Lintea scade colesterolul și îmbunătățește glicemia postprandială

Lintea scade colesterolul și îmbunătățește glicemia postprandială

©

Autor:

Lintea scade colesterolul și îmbunătățește glicemia postprandială
Lintea este recunoscută pentru conÈ›inutul ridicat de fibre dietetice È™i proteine, precum È™i prezenÈ›a compuÈ™ilor bioactivi cum ar fi polifenolii. Un studiu clinic randomizat, care a inclus participanÈ›i cu vârste între 18 È™i 70 de ani cu risc crescut de a dezvolta tulburări metabolice cronice, a evaluat impactul consumului regulat de linte timp de 12 săptămâni asupra sănătății metabolice. Studiul a urmărit răspunsurile lipidemice, glicemice È™i inflamatorii, comparând efectele consumului de 980 de grame de linte verde gătită săptămânal, cu un grup de control.
Cercetarea a relevat că, în ciuda absenÈ›ei schimbărilor antropometrice semnificative în ambele grupuri de la pre la post-intervenÈ›ie, consumul de linte a fost asociat cu scăderea nivelurilor de colesterol total È™i LDL (colesterolul „rău”) în stare de post. Mai mult, consumul pe termen lung de linte a îmbunătățit răspunsurile glicemice È™i inflamatorii postprandiale la o provocare cu masă bogată în grăsimi. Aceste îmbunătățiri pot fi atribuite conÈ›inutului de fibre din linte, care se leagă de acizii biliari È™i stimulează producÈ›ia hepatică de acizi biliari, reducând astfel nivelurile de colesterol seric.

Un alt mecanism sugerat este prezenÈ›a saponinelor în linte, compuÈ™i bioactivi care reglează metabolismul lipidic È™i previn absorbÈ›ia colesterolului. În plus, consumul de linte a fost asociat cu o reducere a aportului total de grăsimi saturate, un component al dietei care creÈ™te nivelurile de colesterol.

Rezultatele studiului indică faptul că consumul de linte pe o perioadă de 12 săptămâni poate reduce nivelurile de colesterol în stare de post È™i poate îmbunătăți răspunsurile glicemice È™i inflamatorii postprandiale la persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli metabolice, fără a provoca disconfort gastrointestinal. Aceste îmbunătățiri metabolice au fost independente de schimbările în măsurătorile antropometrice, sugerând un impact direct al consumului de linte asupra metabolismului. Astfel, creÈ™terea consumului de linte ar putea reprezenta o strategie dietetică sigură È™i eficace pentru îmbunătățirea sănătății metabolice în populaÈ›iile cu risc ridicat. Studii viitoare sunt necesare pentru a investiga impactul consumului prelungit al altor tipuri de leguminoase asupra sănătății metabolice.

sursa: News Medical
foto: Gulcin Ragiboglu / Shutterstock.com

Data actualizare: 05-02-2024 | creare: 05-02-2024 | Vizite: 514
Bibliografie
Lentils lower cholesterol and sugar response, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240204/Lentils-lower-cholesterol-and-sugar-response-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aportul de leguminoase poate ajuta vârstnicii să-È™i îmbunătățească sănătatea cardiometabolică
  • Consumul de leguminoase ajută la scăderea riscului de cancer de colon
  • Lintea fortificată cu fier: o soluÈ›ie pentru deficienÈ›a de fier la tinerele din medii defavorizate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum