Alimentele fermentate ar putea revoluționa sănătatea și sustenabilitatea într-o lume în schimbare rapidă
©
Autor: Airinei Camelia
O echipă internaÈ›ională extinsă de cercetători È™i-a propus să evalueze riscurile È™i beneficiile pentru sănătate asociate cu alimentele fermentate (FFs). Sinteza publicată în revista Frontiers in Nutrition subliniază rolul esenÈ›ial al alimentelor fermentate nu doar în sănătatea umană, ci È™i în abordarea unor probleme societale mai largi, cum ar fi sănătatea planetară È™i sistemele alimentare durabile.
Alimentele fermentate sunt prezentate ca o componentă cheie în tranziÈ›ia către diete mai durabile È™i promotoare de sănătate, datorită abilității lor de a contribui atât din punct de vedere nutriÈ›ional, cât È™i ecologic. Acestea sunt valorificate pentru proprietățile lor unice, precum durata de viață prelungită, microbii vii È™i metaboliÈ›ii acestora, compuÈ™ii bioactivi È™i vitaminele.
Studiul pune accent pe necesitatea unei abordări coordonate pentru a sintetiza dovezile emergente, facilitând integrarea eficientă a alimentelor fermentate în politicile de sănătate publică. Grupul de lucru 3 (WG3) din cadrul iniÈ›iativei europene Promoting innovation of FFs (PIMENTO) are ca obiectiv evaluarea riscurilor È™i beneficiilor pentru sănătate ale alimentelor fermentate, compilând un set de 16 recenzii interconectate, bazate pe liniile directoare ale Autorității Europene pentru SiguranÈ›a Alimentară (EFSA) pentru afirmaÈ›iile de sănătate.
Aceste recenzii vor acoperi atât finalități biologice È™i clinice legate de indicatorii de sănătate, cât È™i întrebări biologice mai largi. Scopul este de a oferi o înÈ›elegere holistică despre modul în care alimentele fermentate influenÈ›ează sănătatea umană, încorporând studii umane, caracterizarea alimentelor È™i date mecaniciste.
Unele dintre întrebările de cercetare specifice includ evaluarea efectelor alimentelor fermentate asupra defecaÈ›iei normale È™i disconfortului gastrointestinal în populaÈ›ia adultă sănătoasă, impactul alimentelor fermentate asupra simptomelor alergiei alimentare, precum È™i potenÈ›ialul alimentelor fermentate de a preveni tulburările patogene la nivelul microbiotei, inclusiv în sistemul genital feminin.
De asemenea, se va analiza dacă consumul de alimente fermentate menÈ›ine sensibilitatea la insulină sau nivelurile de glucoză în sânge la persoanele prediabetice È™i sănătoase, È™i dacă produsele lactate fermentate influenÈ›ează profilul lipidic în populaÈ›ia adultă sănătoasă.
În plus, se va investiga dacă procesele de fermentaÈ›ie pot îmbunătăți biodisponibilitatea calciului, având implicaÈ›ii potenÈ›iale pentru sănătatea osoasă, È™i dacă alimentele fermentate cu specii de Bifidobacterium sau Lactobacillus pot beneficia performanÈ›a cognitivă.
Concluziile extrase din această analiză amplă vor ajuta la modelarea cercetării viitoare È™i a politicilor, aliniind inovaÈ›iile în alimentele fermentate cu obiectivele de sănătate publică È™i dezvoltarea durabilă. Abordarea sistematică adoptată de WG3 PIMENTO va furniza rezultate comprehensive È™i armonizate, care ar putea fi utilizate pentru a defini un plan strategic de cercetare privind beneficiile È™i riscurile alimentelor fermentate pentru sănătate.
sursa: News Medical
Alimentele fermentate sunt prezentate ca o componentă cheie în tranziÈ›ia către diete mai durabile È™i promotoare de sănătate, datorită abilității lor de a contribui atât din punct de vedere nutriÈ›ional, cât È™i ecologic. Acestea sunt valorificate pentru proprietățile lor unice, precum durata de viață prelungită, microbii vii È™i metaboliÈ›ii acestora, compuÈ™ii bioactivi È™i vitaminele.
Studiul pune accent pe necesitatea unei abordări coordonate pentru a sintetiza dovezile emergente, facilitând integrarea eficientă a alimentelor fermentate în politicile de sănătate publică. Grupul de lucru 3 (WG3) din cadrul iniÈ›iativei europene Promoting innovation of FFs (PIMENTO) are ca obiectiv evaluarea riscurilor È™i beneficiilor pentru sănătate ale alimentelor fermentate, compilând un set de 16 recenzii interconectate, bazate pe liniile directoare ale Autorității Europene pentru SiguranÈ›a Alimentară (EFSA) pentru afirmaÈ›iile de sănătate.
Aceste recenzii vor acoperi atât finalități biologice È™i clinice legate de indicatorii de sănătate, cât È™i întrebări biologice mai largi. Scopul este de a oferi o înÈ›elegere holistică despre modul în care alimentele fermentate influenÈ›ează sănătatea umană, încorporând studii umane, caracterizarea alimentelor È™i date mecaniciste.
Unele dintre întrebările de cercetare specifice includ evaluarea efectelor alimentelor fermentate asupra defecaÈ›iei normale È™i disconfortului gastrointestinal în populaÈ›ia adultă sănătoasă, impactul alimentelor fermentate asupra simptomelor alergiei alimentare, precum È™i potenÈ›ialul alimentelor fermentate de a preveni tulburările patogene la nivelul microbiotei, inclusiv în sistemul genital feminin.
De asemenea, se va analiza dacă consumul de alimente fermentate menÈ›ine sensibilitatea la insulină sau nivelurile de glucoză în sânge la persoanele prediabetice È™i sănătoase, È™i dacă produsele lactate fermentate influenÈ›ează profilul lipidic în populaÈ›ia adultă sănătoasă.
În plus, se va investiga dacă procesele de fermentaÈ›ie pot îmbunătăți biodisponibilitatea calciului, având implicaÈ›ii potenÈ›iale pentru sănătatea osoasă, È™i dacă alimentele fermentate cu specii de Bifidobacterium sau Lactobacillus pot beneficia performanÈ›a cognitivă.
Concluziile extrase din această analiză amplă vor ajuta la modelarea cercetării viitoare È™i a politicilor, aliniind inovaÈ›iile în alimentele fermentate cu obiectivele de sănătate publică È™i dezvoltarea durabilă. Abordarea sistematică adoptată de WG3 PIMENTO va furniza rezultate comprehensive È™i armonizate, care ar putea fi utilizate pentru a defini un plan strategic de cercetare privind beneficiile È™i riscurile alimentelor fermentate pentru sănătate.
sursa: News Medical
Data actualizare: 10-09-2024 | creare: 10-09-2024 | Vizite: 92
Bibliografie
Fermented foods' health impacts analyzed in groundbreaking European study, link: https://www.news-medical.net/news/20240906/Fermented-foods-health-impacts-analyzed-in-groundbreaking-European-study.aspxImage by ivanyawa on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- ÃŽnlocuirea covrigeilor cu nuci la gustare: care este impactul asupra metabolismului?
- Dieta mediteraneană reduce impactul asupra mediului și îmbunătățește sănătatea metabolică
- Grăsimile dietetice pot influența gustul vinului
- Un mic dejun bogat în protine amplifică sațietatea și puterea de concentrare la femeile obeze
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni