Mai multe substanţe chimice persistente au fost descoperite în organe fetale

©

Autor:

Mai multe substanţe chimice persistente au fost descoperite în organe fetale
Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au descoperit substanţe chimice industriale în organe ale fetuşilor concepuţi după câteva decade de la interzicerea acestora în mai multe ţări.
Într-un studiu publicat în revista Chemosphere, ei încearcă să determine autorităţile să ia în considerare impactul acestor amestecuri de substanţe asupra omului şi naturii. S-au măsurat concentraţiile a 22 de poluanţi organici persistenţi (POP), toxice ce se acumulează în mediu şi sunt preluate de om prin alimentaţie, apă, particule din aer. Au fost examinate probe de ţesut adipos, hepatic, miocardic şi pulmonar de la 20 de feţi decedaţi in utero în trimestrul III de sarcină.

S-au identificat 15 din cei 22 poluanţi în ţesuturile fetale, dintre care 4 s-au întâlnit în toate probele analizate. Cele mai frecvent regăsite substanţe au fost:
  • HCB, un pesticid folosit pentru a proteja cerealele de acţiunea fungilor,
  • DDE, un metabolit al DDT, insecticid utilizat la jumătatea secolului trecut,
  • variante de PCB utilizate în dispozitive electrice.

Metodele prezente de estimare a expunerii fetale se bazează în principal pe analiza sângelui matern şi a probelor din placentă. Acest nou studiu a relevat că unele substanţe aveau concentraţii superioare în ţesuturile fetale faţă de sângele matern şi placentă. Explicaţia ar fi dată de tendinţa lor de acumulare în ţesuturile adipoase. Totuşi chiar şi valorile concentraţiilor din plămânii şi ficatul feţilor erau superioare celor întâlnite la mame.

Se cunoaşte că expunerea la POP este asociată cu greutate scăzută la naştere, diabet zaharat gestaţional, ADHD, infertilitate, obezitate, scăderea cantităţii de spermă produsă. De exemplu, Autoritatea Europeană de Siguranţa Alimentelor a revizuit riscul expunerii la dioxină şi derivaţii săi şi a ajuns la concluzia că aportul lor din dietă este la un nivel critic ce poate afecta fertilitatea la bărbaţi.

La 13 din sarcinile incluse în lotul de studiu s-a documentat şi expunerea la PFAS - compuşi din alcătuirea tigăilor, ambalajelor alimentare, spumei pentru stingerea incendiilor. Peste jumătate din substanţele regăsite în ţesuturile pulmonare, cerebrale, hepatice, cardiace au aparţinut acestei clase. În general, cele mai mari concentraţii de poluanţi organici au fost întâlnite în ţesutul adipos şi cele mai scăzute în ţesutul cerebral, iar expunerea a fost mai importantă la feţii de sex masculin.

În prezent sunt 30 de substanţe pe lista Convenţiei Asupra Poluanţilor Organici Persistenţi de la Stockholm, tratat internaţional iniţiat de Naţiunile Unite. Lista include pesticide, substanţe chimice industriale, produşi secundari, multe dintre ele demult interzise pe plan mondial, dar care continuă să afecteze mediul şi sănătatea omului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-06-2021 | creare: 23-06-2021 | Vizite: 484
Bibliografie
Several persistent chemicals found in fetal organs, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210616143227.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •