Noi perspective în neurotehnologie

©

Autor:

Noi perspective în neurotehnologie
Cercetătorii au reușit să creeze componente nanoelectronice care arată și se comportă la fel ca neuronii, fîcând astfel tot mai neclară delimitarea dintre creier și robot.
În lucrarea intitulată „Medicina electronică de precizie”, publicată în jurnalul Nature Biotechnology, este dezbătut viitorul neurotehnologiei, autorii argumentând că următoarea provocare va fi contopirea cogniției umane cu mașinăriile. Obiectivul suprem este acela de a crea tratamente electronice personalizate, de mare precizie, pentru orice afecțiune ce are legătură cu creierul.

În prezent, există medicamente care pot controla tremurul din boala Parkinson, de exemplu. Iar când aceste medicamente nu mai sunt eficiente, se poate folosi stimularea cerebrală profundă. Însă medicamentele au efecte secundare, iar electrozii au dimensiuni mari și stimulează mai mult decât zona țintită.

Noua abordare constă în folosirea unei rețele electronice flexibile, descoperită de Charles M. Lieber, profesor la Joshua and Beth Friedman University. Noile dispozitive se comportă asemenea neuronilor și ar putea realiza un tipar precis al comunicării neurale, pentru a identifica și repara defectele.

Însă potențialul acestei tehnologii se extinde dincolo de tratamentul afecțiunilor: acești electrozi adaptativi ar putea oferi un control mai mare al protezelor, sau membrelor paralizate, înlocuind chiar circuitele neurologice lezate.

Există mai multe companii interesate de dezvoltarea domeniului interfaței creier mașinărie, unele fiind interesate de asistența persoanelor cu dizabilități, altele de potențarea capacităților cognitive sau de facilitarea comunicării la distanță. Se ridică însă mai multe probleme de ordin etic, cum ar fi accesul companiilor care operează aceste dispozitive la datele personale, chiar gândurile utilizatorului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-09-2019 | creare: 26-09-2019 | Vizite: 925
Bibliografie
The future of mind control, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190905094048.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!