Cum afectează sindromul COVID-19 sarcina și nouă-născutul?

©

Autor:

Cum afectează sindromul COVID-19 sarcina și nouă-născutul?

Sarcina este de multe ori o perioadă stresantă. Odată adăugată și pandemia de coronavirus anxietate crește considerabil. Oamenii de știință află informații noi despre COVID-19 în fiecare zi, precum și care este impactul său asupra vieții de zi cu zi, dar și asupra sarcinii. (1)

Există un risc mai mare dacă ești însărcinată?

Din fericire, studiile preliminare nu arată că femeile însărcinate au un risc mai mare de infecție decât restul populației. Cu toate acestea există cazuri de femei însărcinate infectate, iar o altă tulpină a coronavirusului a dus la decesul a 25% dintre femeile gravide prin comparație cu riscul restului populației care fusese de 10%. (2)

Informațiile actuale vin dintr-un studiu publicat recent care a urmărit efectele coronavirus asupra a nouă femei însărcinate în trimestrul al treilea. Acestea au dezvoltat pneumonie, însă niciuna nu a avut simptome severe. De asemenea, nou-născuții au fost sănătoși. Cu alte cuvinte, spun cercetătorii, infecția la gravide a evoluat similar cazurilor la adulții sănătoși. (3)

Cu toate acestea, nu se știe cum ar evolua infecția COVID-19 în cazul gravidelor aflate în trimestrul întâi sau al doilea.

Ce poți face pentru a te proteja de coronavirus dacă ești însărcinată?

Sistemul imunitar atinge un platou în timpul sarcinii, motiv pentru care gravidele au un risc mai mare de a contacta boli transmisibile precum infecțiile respiratorii sau toxiinfecțiile alimentare. În general, ginecologii recomandă aceleași măsuri ca populației generale: evitarea locurilor aglomerate, evitarea persoanelor bolnave, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii feței, ochilor sau gurii.

De asemenea, doctorii sugerează evitarea pe cât posibil a spațiilor publice și purtarea unei măști de protecție. În plus, dacă nu există urgențe medicale, este recomandat consultul prin telefon/video.

Ce schimbări pot apărea în timpul nașterii?

Un lucru care se întâmplă în multe țări din întreaga lume este restricția accesului celuilalt părinte în sala de operații sau chiar în spital. Pentru a ști cum stau lucrurile în localitatea voastră este recomandat să întrebați doctorul înainte de naștere.

De asemenea, părinții trebuie să ia în calcul o posibilă infectare și să aibă un plan de rezervă dacă trebuie să petreacă timp în carantină. Dacă ambii parteneri sunt în carantină trebuie avut în vedere cine va avea grijă de bebeluș.

Ce se întâmplă dacă te îmbolnăvești?

Dacă te infectezi cu noul coronavirus în apropiere de data nașterii există o serie de măsuri care trebuie avute în vedere. Deși mamele nu au un risc mai mare de simptome grave, virusul poate fi transmis la copil. Studiile preliminare au arătat că virusul nu poate fi transmis în timpul sarcinii, la naștere sau prin laptele matern. Cu toate acestea, infecția poate fi transmisă după naștere când cei mici sunt în apropierea părinților (de exemplu, dacă aceștia sunt infectați). (4) (5)

Dacă în cele mai multe cazuri mama stă în spital în aceeași cameră cu bebelușul, în ultimele săptămâni este recomandat separarea lor dacă mama este suspectă de infecție COVID-19.

În fine, este foarte important ca femeile însărcinate să fie atente la posibilele simptome: probleme respiratorii, apariția febrei și diareea. Dacă au intrat în contact cu o persoană infectată să își ia periodic temperatura și să fie atente dacă apar simptome respiratorii. De asemenea, este indicat să vorbească cu medicul înainte de a lua medicament pentru tuse, răceală, durere sau febră.


Data actualizare: 26-03-2020 | creare: 26-03-2020 | Vizite: 963
Bibliografie
1. Pregnant And Worried About Coronavirus? How To Stay Safe And Make A Game Plan, https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/03/22/817801475/pregnant-and-worried-about-coronavirus-how-to-stay-safe-and-make-a-game-plan
2. An Analysis of 38 Pregnant Women With COVID-19, Their Newborn Infants, and Maternal-Fetal Transmission of SARS-CoV-2: Maternal Coronavirus Infections and Pregnancy Outcomes, https://www.archivesofpathology.org/doi/pdf/10.5858/arpa.2020-0901-SA
3. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) and Pregnancy: What obstetricians need to know, https://www.ajog.org/article/S0002-9378(20)30197-6/fulltext
4. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30360-3/fulltext
5. No coronavirus transmission in womb, study suggests. https://news.northwestern.edu/stories/2020/02/no-coronavirus-transmission-in-pregnant-women-to-womb/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •