Un singur examen RMN ar putea fi suficient pentru a diagnostica demența Alzheimer

©

Autor:

Un singur examen RMN ar putea fi suficient pentru a diagnostica demența Alzheimer

Noua procedură de diagnostic ar presupune efectuarea unui examen Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN), care să se desfășoare pe un aparat Tesla întâlnit în multe spitale și adaptarea unui algoritm complex, special creat pentru identificarea celor mai mici modificări de la nivelul creierului.

 

Chiar dacă la acest moment nu există un tratament curativ pentru boala Alzheimer, diagnosticarea ei precoce le permite pacienților accesul la măsuri și terapii ce le ameliorează simptomele. Mai mult, acest lucru ar putea fi folosit și în scop de cercetare, pentru a înțelege mai bine schimbările cauzate de boală la nivelul țesutului cerebral.


boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență și debutul se situează de obicei după vârsta de 65 ani. Simptomele obișnuite sunt pierderea memoriei, dificultățile de gândire, calcul și limbaj.

În acest context, pentru diagnostic se folosesc teste de evaluare a capacității cognitive și memoriei, dar și examene RMN, pentru a evalua depozitele de amiloid sau micșorarea hipocampului, adică a zonei din creier asociată cu memoria.

 

Noul algoritm de diagnostic propus a constat printre altele în împărțirea creierului în 115 regiuni cărora li s-au alocat 660 de caracteristici, cum ar fi mărime, formă, consistență. Apoi acest algoritm a fost programat să identifice ce schimbări ale acestor caracteristici ar putea prezice mai exact boala Alzheimer.

 

Folosind date din Alzheimer‘s Disease Neuroimaging Initiative, echipa de cercetători a efectuat examene RMN unui număr de aproximativ 400 pacienți, atât sănătoși cât și având diverse patologii: demență Alzheimer în diverse stadii, boala Parkinson, demență fronto-temporală.

 

În 98% din cazuri, acest algoritm bazat pe inteligență artificiala a reușit să identifice pacienții cu demență Alzheimer, și mai mult în 79% din situații a făcut diferența între stadiul de debut și cel avansat al bolii.

 

Profesorul Eric Aboagye, de la Imperial‘s Department of Surgery and Cancer, conducătorul studiului pune situația în perspectivă: „La momentul actual nicio alta metodă simplă și răspândită nu poate prezice boala Alzheimer la acest nivel de acuratețe.”

 

Noul sistem a descoperit modificări în zone ale creierului care nu erau asociate cu demența, inclusiv în cerebel și talamus și hipotalamus (legate de simțuri, vedere, auz).

Așadar, este posibil ca acest algoritm să identifice modificări ce nu sunt cunoscute sau vizibile specialiștilor radiologi sau neurologi.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 29-06-2022 | creare: 29-06-2022 | Vizite: 643
Bibliografie
Single brain scan can diagnose Alzheimer's disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220620100827.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum