ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Cum afectează privarea de somn severă, dar de scurtă durată, sănătatea gastrointestinală?

©

Autor:

Cum afectează privarea de somn severă, dar de scurtă durată, sănătatea gastrointestinală?
Un studiu recent publicat în revista Scientific Reports a examinat efectele restricției de somn asupra compoziției microflorei intestinale și a permeabilității intestinale la adulții sănătoși. De exemplu, la rozătoare, privarea de somn alterează sănătatea gastrointestinală, cauzând inflamație. Cu toate acestea, gradul de afectare la oameni rămâne neclar.
Un studiu a observat modificări ale compoziției microflorei intestinale și o creștere a markerilor de activare a axului hipotalamic-pituitar-adrenal (HPA), inflamație și permeabilitate intestinală după privarea totală de somn timp de 40 de ore la adulți. Alte studii însă, au raportat schimbări minime sau deloc în compoziția microflorei intestinale după restricții de somn.

În studiul de față, cercetatorii americani au determinat efectul privării severe de somn de scurtă durată asupra permeabilității intestinale și compoziției microflorei intestinale la adulți sănătoși cu vârste între 17 și 45 de ani, cu un indice de masă corporală mai mic de 30 kg/m2 și un model de somn regulat de 7-9 ore pe noapte.

Cercetatorii au implementat un design crossover randomizat cu două stări pe perioada a trei zile: somn adecvat (AS) [7-9h somn/noapte] și restricție de somn (SR) [2h somn/noapte]. Participanții au primit o dietă care asigură echilibrul energetic și au efectuat exerciții de intensitate scăzută. Probe de materii fecale au fost colectate dupa 48h de AS/SR pentru a examina compoziția microbiană. Permeabilitatea intestinală a fost testată folosind un test de absorbție a zaharurilor dual după 72h de AS/SR.

Concluziile studiului au arătat că privarea severă de somn de scurtă durată nu a avut niciun efect asupra compoziției microflorei intestinale sau a permeabilității intestinale la adulții sănătoși. Cu toate acestea, nivelurile de cortizol au scăzut de la ziua SR 1 la ziua SR 4 și au rămas mai scăzute în ziua SR 4, comparativ cu ziua AS 4. Acest studiu sugerează că privarea de somn poate avea efecte asupra sistemului endocrin, dar nu asupra florei intestinale sau a permeabilității intestinale.

sursa: News Medical
foto: Design_Cells / Shutterstock

Data actualizare: 12-01-2023 | creare: 12-01-2023 | Vizite: 335
Bibliografie
Karl, J.P., Whitney, C.C., Wilson, M.A. et al. Severe, short-term sleep restriction reduces gut microbiota community richness but does not alter intestinal permeability in healthy young men. Sci Rep 13, 213 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-27463-0
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lipsa de somn, strâns legată de confesiuni false
  • Somnul insuficient afectează interpretarea expresiilor faciale de fericire și tristețe
  • Somnul insuficient asociat cu sănătatea mentală precară
  •