Consumul de fructe și legume asociat cu simptome depresive mai reduse la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici: studiu pe gemeni

©

Autor:

Consumul de fructe și legume asociat cu simptome depresive mai reduse la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici: studiu pe gemeni
Depresia reprezintă o contribuție semnificativă la povara bolilor în rândul adulților vârstnici, constituind aproximativ 4% din anii trăiți cu dizabilități la persoanele cu vârsta de 55 de ani și peste. Prevalența tulburărilor depresive pare să atingă un vârf între 55 și 75 de ani, cu o rată de aproximativ 8% la femei și 5,5% la bărbați. Aceste tulburări pot varia de la forme ușoare, care nu ating pragul unui diagnostic clinic, dar care afectează calitatea vieții, până la depresia majoră severă.
Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că dieta joacă un rol important în depresie. Meta-analizele studiilor observaționale au raportat un risc redus de depresie în cazul unei aderențe ridicate la dieta mediteraneană și la o dietă cu un indice inflamator alimentar scăzut (reducere de 33%, respectiv 24%). În special la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici, s-au observat relații benefice între calitatea dietei și simptomele depresive. O meta-analiză anterioară a patru studii observaționale pe adulți cu vârsta de peste 45 de ani a arătat că un consum mai mare de fructe și legume a fost asociat cu un risc mai scăzut de depresie (15%, respectiv 9%).

Studiul pe gemeni

Pentru a examina această asociere, cercetătorii de la Centrul UNSW Sydney pentru îmbătrânirea sănătoasă a creierului (CHeBA) au folosit date din patru cohorte longitudinale de gemeni din Australia, Danemarca, Suedia și SUA, ca parte a consorțiului IGEMS (Interplay of Genes and Environment across Multiple Studies). Utilizarea gemenilor permite reducerea influenței factorilor genetici și de mediu care ar putea confunda rezultatele, deoarece gemenii monozigoți împart același material genetic, iar gemenii dizigoți împart în medie 50% din materialul genetic. De asemenea, gemenii cresc împreună într-un mediu similar, ceea ce reduce variabilitatea factorilor socio-economici, a indicelui de masă corporală și a altor condiții de sănătate.

Metodologie

Participanții au fost adulți cu vârsta de peste 45 de ani, cu date disponibile despre consumul de fructe și legume și simptomele depresive la momentul inițial și la cel puțin un follow-up. Consumul de fructe și legume a fost măsurat folosind chestionare alimentare, iar simptomele depresive au fost evaluate cu ajutorul unor scale validate, precum CES-D, GDS-15 și CAMDEX.

Rezultate

Analiza a inclus 3.483 de participanți. Studiul a constatat că un consum ridicat de fructe (în medie 2,1 porții/zi) a fost asociat cu simptome depresive mai scăzute în timp, comparativ cu un consum scăzut (în medie 0,3 porții/zi). De asemenea, un consum moderat și ridicat de legume (în medie 1,7 respectiv 2,0 porții/zi) a fost asociat cu simptome depresive mai scăzute, comparativ cu un consum scăzut (în medie 0,5 porții/zi).

Importanța acestor asocieri este modestă, dar semnificativă. De exemplu, un consum ridicat de fructe a fost asociat cu o reducere a simptomelor depresive echivalentă cu 0,29 puncte pe scala folosită. Deși consumul total de fructe și legume în categoria „ridicat” este încă sub recomandările dietetice din majoritatea țărilor, rezultatele sugerează că creșterea consumului ar putea avea beneficii pentru sănătatea mentală.

Analiza factorilor familiali

Pentru a determina dacă aceste asocieri sunt influențate de factori genetici sau de mediu comuni (confundare familială), cercetătorii au utilizat modelul ICE FALCON. Rezultatele au indicat că asocierea dintre consumul de legume și simptomele depresive nu a fost datorată confundării familiale, sugerând o relație potențial cauzală. Pentru consumul de fructe, rezultatele au fost neconcludente în acest sens.

Limitări și considerații

Studiul are câteva limitări, inclusiv utilizarea auto-raportării pentru consumul alimentar și simptomele depresive, care pot introduce erori de măsurare. De asemenea, consumul de fructe și legume a fost în general scăzut în rândul participanților, ceea ce ar putea limita generalizarea rezultatelor. Lipsa datelor despre activitatea fizică la momentul inițial în toate cohorte a fost o altă limitare.

Concluzii

Acest studiu internațional pe gemeni sugerează că un consum mai mare de fructe și legume este asociat cu simptome depresive mai scăzute în rândul adulților de vârstă mijlocie și vârstnici. Deși asocierile sunt modeste, ele susțin importanța promovării consumului de fructe și legume ca parte a intervențiilor pentru sănătatea mentală. Monitorizarea consumului alimentar și consilierea nutrițională ar putea fi considerate în practicile de îngrijire primară. Cercetări viitoare ar trebui să utilizeze instrumente mai cuprinzătoare pentru colectarea datelor alimentare și evaluări clinice ale simptomelor depresive, incluzând și populații din țări cu venituri mici și medii pentru a spori generalizarea rezultatelor.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 03-12-2024 | creare: 03-12-2024 | Vizite: 54
Bibliografie
Twin research underscores link between low fruit and vegetable intake and depression, link: https://medicalxpress.com/news/2024-12-twin-underscores-link-fruit-vegetable.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiența suplimentării cu vitamina D în lupta cu depresia
  • Cercetătorii au găsit asocieri între unele tipare de alimentație și simptomele de depresie și anxietate
  • Dieta mediteraneană ar putea scădea riscul de depresie la femeile în vârstă
  •