hipomagnezemia agraveaza simptomele de hipocalcemie, in timp ce acidoza diminueaza simptomele, asa cumse intampla in cazul pacientilor cu insuficienta renala cronica, ce deseori tolereaza hipocalcemia marcata fara simptome.

 

Hipomagnezemia coexistenta trebuie avuta in vedere la fiecare pacient; daca statutul magneziului este necunoscut, se impune suplimentarea.


Hipocalcemia asociata hipomagnezemiei se asociaza atat cu eliberare deficitara de PTH cat si cu raspuns alterat la hormon. Pacientii cu hipocalcemie secundara hipomagnezemiei au nivele scazute sau absente ale iPTH circulant, indicator al eliberarii diminuate de hormon in ciuda stimularii fiziologice maxime realizata de hipocalcemie.

Este deci surprinzator faptul ca hipomagnezemia severa se asociaza cu secretie alterata de PTH. Explicatia acestui paradox este faptul ca hipomagnezemia severa, cronica, reflecta deficit intracelular de magneziu; deficitul sever intracelular de magneziu interfera cu mecanismele secretorii normale si cu raspunsul periferic normal la PTH (afectand functia adenilat ciclazei la nivelul tesutulor glandulare si al tesuturilor tinta). (1)

 

Autori: Dr: Ana-Maria Slanina, Doina Felea, Antoneta Petroaie, Silvia Matasaru


Data actualizare: 22-02-2011 | creare: 17-02-2007 | Vizite: 111678
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!