Terapia cu plasmă, eficientă în formele severe de COVID-19

©

Autor:

Terapia cu plasmă, eficientă în formele severe de COVID-19

Tratamentele aprobate de către Organizația Mondială a Sănătății, administrate bolnavilor infectați cu noul coronavirus sunt eficiente în cazul formelor ușoare sau moderate de boală, majoritatea formelor severe de boală evoluând spre exitus, în ciuda terapiei administrate.

Principalele medicamente administrate în cazul bolnavilor diagnosticați cu COVID-19 sunt reprezentate de antivirale (Tamiflu, Redemsivir), antiretrovirale (Kaletra), antimalarice (Hidroxiclorochina) și imunomodulatoare (Tocilizumab).

În ciuda faptului că numărul bolnavilor vindecați de nouul coronavirus este în creștere, prognosticul formelor severe de boală este unul negativ.

Pentru a sprijini bolnavii care au dezvoltat forme severe de boală, în lupta împotriva noului coronavirus, marile centre de cercetare din întreaga lume se concentrează asupra unei noi metode terapeutice, eficiente în lupta împotriva formelor severe de COVID-19.

Terapia cu plasmă prelevată de la bolnavii vindecați de COVID-19-rezultate promițătoare în cadrul formelor severe de boală

În urma studiilor de cercetare care s-au derulat și se află în continuă desfășurare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că plasma recoltată de la bolnavii diagnosticați în antecedente cu COVID-19 și vindecați ulterior de această afecțiune, ar putea avea rezultate favorabile notabile în lupta împotriva formelor severe de boală.

Terapia cu plasmă se bazează pe faptul că, în urma interacțiunii cu un anumit agent patogen (în cazul de față, cu noul coronavirus), sistemul imunitar are capacitatea de a produce anticorpi, care asigură protecția pe termen lung a organismului în cazul unui viitor nou contact cu agentul patogen respectiv.

Astfel, în sângele bolnavilor afectați de COVID-19 și vindecați ulterior, se găsesc anticorpi care îi vor proteja pe aceștia în cazul unui eventual contact cu noul coronavirus în viitor.

Recoltarea acestor anticorpi de la bolnavii diagnosticați și vindecați ulterior de COVID-19 și injectarea lor în sângele bolnavilor care au dezvoltat forme severe de boală, ar putea fi utilă pentru vindecarea și imunizarea acestora din urmă.

În acest sens, au fost efectuate câteva studii clinice care au constat în recoltarea plasmei cu anticorpi de la persoanele deja vindecate de COVID-19 și injectarea sa la bolnavii care au dezvoltat forme severe de boală. În urma acestor studii clinice s-a constatat faptul că în numeroase forme severe de COVID-19 terapia cu plasmă a avut rezultate favorabile, starea de boală ameliorându-se semnificativ.

De asemenea, s-a ajuns la concluzia că, acest tratament cu anticorpi, eficient în cazul formelor severe de infecție cu noul coronavirus, oferă beneficii maxime în cazul în care plasma cu anticorpi este recoltată în primele șapte sau zece zile de la infectarea cu noul coronavirus, deoarece, în această perioadă, organismul bolnavului în cauză încă nu a produs anticorpi de protecție proprii.

Cum poate fi obținută plasma cu anticorpi de la bolnavii vindecați de COVID-19?

Pentru a putea fi administrați bolnavilor care au dezvoltat forme severe de COVID-19, anticorpii împotriva noului coronavirus, aflați în sângele persoanelor vindecate de COVID-19, sunt recoltați sub forma probelor sangvine care ulterior urmează a fi centrifugate și astfel, se obține plasma (fracțiunea lichidă a sângelui și a limfei, lipsită de celule sangvine), care deține în componență o concentrație crescută de anticorpi. Ulterior, această plasmă poate fi administrată bolnavilor care au dezvoltat forme severe ale infecției cu noul coronavirus, cu obținerea unor rezultate favorabile.

Pentru a ajunge în posesia plasmei cu anticorpi împotriva nolui coronavirus și pentru a o putea administra bolnavilor care se confruntă cu forme severe ale COVID-19, este necesară contactarea bolnavilor vindecați de COVID-19 de către Centrele de Transfuzie Sangvină; pentru aceasta este nevoie de colaborarea acestor unități medicale cu spitalele în cadrul cărora acești bolnavi au fost tratați.

Ulterior, la prezentarea bolnavilor vindecați de noul coronavirus la Centrele de Transfuzie Sangvină, sunt recoltate probe de sânge care urmează să fie centrifugate pentru obținerea plasmei cu anticorpi sau este recoltată plasma prin intermediul de plasmafereză.

După aceasta, probele de sânge recoltate și centrifugate, precum și plasma obținută în urma plasmaferezei sunt testate pentru a exclude prezența virusului hepatic B, virusului hepatic C sau a virusului imunodeficienței umane (HIV). Această procedură trebuie realizată pentru a evita administrarea sângelui infectat bolnavilor cu forme severe de COVID-19.

Terapia cu plasmă - larg utilizată la nivel mondial

În afara țării noastre, numeroase alte țări au anunțat inițiativa tratării bolnavilor cu forme severe ale infecției cu noul coronavirus cu plasmă cu anticorpi împotriva noului coronavirus, recoltată de la bolnavii vindecați de COVID-19. Printre acestea se numără Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Care sunt criteriile care definesc formele severe de COVID-19?

Formele severe de COVID-19 sunt definite prin următoarele criterii clinice:

  • Bolnavi cu COVID-19 internați pe secțiile de anestezie-terapie intensivă
  • Afectarea funcției pulmonare cu peste 50%, în decursul a 24-48 de ore
  • Bolnavi cu COVID-19 ventilați mecanic sau cei vor necesita în curând ventilație mecanică, datorită scăderii severe a saturației în oxigen și datorită dispneei și tahipneei prezente.


Noi studii clinice bazate pe terapia cu plasmă

Numeroase companii farmaceutice și-au anunțat inițiativa de a elabora un medicament combinat din plasmă cu anticorpi, provenită de la bolnavii vindecați de COVID-19 și imunoglobulină hiperimună policlonală. Se presupune că acest tratament ar fi eficient în lupta împotriva infecției cu noul coronavirus. Mai multe studii clinice au fost demarate în acest sens.


Data actualizare: 05-05-2020 | creare: 05-05-2020 | Vizite: 613
Bibliografie
1. COVID-19 expanded access program , link: https://www.uscovidplasma.org/
2. UK approves clinical trial of plasma therapy for Covid-19, link: https://www.clinicaltrialsarena.com/news/uk-covid-19-plasma-therapy-trial/
3. Plasma prelevată de la pacienții vindecați, potențial tratament în formele severe COVID-19, link: https://raportuldegarda.ro/articol/studii-clinice-tratament-infectie-sars-cov-2-covid-19/
4. COVID-19 Convalescent Plasma Transfusion , link: https://ec.europa.eu/health/blood_tissues_organs/covid-19_en
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •