Cum tratezi corect diareea acasă și când te prezinți la medic
Autor: Domșa Dariana
Diareea reprezintă o afecțiune gastrointestinală comună manifestată prin scaune apoase și frecvente și printr-o nevoie urgentă de a defecta. Diareea acută, ce presupune eliminarea a mai mult de trei scaune apoase într-un interval de 24 de ore, este, în majoritatea cazurilor, determinată de o altă afecțiune gastrointestinală și este însoțită și de alte simptome, în special de dureri abdominale, greață sau vărsături. În majoritatea cazurilor, diareea se manifestă pe o perioadă scurtă de timp și dispare de la sine. Pentru a grăbi însă vindecarea, diareea poate fi tratată la domiciliu, printr-o serie de modificări în alimentație și prin consumul de lichide, probiotice sau medicamente anti-diareice. (1, 2)
Cum tratezi corect diareea acasă?
Măsurile care pot fi aplicate pentru tratarea sindromului diareic vizează în principal reducerea riscului de complicații și îmbunătățirea sănătății tractului gastrointestinal. Principalele lucruri pe care le puteți face pentru a trata diareea acasă:
Consumați suficiente lichide.
Hidratarea organismului este esențială pentru recuperarea după Diaree, cât și pentru a preveni complicațiile asociate cu sindromul diareic. Deoarece diareea provoacă pierderea lichidelor, inclusiv a electroliților, este esențială restabilirea nivelului acestora, pentru sprijinirea recuperării. În caz contrar, pot să apară simptomele deshidratării, o condiție deosebit de gravă pentru anumite grupuri de persoane. Apa potabilă, împreună cu soluțiile de rehidratare compuse din apă, zahăr și sare și cu sucurile de fructe, sunt recomandate pentru rehidratarea organismului după diaree. În plus, se vor evita băuturile bogate în cofeină, cât și alcoolul, laptele sau băuturile carbogazoase. (2, 3, 4)
Adaptați-vă dieta.
În timpul sindromului diareic se recomandă evitarea alimentelor cu conținut crescut de fibre, cât și a alimentelor prăjite și bogate în grăsimi. În schimb, se pot consuma în cantități moderate alimente ușor de digerat, precum și alimente bogate în potasiu. Dieta BRAT, ce constă în consumul de banane, orez, sos de mere și pâine prăjită este adesea recomandată pentru tratamentul pe termen scurt a sindromului diareic. Alte alimente recomandate pentru a trata diareea sunt și pieptul de pui copt, ovăzul, cartofii preparați la cuptor, supele cu conținut redus de grăsimi. (2, 3, 4, 5)
Consumați alimente sau suplimente cu probiotice.
În unele situații, diareea rezultă dintr-un dezechilibru al bacteriilor din intestin. Probioticele, disponibile sub formă de suplimente sau găsite în anumite alimente, ajută la restabilirea echilibrului de bacterii intestinale, oferind un nivel mai ridicat de bacterii bune. Consumul de probiotice poate promova funcția normală a intestinului și poate scurta durata diareei. O analiză realizată de cercetătorii britanici, care a inclus peste 8.000 de participanți, a arătat că probioticele pot scurta semnificativ durata de recuperare după diaree, fără a avea efecte secundare majore. (2, 3, 4, 5)
Când te prezinți la medic?
În anumite situații, diareea poate pune în pericol sănătatea întregului organism, deoarece predispune la deshidratare, o afecțiune deosebit de periculoasă la copii, la adulții în vârstă și la cei cu un sistem imunitar slăbit. În țările subdezvoltate, diareea reprezintă una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor, motiv pentru care afecțiunea nu trebuie neglijată. În cazul adulților, vizita la medic este recomandată atunci când:
- diareea persistă peste două zile fără ameliorare;
- apar simptome de deshidratare (precum sete excesivă, slăbiciune, amețeli, gură sau piele uscată, urină de culoare închisă și în cantități reduse);
- diareea este însoțită de scaune hemoragice (cu sânge), dureri abdominale sau dureri rectale intense;
- temperatura corpului depășește 39 de grade Celsius. (1, 2)
Cum preveniți diareea?
În majoritatea cazurilor, diareea poate fi prevenită prin respectarea unor reguli elementare de igienă, printr-un stil de viață sănătos și printr-o alimentație echilibrată. Pentru a reduce riscurile de a dezvolta sindromul diareic infecțios, se recomandă să:
- realizați frecvent igienă mâinilor cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde, în special înainte și după prepararea alimentelor, cât și după utilizarea toaletei;
- utilizați dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, atunci când spălarea mâinilor cu apă și săpun nu este posibilă
- evitarea alimentelor insuficient preparate;
- evitarea legumelor și fructelor crude manipulate și curățate de către alte persoane;
- evitarea consumului de apă de la robinet, în situația în care nu ați băut anterior de la aceeași sursă sau dacă vă aflați într-o călătorie. (1, 2, 3)
(2) How to treat diarrhea at home, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324424
(3) 3 Effective Home Remedies for Diarrhea, https://www.verywellhealth.com/how-to-make-diarrhea-go-away-1324506
(4) The 5 Most Effective Diarrhea Remedies, https://www.healthline.com/health/digestive-health/most-effective-diarrhea-remedies
(5) 5 Methods for Getting Rid of Diarrhea Fast, https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-diarrhea-fast
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Am febra in continuu cu frisoane, nas infundat, mi s-a umflat gatul si diaree
- Dureri de cap, varsaturi, tremurat, diaree
- Umflatura a abdomenului in partea dreata jos
- Posibila intoleranta la lactoza?
- Contraceptivul Laurina si imodium
- Colecistectomia laparoscopica
- Diaree si durere de cap... ce sa fac?
- Arsuri, vomitat si diaree in timpul sarcinii...
- Amitripilina si xanax
- Shigella mai fercvenat decat se crede dar greu de izolat