Un test de sânge simplu poate descoperi cu acuratețe neurodegenerarea

Un test de sânge simplu poate descoperi cu acuratețe neurodegenerarea

©

Autor:

Un test de sânge simplu poate descoperi cu acuratețe neurodegenerarea

Un nou studiu pe un lot de 3.138 de persoane a identificat un biomarker care poate descoperi cu exactitate prezența neurodegenerării subiacente la pacienții cu tulburări cognitive.
Este vorba de proteina lanÈ› uÈ™or neurofilament (NfL), ale cărei niveluri pot fi măsurate dintr-o probă de sânge. Prin intermediul ei pot fi identificaÈ›i cei care ar putea avea boli neurodegenerative fără simptome clinice evidente (demenÈ›a din cadrul sindromului Down, scleroza laterală amiotrofică, demenÈ›a frontotemporală).

A fost stabilit un set de niveluri limită în funcÈ›ie de vârstă ale proteinei lanÈ› uÈ™or neurofilament, care ar putea fi util pentru screeningul pacienÈ›ilor cu tulburări psihiatrice, de memorie È™i gândire, ce pot fi rezultatul unei neurodegenerări. TotuÈ™i, acest marker nu este specific pentru o boală anume.

Bolile neurodegenerative sunt patologii grave, frecvent întâlnite È™i cu o prevalență în creÈ™tere, astfel că prevenÈ›ia, screeningul È™i diagnosticarea lor precoce sunt foarte importante. Acestea sunt reprezentate printr-o degenerescență continuă, până la moartea celulelor nervoase. Se manifestă prin tulburări de gândire, atenÈ›ie È™i memorie.

În cadrul majorității tulburărilor neurodegenerative este deteriorată în mod ireversibil fibra nervoasă, eliberându-se lanÈ›ul uÈ™or al neurofilamentului (NfL). Prin intermediul testelor ultrasensibile, proteina lanÈ› uÈ™or neurofilament poate fi detectată în sânge chiar È™i la niveluri scăzute.

Majoritatea testelor actuale pentru screeningul tulburărilor neurodegenerative sunt invazive, fiind realizate din lichidul cefalorahidian, extras prin puncÈ›ie lombară. Recoltarea de sânge este mai accesibilă È™i mai comodă pentru pacient decât puncÈ›ia lombară ori scanările cerebrale.

S-au analizat 3138 eÈ™antioane de la King‘s College din Londra, Universitatea Lund È™i de la IniÈ›iativa de Neuroimagistică a Bolii Alzheimer, de la subiecÈ›i sănătoÈ™i, cu tulburări neurodegenerative, cu sindrom Down È™i cu depresie.

ConcentraÈ›iile în sânge de proteină lanÈ› uÈ™or neurofilament erau crescute în toate tulburările neurodegenerative în comparaÈ›ie cu cele ale subiecÈ›ilor fără probleme de natură cognitivă.

Cele mai mari valori s-au identificat la persoanele cu demența din cadrul sindromului Down, scleroză laterală amiotrofică (boala neuronilor motori) și demență frontotemporală.

O concentraÈ›ie crescută de proteină lanÈ› uÈ™or neurofilament la pacienÈ›ii cu Parkinson a indicat o formă atipică a bolii, iar la cei cu sindrom Down, nivelurile de NfL au făcut diferenÈ›a ​între cei cu È™i cei fără demență.

Testul de sânge, mai bine tolerat la persoanele cu sindrom Down decât scanările cerebrale, poate îmbunătăți diagnosticul de Alzheimer la aceÈ™ti pacienÈ›i È™i poate fi utilizat ca biomarker pentru a se vedea dacă tratamentele sunt eficiente sau nu. S-a observat că nivelurile lanÈ›ului uÈ™or neurofilament au fost crescute mai ales în cazul adulÈ›ilor cu sindrom Down È™i predispoziÈ›ie genetică pentru demenÈ›a de tip Alzheimer.

ConcentraÈ›ia în sânge a proteinei lanÈ› uÈ™or neurofilament a reuÈ™it să facă diferenÈ›a între pacienÈ›ii cu depresie È™i cei cu tulburări neurodegenerative care prezintă frecvent tulburări psihiatrice primare la debutul bolii, spre exemplu în cazul demenÈ›ei frontotemporale.

„Intrăm într-o perioadă interesantă în care testele de sânge, ca È™i NfL plasmatic, în combinaÈ›ie cu alÈ›i biomarkeri din sânge emergenÈ›i, cum ar fi tau fosforilat (p-tau), încep să ne ofere o perspectivă non-invazivă asupra tulburărilor cerebrale”, a afirmat autorul principal al studiului, dr. Nicholas Ashton, de la King‘s College din Londra.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 17-06-2021 | creare: 17-06-2021 | Vizite: 2350
Bibliografie
Simple blood test can accurately reveal underlying neurodegeneration, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210607084611.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezultate promițătoare în căutarea unui tratament care să oprească degenerarea celulelor nervoase
  • SperanÈ›a de viață mai mare ar putea să nu fie motivul pentru care femeile dezvoltă mai des boli neurodegenerative
  • Posibilă legătură între multiple boli neurodegenerative
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum