Cum ar putea fi îmbunătățite funcțiile cognitive la bătrâni?

©

Autor:

Cum ar putea fi îmbunătățite funcțiile cognitive la bătrâni?
Un grup internațional de cercetători din Anglia și Italia au realizat un studiu pe animale de laborator ce ar putea aduce noi strategii de restabilire a funcției cognitive în rândul populației vârstnice.
Pe parcursul studiului, aceștia au realizat transplanturi de materii fecale de la șoareci vârstnici la șoareci tineri, modificând astfel microbiomul intestinal. Rezultatele s-au concretizat prin stimularea capacităților de orientare spațială și a memoriei. Ca urmare a eforturilor depuse în cadrul acestui studiu, oamenii de știință speră ca prin inversarea acestui proces să dezvăluie noi metode de combatere a declinului cognitiv la persoanele vârstince.

Studiile anterioare au arătat că procesul de îmbătrânire începe după naștere și este inevitabil. Recent, prin analizarea axei intestin-creier, oamenii de știință au identificat rolul acesteia în conturarea aspectelor comportamentale și a funcției cognitive.

Inițial, autorii studiului au urmărit efectele transferului microbiomului intestinal de la șoarecii vârstnici la cei tineri, asupra zonelor cerebrale răspunzătoare de procesul de îmbătrânire. După realizarea transplantului de materii fecale, șoarecii tineri au fost supuși unor teste pentru anxietate, comportament explorator și memorie, fiind identificate diferențe semnificative în profilurile microbiene la animalele de laborator tinere.

Rezultatele obținute nu au dovedit diferențe semnificative în ceea ce privește anxietatea, comportamentul explorator sau activitatea locomotorie, însă au identificat modificări la nivelul procesului de memorare și de orientare spațială, acestea fiind evaluate printr-un test labirint. Totodată au fost identificate modificări la nivelul unor proteine cu rol în producerea sinapselor și a transmisiilor neuronale, precum și la nivelul celulelor din hipocampus, zonă cu rol primordial pentru memorare. Toate aceste date s-au concretizat prin modificarea comportamentului șoarecilor tineri care au adoptat un comportament similar animalelor de laborator vârstnice.

Studiul actual pune în lumină rolul important al axei intestin-creier în procesul de îmbătrânire și, deși nu există date concrete care să ateste îmbunătățirea funcției cognitive, datele obținute demonstrează relația dintre modificările microbiomului intestinal legate de vârstă și funcțiile sitemului nervos central.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-10-2020 | creare: 09-10-2020 | Vizite: 857
Bibliografie
Could a fecal transplant one day be the secret of eternal youth?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201002091049.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!