Constipaţia cronică creşte riscul de cancer de colon?
Autor: Rădulescu Silvia-Nicoleta
Vă confruntaţi cu constipaţia cronică? Dacă da, poate v-aţi întrebat dacă aceasta poate constitui un factor de risc pentru dezvoltarea unui cancer colorectal. Pare o intrebare simplă, dar răspunsul, din pacate, este departe de a fi simplu. (1)
Importanţa problemei
În primul rând, constipaţia cronică este o afecţiune cu o prevalenţă foarte ridicată. La nivel mondial, se estimează că aproximativ 14% din populaţia globului se confruntă cu aceasta problemă, riscul fiind mai mare pentru sexul feminin. (1)
În ceea ce priveşte cancerul colorectal, acesta reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de cancer pentru populaţia de sex feminin şi al treilea cel mai frecvent cancer la barbaţi. (2)
De ce ar putea exista o asociere între constipaţia cronică şi cancerul colorectal?
Cercetătorii au propus aceasta ipoteză din două motive:
- 1. Constipaţia cronică poate determina apariţia mai multor agenţi carcinogeni în scaun, cum ar fi acizii biliari.
- 2. Constipaţia cronică poate face ca aceşti compuşi carcinogeni să fie în contact cu celulele mucoasei intestinale o perioadă mai lungă de timp. (1, 3)
Au fost efectuate numeroase studii în scopul confirmării sau infirmării acestei ipoteze, rezultatele fiind însă conflictuale.
O metaanaliză cuprinzatoare a concluzionat că nu se poate demonstra o creştere a ratelor de cancer colorectal în rândul persoanelor ce suferă de constipaţie cronică. (1, 4)
Însă, un alt studiu, retrospectiv, efectuat în SUA concluzionează că pacienţii cu constipaţie cronică asociază incidenţe şi prevalenţe semnificativ crescute de cancer colorectal, dar şi de tumori benigne colorectale, în comparaţie cu cei ce nu suferă de constipaţie cronică. Riscul creşte şi cu severitatea constipaţiei. (1, 3)
Interesant este faptul că acest risc crescut nu a fost observat la pacienții cu constipație severă care au fost văzuți de un gastroenterolog sau la cei care au primit o prescripție pentru un laxativ. Cercetătorii concluzionează că, probabil, eforturile de abordare directă a problemei constipației pot reduce riscul. (1)
Cauzele contradicţiei între rezultatele studiilor ar putea fi reprezentate de următoarele limite:
- Asocierea pozitivă dintre constipaţia cronică şi cancerul colorectal din studiile caz-control (retrospective) poate fi pusă pe seama părtinirii amintirilor.
- Consumul laxativelor poate influenţa datele şi poate că nu constipaţia, ci utilizarea anumitor laxative, poate să provoace o creştere a riscului. (1)
Laxative și riscul de cancer
Rezultatele studiului de cercetare au fost la fel de amestecate în ceea ce privește un risc crescut de cancer de colon la persoanele care utilizează în mod regulat laxative. Se crede că unele dintre aceste rezultate mixte apar deoarece studiile nu separă tipul de laxativ utilizat. (1)
Un studiu în care riscurile au fost evaluate pe baza tipului de laxativ utilizat a găsit un risc ușor mai mare de cancer de colon la persoanele care au utilizat laxative non-fibre. În schimb, cei care au folosit laxative de tip fibre, altfel cunoscute ca suplimente de fibre, au avut un risc scăzut de a dezvolta cancer de colon. (1) Cu toate acestea, sunt necesare alte studii observaționale și experimentale pentru a clarifica aceste relații înainte de a trage concluzii despre tratamentul preferat al constipaţiei. (5)
Cum puteți scădea riscul
Ce este de făcut având în vedere toate aceste rezultate conflictuale?
Aceste rezultate pot aduce o anumită „linişte”, pentru că știm faptul că cercetarea nu găsește o legătură clară între constipaţia cronică și cancerul de colon. Totusi, este posibil să existe un risc crescut şi acest risc poate fi redus prin colaborarea cu un medic gastroenterolog pentru un plan de tratament și/sau prin utilizarea de suplimente de fibre pentru a ușura simptomele constipaţiei. Desigur, trebuie urmat sfatul medicului dumneavoastră cu privire la momentul în care trebuie început screeningul pentru cancerul de colon. (1)
O dietă bogată în fibre şi exerciţiile regulate sunt două alte lucruri care pot reduce riscul de cancer de colon şi pot, de asemenea, să fie benefice pentru constipaţia cronică. (1)
2. https://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_population.aspx
3. Risk of developing colorectal cancer and benign colorectal neoplasm in patients with chronic constipation, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.12789
4. Association Between Constipation and Colorectal Cancer: Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies, https://www.nature.com/articles/ajg201352
5. A prospective study of bowel movement frequency, constipation, and laxative use on colorectal cancer risk, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734897/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vreun remediu natural?
- Ciroza, fara alcoolism
- Probleme digestive de vreo 3 luni
- Nu stiu ce sa mai cred! disfunctie erectila, bubite mici rosii de pe preput
- Constipatie.. de 4-5 zile
- Tratamente constipatie, balonare-activia-metamucil
- Colita + constipatie severa
- Scaun apos, negru
- Starea mea de sanatate imi da semne de intrebare????