Cum să îți organizezi frigiderul - locul corect al alimentelor
Autor: Vasiliu Alina
A ști unde să-ți depozitezi mâncarea în frigider este o întrebare la care mulți oameni doresc să afle răspunsul. Refrigerarea corectă a alimentelor este importantă pentru a te asigura că alimentele rămân în siguranță pentru a fi consumate și că sunt ferite de răspândirea bacteriilor dăunătoare pentru produsele alimentare brute.
Sfaturi pentru depozitarea alimentelor la frigider
Amintește-ți că frigiderul trebuie setat la o temperatură cuprinsă între 0-5°C, astfel încât rata de deteriorare a alimentelor să fie încetinită, iar bacteriile dăunătoare să nu se poată multiplica. La această temperatură, mâncarea va fi menținută în siguranță.
De asemenea, nu uita să ții cont de datele de expirare. Orice produs alimentar care a trecut de data de expirare nu ar trebui să fie consumat, deoarece bacteriile dăunătoare sunt periculoase pentru sănătate. (1)
Pentru a depozita alimente în siguranță în frigider:
- Păstrează ușa frigiderului închisă cât mai mult posibil.
- Așteptă ca mâncarea să se răcească înainte de a o pune în frigider.
- Scade temperatura pentru a menține alimentele în condiții optime, dacă frigiderul este plin. (2)
Fiecare frigider are zone diferite bazate pe temperatură, umiditate și potențial de contaminare cu alte alimente. Cunoscând ce alimente se păstrează cel mai bine în fiecare zonă, raft sau sertar te va ajuta la prevenirea risipei alimentare, deoarece menține alimentele proaspete mai mult timp. De asemenea, planificarea meselor este mai ușoară și vei găsi mai rapid ingredientele pe care le cauți.
Rafturi superioare
În această zonă se păstrează alimentele care au rămas de la masă, gustările ambalate, băuturile și sosurile de orice fel. Aceste articole prezintă un risc scăzut de alterare, astfel încât acestea sunt în siguranță pentru a fi stocate în partea superioară a frigiderului, unde temperatura tinde să fie mai ridicată, plus că, în mod convenabil, se află la vedere, făcându-le accesibile.
Rafturile din mijloc
Temperatura este cea mai consistentă în mijlocul frigiderului și este spațiul perfect pentru a stoca alimentele care au nevoie de temperaturi scăzute, dar, totuși care au un risc mai scăzut de deteriorare. Ouăle, carnea de vită, smântâna și brânzeturile moi pot fi păstrate în această zonă.
Rafturile inferioare
Poți fi tentat să păstrezi laptele pe raftul superior pentru a avea acces ușor, dar laptele se păstrează cel mai bine în partea inferioară și din spate a frigiderului, unde este de obicei cel mai rece.
Acest lucru este valabil și pentru alte lichide și produse lactate, cum ar fi iaurtul, brânzeturile Brie și cottage. Și dacă își faci griji că vei uita de acele produse ascunse în spatele frigiderului, pune-le pe un organizator rotativ, pentru a apuca cu ușurință produsele și a le verifica datele de expirare.
Carnea brută ar trebui să fie păstrată la un nivel inferior, foarte jos, în frigider. Din această categorie face parte pieptul de pui, fripturile, carnea de somon și de porc. Pe lângă păstrarea cărnii la temperaturi scăzute, așezarea acesteia în partea inferioară a frigiderului reduce șansa scurgerilor și interacțiunii cu un alt produc alimentar.
Sertare
Sertarele din frigider nu numai că te ajută să rămâi organizat. Ele dețin, de obicei, niveluri specifice de umiditate orientate spre conservarea diferitelor tipuri de alimente.
Umiditate ridicată: legumele sunt stocate cel mai bine la niveluri mai ridicate de umiditate. Dacă frigiderul nu are un sertar de legume etichetat, caută unul fără aerisire (sau închide aerisirea) pentru a menține umezeala pentru legumele precum spanacul, conopida, broccoli, ceapa verde, morcovii și varza de Bruxelles.
Umiditate scăzută: Acest sertar poate avea orificii de aerisire și este cel mai potrivit loc pentru a stoca fructe care se descompun ușor și, prin urmare, se păstrează mai bine în zonele cu climă uscată.
Stochează căpșuni, pere, struguri, portocale, kiwi și zmeură în sertarul cu umiditate scăzută. Sau, dacă nu există controlul umidității sau ventilația aerului, ține sertarul ușor deschis pentru a crea mai mult flux de aer.
Uşa de la frigider
Aceasta este zona cea mai caldă a frigiderului și este destinată depozitării unor produse cu conținut mai ridicat de oțet, sare și conservanți, care au tendința de a avea o durată mai lungă de conservare.
Mai exact, pe ușa frigiderului pot fi depozitate diverse tipuri de condimente sau sosuri de salată, ketchup, muștar și ulei de susan. Tot aici pot fi depozitate diverse băuturi precum berea, vinul sau sucul. (3)
Odată ce ai organizat într-un mod corect frigiderul, alimentele vor dura mai mult și, mai important, vor fi mai accesibile atunci când pregătești mesele săptămânale.
2. Storing food safely. Url: https://www.nidirect.gov.uk/articles/storing-food-safely
3. How To Organize Your Fridge —The Right Way. Url: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-organize-your-fridge-the-right-way/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum