Postul ajută celulele stem intestinale să se regenereze, dar duce și la un risc mai mare de cancer
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology a explorat impactul postului È™i al dietelor cu conÈ›inut caloric scăzut asupra sănătății intestinale, relevând că aceste regimuri pot spori capacitatea regenerativă a celulelor stem intestinale. În timpul postului, celulele stem încep să utilizeze lipidele ca sursă de energie, ceea ce le îmbunătățeÈ™te semnificativ abilitatea de regenerare. Însă, studiul a identificat È™i o latură negativă a acestui proces: odată cu activarea regenerării în perioada de realimentare după post, celulele stem sunt mai predispuse la mutaÈ›ii cancerigene, crescând riscul de dezvoltare a polipilor precanceroÈ™i.
Cercetarea a implicat trei grupuri de È™oareci: un grup a postit 24 de ore, al doilea a postit 24 de ore urmate de o perioadă de 24 de ore în care au putut mânca liber, iar un grup de control a avut acces nelimitat la hrană pe parcursul experimentului. Analiza a arătat că celulele stem intestinale au avut cea mai mare capacitate de proliferare la sfârÈ™itul perioadei de 24 de ore de realimentare.
A fost descoperit că celulele stem activează o cale de semnalizare celulară cunoscută sub numele de mTOR, care reglează creÈ™terea celulară È™i metabolismul, fiind esenÈ›ială pentru proliferarea celulelor stem. Activarea mTOR în aceste celule a stimulat de asemenea producÈ›ia de poliamine, molecule mici care ajută celulele să crească È™i să se dividă.
Cu toate acestea, cercetătorii au observat că, în timpul stării de regenerare intensă, celulele stem sunt mai susceptibile de a deveni canceroase. Acest risc este mai mare dacă în perioada de realimentare sunt activate genele cancerigene. Aceste descoperiri sugerează că, deÈ™i postul are beneficii semnificative, realimentarea care urmează poate creÈ™te riscul de a dezvolta leziuni precanceroase, în special dacă în acest timp se produce expunerea la mutageni.
În concluzie, studiul subliniază complexitatea efectelor postului asupra regenerării intestinale, evidenÈ›iind atât potenÈ›ialul terapeutic, cât È™i riscurile asociate, în special în contextul expunerii la factori cancerigeni în timpul realimentării. Aceste rezultate, deÈ™i preliminare È™i realizate pe modele de È™oareci, deschid calea pentru cercetări suplimentare care să exploreze cum pot fi maximizate beneficiile postului fără a creÈ™te riscul de cancer.
sursa: Science Daily
Cercetarea a implicat trei grupuri de È™oareci: un grup a postit 24 de ore, al doilea a postit 24 de ore urmate de o perioadă de 24 de ore în care au putut mânca liber, iar un grup de control a avut acces nelimitat la hrană pe parcursul experimentului. Analiza a arătat că celulele stem intestinale au avut cea mai mare capacitate de proliferare la sfârÈ™itul perioadei de 24 de ore de realimentare.
A fost descoperit că celulele stem activează o cale de semnalizare celulară cunoscută sub numele de mTOR, care reglează creÈ™terea celulară È™i metabolismul, fiind esenÈ›ială pentru proliferarea celulelor stem. Activarea mTOR în aceste celule a stimulat de asemenea producÈ›ia de poliamine, molecule mici care ajută celulele să crească È™i să se dividă.
Cu toate acestea, cercetătorii au observat că, în timpul stării de regenerare intensă, celulele stem sunt mai susceptibile de a deveni canceroase. Acest risc este mai mare dacă în perioada de realimentare sunt activate genele cancerigene. Aceste descoperiri sugerează că, deÈ™i postul are beneficii semnificative, realimentarea care urmează poate creÈ™te riscul de a dezvolta leziuni precanceroase, în special dacă în acest timp se produce expunerea la mutageni.
În concluzie, studiul subliniază complexitatea efectelor postului asupra regenerării intestinale, evidenÈ›iind atât potenÈ›ialul terapeutic, cât È™i riscurile asociate, în special în contextul expunerii la factori cancerigeni în timpul realimentării. Aceste rezultate, deÈ™i preliminare È™i realizate pe modele de È™oareci, deschid calea pentru cercetări suplimentare care să exploreze cum pot fi maximizate beneficiile postului fără a creÈ™te riscul de cancer.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 06-09-2024 | creare: 06-09-2024 | Vizite: 168
Bibliografie
Benefits and downside of fasting, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/08/240821124252.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
- Importanța accesibilității alimentelor acasă pentru o dietă sănătoasă a copilului mic
- Consumul crescut de fructe și legume înseamnă o circulație periferică mai bună
- Un studiu a găsit o legătură între consumul de ardei iuți și riscul scăzut de deces
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diabetul de tip 2 - cum sa scapam de el
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent
- Miastenia Gravis... Poate o idee de vindecare...?
- Postul intermitent chiar vindeca boli asa cum zic unii medici?
- Cum se tine mai ușor postul intermitent?
- Postul intermitent foarte bun pentru organism?