Acea melodie îţi este blocată în gând, dar te ajută să îţi aduci aminte

©

Autor:

Acea melodie îţi este blocată în gând, dar te ajută să îţi aduci aminte

Dacă te-ai uitat la TV din anii ’90 până în prezent, cu siguranţă refrenul “I’ll be there for you” ţi-a rămas fixat în gând la un moment dat. Un studiu condus de o echipă de cercetători de la UC Davis sugerează că aceste experienţe nu sunt doar „o pacoste trecătoare”, ci joacă un rol important în formarea memoriei.
Nu doar muzica este implicată în acest proces, ci şi ieşirile cu prietenii sau vizionarea de programe TV ce implică astfel de activităţi, precum serialul Friends. „Se cunoaşte de multă vreme că muzica evocă amintiri şi acestea ţin de fapt de unele experienţe emoţionale pe care oamenii le asociază cu melodiile pe care le adoră. Ce nu se ştia până acum este cum anume se formează aceste amintiri şi cum devin atât de durabile, astfel încât doar ascultând un fragment muzical se declanşează un proces viu de rememorare”, spune dr. Petr Janata, profesor de psihologie.

Surprinzător, un cântec „blocat” în minte are un rol important în consolidarea amintirilor, încă din momentul formării lor. Acesta este primul studiu care conecteză 2 fenomene comune pe care oamenii le experimentează cu muzica- „viermii muzicali” (cântece blocate în gând) şi rememorarea întâmplărilor asociate cu aceste cântece.

Cercetătorii au pus la punct 3 experimente la care au înrolat grupuri de 25-31 oameni şi pe care le-au desfăşurat în 3 zile diferite, la săptămâni distanţă una de alta. Subiecţii au ascultat iniţial melodii pe care nu le cunoşteau. Peste o săptămână s-a repetat ascultarea aceloraşi melodii, însă au fost asociate cu clipuri care, de asemenea, le erau necunoscute. Subiecţii, toţi studenţi sau absolvenţi ai UC Davis, au fost rugaţi să îşi amintească cât mai multe detalii din fiecare clip pe măsură ce muzica era pe fundal. Li s-a cerut să menţioneze şi de câte ori au perceput melodiile drept „viermi muzicali”.

S-a observat că pe măsură ce un cântec revenea tot mai des în gândurile unei persoane, amintirea lui era tot mai clară şi se asocia cu mai multe detalii din clipul vizionat. În aceste cazuri s-a constatat, la o săptămână distanţă, că detaliile au fost reţinute aproape perfect. Mai mult, subiecţii şi-au amintit şi ceea ce făceau când au auzit aceşti „viermi muzicali”.

Autorii studiului afirmă că acesta ar putea conduce spre dezvoltarea unei terapii non-medicamentoase, bazate pe muzică pentru pacienţii cu demenţă şi alte tulburări neurologice cu scopul de a-şi aminti mai bine evenimente, oameni, activităţi cotidiene.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 24-06-2021 | creare: 24-06-2021 | Vizite: 494
Bibliografie
That song is stuck in your head, but it's helping you to remember, sursa : ScienceDaily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210616094104.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: