De ce unele persoane sunt mai friguroase decât altele?

©

Autor:

De ce unele persoane sunt mai friguroase decât altele?

În termeni simpli, senzația de rece sau de cald înseamnă că temperatura corpului tău, înțeleasă ca un punct de referință, depinde de impulsurile termice din tot corpul, inclusiv din creier, sânge, măduva spinării, organe sau piele.

O parte din creierul nostru colectează toate aceste admisii termice și practic le compară cu temperatura corpului pe care vrea să o păstreze. Deci, dacă temperatura pielii este scăzută, chiar dacă restul corpului are o temperatură normală, îți va fi frig.

De ce există o astfel de variație în reacția noastră la frig?

Percepția frigului începe atunci când nervii din piele trimit impulsuri creierului despre temperatura pielii. Aceste impulsuri răspund nu numai la temperatura pielii, ci și la rata de schimbare a temperaturii pielii.

Impulsurile nervoase generate de scăderea temperaturii pielii asigură avertizarea timpurie în ceea ce privește un eventual eveniment care ar putea cauza o scădere a temperaturii organelor interne, care poate duce la hipotermie letală.

La persoanele sănătoase, sistemele fiziologice împiedică apariția hipotermiei. Impulsurile din piele ajung la hipotalamus, o zonă a creierului responsabilă de controlul temperaturii organelor interne, care generează instrucțiuni în sistemul nervos care împiedică scăderea temperaturii.

Impulsurile nervoase trimise mușchilor generează căldură metabolică suplimentară prin tremurături. Vasele de sânge transportă sânge cald de la organele interne până la pielea rece.

Impulsurile care ajung la cortexul cerebral, partea creierului în care are loc raționamentul, generează informații despre modul în care resimțim senzația de frig. Acestea se combină cu impulsurile care sosesc din sistemul limbic, responsabile pentru starea noastră emoțională, pentru a determina cât de neplăcut se simte frigul. Aceste sentimente ne motivează să realizăm anumite comportamente, cum ar fi purtarea unor haine mai călduroase. (1)

Alte cauze care explică senzația de frig

Unii dintre noi pot moșteni senzația de frig. Un studiu realizat de gemeni a constatat că prevalența senzațiilor de mâini și de picioare reci este ereditară, implicând o bază genetică care influențează percepția temperaturii. (2)

Unii dintre noi, de asemenea, pot simți frigul pur și simplu din cauza modului în care alții sunt îmbrăcați, fenomen numit „contagiune rece”. Într-un studiu, voluntarii sănătoși au simțit mai mult frig după ce au urmărit videoclipuri în care actorii se prefăceau că se simt înfrigurați. Temperatura mâinilor voluntarilor a scăzut pe măsură ce vasele de sânge din mâinile lor s-au îngustat, chiar dacă nu se aflau într-un mediu rece.

Grăsimea corporală. Cu cât mai multă grăsime sub piele, cu atât vei fi mai bine izolat de senzația de frig.

Vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă, corpul nu este la fel de eficient în reglarea temperaturii.

Calitatea somnului. Totul de la metabolism la stres la activitatea creierului redus este coordonat de calitatea somnului tău, care dacă este una precară nu ajută la reglarea corectă a temperaturii.

Deshidratare. Bea mai multă apă. Apa din corp te ajută să îți reglezi temperatura corpului. (3)

Există vreun motiv pentru care variația de temperatură afectează mai ales femeile?

Persoanele care simt întotdeauna că sunt înfrigurate, vor avea în mod obișnuit o masă musculară relativ mai mică decât suprafața corporală (de obicei, femeile și persoanele în vârstă). Temperatura reală a corpului lor poate să nu fie sub cotele normale, dar ele resimt senzația de frig, deoarece corpul lor încearcă să conserve căldura.

Au existat, de asemenea, studii limitate care sugerau că femeile au o densitate mai mare a vaselor de sânge la nivelul pielii, ceea ce le-ar face mai sensibile la frig. Cu toate acestea, nu au fost suficiente dovezi pentru a susține această teorie.

Cum poți ameliora senzația de frig?

Unul dintre cele mai indicate lucruri pe care cineva le poate face este să-și mărească masa musculară. Acest lucru va crește rata metabolică generală.

Un alt lucru pe care o persoană îl poate face este să se supună stresului rece, cum ar fi permiterea expunerii la temperaturi foarte scăzute pentru perioade scurte de timp. Acest lucru ar putea scădea sensibilitatea la frig. Un exemplu este de a face un duș rece pentru o scurtă perioadă de timp.

Există de asemenea alte lucruri pe care le poți face pentru a a-ți păstra corpul călduros.

  • Poartă îmbrăcăminte călduroasă. Sunt recomandate materialele precum bumbacul și lâna care pot să-ți țină de cald.
  • Băuturi calde. Sunt de asemenea o metodă la îndemână pentru a ridica temperatura corpului.
  • Fii activ. Mișcarea generează căldură și te vei încălzi repede.


În cele din urmă, dacă continui să resimți o senzație pregnantă de frig este indicat să acorzi mai multă atenție metabolismului tău, care este principalul factor care influențează temperatura corpului.


Data actualizare: 31-01-2019 | creare: 31-01-2019 | Vizite: 5133
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum