COVID-19 - ce ar trebui să facă persoanele peste 60 de ani și cele cu afecțiuni cronice
©
Autor: Cristina Mustață
Vă prezentăm un ghid pentru vârstnici, bolnavi cronici, dar È™i îngrijitorii lor, pentru a-È™i conserva sănătatea în contextul epidemiei cu coronavirusul 2019-nCoV.
Ghidul a fost conceput de doi specialiÈ™ti: Mary Tinetti, È™eful departamentului de geriatrie de la Yale È™i expert internaÈ›ional în geriatrie È™i Richard Marottoli, director medical la Centrul de evaluare geriatrică Dorothy Adler de la Spitalul Yale New Haven, toodată directorul programului Connecticut Older Adult Collaboration for Health (COACH).
sursa: MedicalXpress
Ghidul a fost conceput de doi specialiÈ™ti: Mary Tinetti, È™eful departamentului de geriatrie de la Yale È™i expert internaÈ›ional în geriatrie È™i Richard Marottoli, director medical la Centrul de evaluare geriatrică Dorothy Adler de la Spitalul Yale New Haven, toodată directorul programului Connecticut Older Adult Collaboration for Health (COACH).
Ce È™tim până acum
- Virusul pătrunde în organism prin nas, ochi sau gură, apoi ajunge în plămâni. Din acest motiv nu trebuie să vă atingeÈ›i faÈ›a È™i să nu staÈ›i în apropierea unui bolnav care ar putea tuÈ™i sau strănuta.
- Personele peste 60 de ani - È™i în mod special cele peste 70 de ani - au riscul cel mai mare de deces sau complicaÈ›ii cauzate de COVID-19.
- Virusul se transmite mai repede în comunitățile cu tineri È™i vârstnici aflaÈ›i în contact strâns.
- Pentru cei peste 60 de ani, izolarea pare a fi cea mai bună cale de a reduce incidența decesului sau a spitalizării prelungite.
- Școala poate încetini răspândirea virusului, dar totodată aduce mai aproape copiii de vârstnici.
Ce trebuie să È™tie persoanele în vârstă È™i cei care au grijă de ei
- Persoanele peste 60 de ani ar trebui să stea acasă și să nu primească vizite de la prieteni sau familie. Dacă este necesar să primiți vizitatori, limitați numărul la 1-2 persoane o dată și fără copii.
- Dacă locuiți cu alte persoane, păstrați distanța de 2 metri față de acestea.
- Ca să păstrați contactul cu ceilalți folosiți aplicații ca Google Hangouts sau Skype, fie telefonul.
- SpălaÈ›i-vă pe mâini frecvent, timp de 20 de secunde. FolosiÈ›i soluÈ›iile de igienizare doar dacă nu aveÈ›i acces la apă È™i săpun.
- DezinfectaÈ›i suprafeÈ›ele din casă cu soluÈ›ii dezinfectante cumpărate, sau preparate în casă: 4 linguriÈ›e de clor la 1 litru de apă. SchimbaÈ›i prosoapele È™i aerisiÈ›i zilnic.
- ÎncercaÈ›i să păstraÈ›i o rutină asemănătoare zilelor de dinainte de epidemie. PuteÈ›i face chiar un orar al zilelor. Nu vă lăsaÈ›i tentaÈ›i să consumaÈ›i alimente nesănătoase sau să leneviÈ›i toată ziua.
- PlimbaÈ›i-vă prin casă sau pe coridoarele blocului (eventual cu câte un vecin, păstrând distanÈ›a).
- Dacă trebuie să ieÈ™iÈ›i din casă, alegeÈ›i orele în care este mai puÈ›in aglomerat È™i păstraÈ›i distanÈ›a.
- Evitați magazinele. Alegeți un serviciu de curierat sau rugați un cunoscut să vă ia cele necesare.
- Nu participaÈ›i la niciun fel de întâlnire, indiferent de numărul participanÈ›ilor.
sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 19-03-2020 | creare: 19-03-2020 | Vizite: 1406
Bibliografie
COVID-19: What people over 60 and people with chronic conditions should do, link: https://medicalxpress.com/news/2020-03-covid-people-chronic-conditions.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Tulburari de comportament și anxietate
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Covid-19 după TBC
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Vitiligo si coronavirusul
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus