Lintea scade colesterolul și îmbunătățește glicemia postprandială
©
Autor: Airinei Camelia
Lintea este recunoscută pentru conținutul ridicat de fibre dietetice și proteine, precum și prezența compușilor bioactivi cum ar fi polifenolii. Un studiu clinic randomizat, care a inclus participanți cu vârste între 18 și 70 de ani cu risc crescut de a dezvolta tulburări metabolice cronice, a evaluat impactul consumului regulat de linte timp de 12 săptămâni asupra sănătății metabolice. Studiul a urmărit răspunsurile lipidemice, glicemice și inflamatorii, comparând efectele consumului de 980 de grame de linte verde gătită săptămânal, cu un grup de control.
Cercetarea a relevat că, în ciuda absenței schimbărilor antropometrice semnificative în ambele grupuri de la pre la post-intervenție, consumul de linte a fost asociat cu scăderea nivelurilor de colesterol total și LDL (colesterolul „rău”) în stare de post. Mai mult, consumul pe termen lung de linte a îmbunătățit răspunsurile glicemice și inflamatorii postprandiale la o provocare cu masă bogată în grăsimi. Aceste îmbunătățiri pot fi atribuite conținutului de fibre din linte, care se leagă de acizii biliari și stimulează producția hepatică de acizi biliari, reducând astfel nivelurile de colesterol seric.
Un alt mecanism sugerat este prezența saponinelor în linte, compuși bioactivi care reglează metabolismul lipidic și previn absorbția colesterolului. În plus, consumul de linte a fost asociat cu o reducere a aportului total de grăsimi saturate, un component al dietei care crește nivelurile de colesterol.
Rezultatele studiului indică faptul că consumul de linte pe o perioadă de 12 săptămâni poate reduce nivelurile de colesterol în stare de post și poate îmbunătăți răspunsurile glicemice și inflamatorii postprandiale la persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli metabolice, fără a provoca disconfort gastrointestinal. Aceste îmbunătățiri metabolice au fost independente de schimbările în măsurătorile antropometrice, sugerând un impact direct al consumului de linte asupra metabolismului. Astfel, creșterea consumului de linte ar putea reprezenta o strategie dietetică sigură și eficace pentru îmbunătățirea sănătății metabolice în populațiile cu risc ridicat. Studii viitoare sunt necesare pentru a investiga impactul consumului prelungit al altor tipuri de leguminoase asupra sănătății metabolice.
sursa: News Medical
foto: Gulcin Ragiboglu / Shutterstock.com
Cercetarea a relevat că, în ciuda absenței schimbărilor antropometrice semnificative în ambele grupuri de la pre la post-intervenție, consumul de linte a fost asociat cu scăderea nivelurilor de colesterol total și LDL (colesterolul „rău”) în stare de post. Mai mult, consumul pe termen lung de linte a îmbunătățit răspunsurile glicemice și inflamatorii postprandiale la o provocare cu masă bogată în grăsimi. Aceste îmbunătățiri pot fi atribuite conținutului de fibre din linte, care se leagă de acizii biliari și stimulează producția hepatică de acizi biliari, reducând astfel nivelurile de colesterol seric.
Un alt mecanism sugerat este prezența saponinelor în linte, compuși bioactivi care reglează metabolismul lipidic și previn absorbția colesterolului. În plus, consumul de linte a fost asociat cu o reducere a aportului total de grăsimi saturate, un component al dietei care crește nivelurile de colesterol.
Rezultatele studiului indică faptul că consumul de linte pe o perioadă de 12 săptămâni poate reduce nivelurile de colesterol în stare de post și poate îmbunătăți răspunsurile glicemice și inflamatorii postprandiale la persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli metabolice, fără a provoca disconfort gastrointestinal. Aceste îmbunătățiri metabolice au fost independente de schimbările în măsurătorile antropometrice, sugerând un impact direct al consumului de linte asupra metabolismului. Astfel, creșterea consumului de linte ar putea reprezenta o strategie dietetică sigură și eficace pentru îmbunătățirea sănătății metabolice în populațiile cu risc ridicat. Studii viitoare sunt necesare pentru a investiga impactul consumului prelungit al altor tipuri de leguminoase asupra sănătății metabolice.
sursa: News Medical
foto: Gulcin Ragiboglu / Shutterstock.com
Data actualizare: 05-02-2024 | creare: 05-02-2024 | Vizite: 464
Bibliografie
Lentils lower cholesterol and sugar response, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240204/Lentils-lower-cholesterol-and-sugar-response-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectul ouălor fortificate cu vitamine și minerale asupra nivelului colesterolului
- Ce rol are microbiomul intestinal asupra sănătății umane și cum poate influența riscul de a dezvolta diverse boli?
- Modul în care microARN-urile dietetice influențează sănătatea și boala
- Sensibilitatea la amar a fost asociată cu riscul de cancer
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni