Noduli la gât (noduli limfatici laterocervicali, noduli tiroidieni)
Formațiunile nodulare de la nivelul gâtului pot fi de două tipuri, în funcție de caracterul acestora, anume fiziologice sau patologice. Din prima categorie fac parte ganglionii limfatici, structuri ce poartă roluri de o importanță apare în cadrul organismului. Ganglionii limfatici sunt structuri mici, în formă de bob de fasole, care joacă un rol crucial în sistemul imunitar al organismului. Ei sunt distribuiți pe tot corpul, cu grupări ganglionare răspândite în diferite regiuni ale acestuia, una dintre localizările importante ale lor fiind la nivelul gâtului. Cu toate acestea, numeroase alte formațiuni cu această localizare pot avea un caracter patologic.
Semne și simptome ale inflamației formațiunilor cervicale
În timp ce semnele și simptomele specifice ale inflamațiilor cervicale pot varia în funcție de tip și cauză, manifestări comune includ:
- dificultăți de respirație;
- dificultăți la înghițire;
- dificultăți de vorbire;
- sensibilitatea locală;
- hipertermie locală;
- mărirea de volum;
- disconfort;
- durere;
- eritem. (1)
Ganglionii limfatici laterocervicali
Ganglionii limfatici laterocervicali sunt localizați în regiunea laterală a gâtului. Aceștia sunt responsabili de drenarea limfei de la nivelul capului și gâtului, fiind împărțiți în ganglioni superficiali și profunzi, fiecare deservind regiuni distincte ale gâtului. Nodulii limfatici laterocervicali se pot inflama din cauza unei multitudini de factori, cum ar fi infecții, tulburări autoimune sau leziuni metastazice cu punct de plecare o tumoră primară.
Limfadenopatia poate apărea ca urmare a infecțiilor virale sau bacteriene, cum ar fi răceala, streptococul sau mononucleoza. Bolile autoimune precum artrita reumatoidă pot declanșa, de asemenea, mărirea ganglionilor limfatici. În unele cazuri, limfadenopatia poate fi un semn de cancer, celulele maligne infiltrând-se în ganglionii limfatici.
Semnele și simptomele comune ale inflamării acestor grupe ganglionare includ:
- disconfort sau durere la nivelul gâtului, în special la atingere;
- mărire de volum și sensibilitate la nivelul gâtului;
- dificultate la înghițire;
- eritem și hipertermie;
- febră. (2)
Atitudinea terapeutică în cazul inflamării ganglionilor limfatici laterocervicali depinde de factorul etiologic ce a determinat acest proces patologic și poate presupune administrarea de antibiotice, dacă inflamația este rezultatul unei infecții bacteriene și de medicamente antiinflamatoare, ca tratament simptomatic.
Cu toate acestea, în unele cazuri, medicul poate recomanda drenarea conținutului dintr-un posibil abces, dacă este cazul, iar dacă inflamația este asociată cu o afecțiune sistemică separată, cum ar fi cancerul sau tulburările autoimune, tratamentul se va concentra pe gestionarea afecțiunii respective. Pentru a preveni inflamarea ganglionilor limfatici cervicali laterali, este necesară o bună igienă și tratarea cu promptitudine a oricărei infecții sau afecțiuni a pielii din regiunea capului și gâtului. (3)
Nodulii tiroidieni
Glanda tiroidă este situată în gât, chiar sub mărul lui Adam, și joacă un rol crucial în reglarea funcționalității metabolismului. Nodulii tiroidieni sunt creșteri anormale în glanda tiroidă, a căror fundament poate fi reprezentat de o serie de factori printre care se numără infecții, afecțiuni tiroidine autoimune sau malignitate.
Semnele și simptomele prezenței nodulilor tiroidieni includ:
- modificări ale vocii, din cauza presiunii asupra corzilor vocale;
- dificultate la înghițire, dacă nodulii comprimă esofagul;
- disconfort sau durere în partea anterioară a gâtului;
- mărirea de volum a glandei tiroide. (4)
Tratamentul nodulilor tiroidieni inflamați depinde de cauză și poate implica administrarea de antibiotice, de medicamente antiinflamatoare și suplimentare cu hormoni tiroidieni, dacă inflamația se asociază cu hipotiroidism.
De elecție este și prelevarea unei biopsii prin aspirație cu ac fin, pentru a evalua nodulii în vederea detectării unor potențiale particularități maligne. În acest caz, se practică îndepărtarea chirurgicală a acestora, această atitudine terapeutică fiind utilizată și dacă aceștia provoacă simptome severe. (5)
Noduli ai glandelor salivare
Nodulii glandelor salivare se pot dezvolta în glandele situate în și în jurul gâtului. Acești noduli pot fi cauzați de diverși factori, inclusiv infecții, inflamații sau tumori maligne. Semnele și simptomele pot include durere, umflare sau dificultăți în consumul de alimente și comunicare.
Acești noduli se pot dezvolta dintr-o serie de cauze, ce pot include blocarea canalelor de exceție a glandelor salivare, infecții (precum oreionul) sau prezența de calculi salivari în glandele salivare. Tumorile, atât benigne cât și maligne, pot fi, de asemenea, o cauză de mărire de volum a glandelor salivare. (6)
Diagnosticul implică examinarea fizică, teste imagistice (ultrasunete, tomografie computerizată) și, în unele cazuri, o biopsie pentru a exclude potențiala componentă malignă a nodulilor. Tratamentul variază în funcție de cauză și poate include antibiotice pentru infecții, îndepărtarea calculilor sau excizia chirurgicală a tumorilor, în acest caz fiind bune adjuvnante radioterapia și chimioterapia.
Lipoame
Lipoamele sunt tumori benigne compuse din țesut adipos, care se pot forma sub piele în diferite părți ale corpului, inclusiv gâtul. Ele sunt de obicei de consistență moale, cu creștere lentă și mobile, în general inofensive. Tratamentul nu este întotdeauna necesar, cu excepția cazului în care acestea devin deranjante în ceea ce privește simptomatologia sau cauzează îngrijorări estetice marcate pacientului.
Acest tip de tumori rezultă prin înmulțirea excesivă a celulelor adipoase în interiorul unei capsule fibroase. Deși cauza exactă este adesea necunoscută, acestea pot apărea la mai mulți membri ai aceleiași familii. Întrucât incriminați în apariția acestora sunt și anumiți factori genetici.
Lipoamele sunt diagnosticate prin examen fizic și teste imagistice (ultrasunete sau RMN) pentru a confirma compoziția lor caracteristică, de țesut adipos. Dacă devin dureroase sau îngrijorătoare din punct de vedere estetic, îndepărtarea chirurgicală este o opțiune, însă nu este întotdeauna necesară datorită pericolului scăzut care le însoțesc. (7)
Chistul sinovial
Chisturile sinoviale reprezintă sunt psudotumori ale căror anatomie presupune existența unui săculeț cu lichid care se pot dezvolta la nivelul gatului, adesea la sugari si copii mici. Acestea rezultă dintr-o anomalie a sistemului limfatic și pot varia ca mărime și prezentare. Acestea sunt de obicei congenitale, adică prezente la naștere, rezultând în majoritatea cazurilor dintr-o dezvoltare anormală a sistemului limfatic, ce duce la acumularea de lichid limfatic în spațiile chistice.
Diagnosticul se face adesea prin ecografie prenatală sau examen fizic după naștere. Cele de dimensiuni mari sau cele simptomatice pot necesita îndepărtarea chirurgicală, deși excizia completă poate fi dificilă datorită naturii lor extinse. (8)
Concluzie
Înțelegerea diferitelor tipuri de noduli ai gâtului și a cauzelor potențiale ale acestora este esențială pentru menținerea unei stări de sănătate bună. În esență, fie că este vorba despre limfadenopatie cervicală, noduli tiroidieni sau alte tipuri de noduli, depistarea precoce și tratarea adecvată sunt cheia asigurarea unui prognostic pozitiv.
2. Sakr M. Cervical: Lymphadenopathy. Head and Neck and Endocrine Surgery. 2016 Feb 9:163–90. doi: 10.1007/978-3-319-27532-1_8. PMCID: PMC7123625.
3. Maini R, Nagalli S. Lymphadenopathy. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558918/
4. Thyroid Nodules, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13121-thyroid-nodule
5. Thyroid Nodules, https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/t/thyroid-nodules.html
6. Young A, Okuyemi OT. Malignant Salivary Gland Tumors. [Updated 2023 Jan 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563022/
7. Temelkova I, Wollina U, Di Nardo V, Tchernev G. Lipoma of the Neck. Open Access Maced J Med Sci. 2018 Oct 23;6(10):1875-1877. doi: 10.3889/oamjms.2018.430. PMID: 30455766; PMCID: PMC6236035.
8. Found E, Bewyer D. Cervical synovial cyst: case report. Iowa Orthop J. 2011;31:215-8. PMID: 22096444; PMCID: PMC3215138.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Umflătură partea dreaptă!
- Ganglioni retroauriculari
- Galmulita sub pielea capului in spate
- Ganglion sub ureche
- Umflatura gat, de la reflux??
- Ganglion mare, durere gat!
- Nodul pe ceafa
- Nodul gat dureros