Cum afli dacă ai intoleranță la gluten

©

Autor:

Cum afli dacă ai intoleranță la gluten

Intoleranța la gluten sau sensibilitatea non-celiacă la gluten reprezintă o boală digestivă în care este împiedicată absorbția glutenului la nivel intestinal. Glutenul este o proteină ce se întâlnește în grâu, orz, secară și alte cereale. (1)

Mai exact, glutenul este regăsit în paste, prăjituri, pâine, unele sosuri, unele mâncăruri semipreparate, cerealele de la micul dejun, bere. De asemenea, el poate apărea și în suplimentele cu vitamine, cosmetice și unele medicamente. (1, 2)

Este important de știut că intoleranța la gluten și boala celiacă sunt două boli diferite, persoanele cu boală celiacă având un răspuns autoimun la gluten. Acestea sunt purtătoarele unei gene anormale, precum și a unor anticorpi impotriva glutenului. (1)

Potrivit cercetărilor, 6% din populația Americii prezintă intoleranță la gluten, spre deosebire de boala celiacă, care apare la 1% din persoane.

La momentul actual, nu sunt foarte bine înțelese cauzele apariției intoleranței la gluten. Unele studii sugerează că alimente precum grâul ar putea afecta mucoasa tractului digestiv, care este în mod obișnuit o barieră împotriva bacteriilor. Astfel, persoanele cu intoleranță la gluten ar avea o mucoasă intestinală care permite transvazarea bacteriilor în torentul sangvin sau la nivel hepatic, determinând răspuns inflamator. (1)

Cum afli dacă ai intoleranță la gluten

Suspiciunea de intoleranță la gluten se poate ridica pe baza simptomatologiei pacientului, care poate experimenta:


Simptomatologia persoanelor cu boală celiacă seamănă cu cea din intoleranța la gluten:

  • Diaree sau constipație
  • Dureri de stomac
  • Balonare și flatulență
  • Indigestie
  • Greață și vărsături
  • Scaune deschise la culoare, urât mirositoare
  • Fatigabilitate
  • Cefalee
  • Anemie (2, 3)


Totuși, în boala celiacă pot apărea și alte simptome mai generale precum scădere în greutate, dermatită herpetiformă, infertilitate, neuropatie periferică, ataxie. (2)

Nu există niciun test care să diagnosticheze intoleranța la gluten, prezența bolii fiind consemnată prin:

 

  • Identificarea unei legături între simptomatologia pacientului și consumul de gluten
  • Excluderea unei alergii la gluten sau a bolii celiace (1, 3)


În primul rând, pacientul va fi pus să mănânce alimente cu gluten pentru aproximativ 6 săptămâni. În tot acest timp, se vor recolta analize de sânge și de piele, pentru excluderea unei alergii la gluten sau boala celiacă. Dacă se infirmă diagnosticul de alergie sau boală celiacă, atunci medicul va solicita înlăturarea din alimentație a glutenului pentru cel puțin 6 săptămâni, pentru a observa dacă simptomatologia este ameliorată. În cazul în care simptomele se îmbunătățesc, atunci doctorul va reintroduce treptat alimentele conținând gluten în alimentație. Reapariția simptomatologiei specifice intoleranței la gluten tranșează diagnosticul. (1)

Boala celiacă este diagnosticată în prezent prin identificarea în sânge a anticorpilor antitransglutaminază tisulară IgA (pozitivi la aproximativ 98% dintre pacienți) și prin biopsia intestinală, care este “gold standard”. (4)
În prezent, nu există niciun tratament pentru intoleranța la gluten decât adoptarea unui stil de viață fără gluten. Uneori pot ajuta probioticele, care cresc nivelul de bacterii bune din intestin, reducând balonarea, flatulența sau constipația. (1)


Data actualizare: 05-11-2021 | creare: 05-11-2021 | Vizite: 2028
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi speranțe de tratament pentru boala celiacă (inactivarea enzimei TG2)
  • Ești „nutricondriac”?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum