Consumul regulat de alimente picante asociat cu reducerea riscului de moarte
©
Autor: Redacția ROmedic
Includerea produselor picante în alimentație se pare că ar corela cu un risc mai mic de mortalitate, asociere valabilă și pentru decesul cauzat de afecțiuni precum cancerul, ischemia și afecțiunile respiratorii.
Studiul care a ajuns la această concluzie a fost publicat în jurnalul BMJ și este unul observațional, deci rezultatele nu indică o relație de tip cauză-efect, însă ar putea constitui punctul de plecare pentru noi cercetări privind nutriția și dezvoltarea unor alimente funcționale.
487 375 de participanți, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, au răspuns la un chestionar privind starea generală de sănătate și consumul de alimente picante, legume, carne roșie și alcool. Persoanele care aveau un istoric medical de cancer și boli de inimă au fost excluse din analiză.
Pe o durată de aproximativ 7 ani au fost înregistrate 20 224 de decese în rândul participanților. S-a observat că cei care consumaseră alimente picante o dată sau de două ori pe săptămână aveau un risc cu 10% mai mic de mortalitate decât cei care mâncaseră picant mai puțin de o dată pe săptămână. Riscul cel mai mic s-a observat în cazul celor care consumau alimente picante de cel puțin 3 ori pe săptămână – 14%.
Rezultatele au fost similare atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar asocierea dintre consumul de alimente picante și reducerea riscului de mortalitate a fost mult mai puternică în cazul celor care nu consumau alcool.
Autorii consideră că e încă devreme de spus dacă ar trebui încurajată introducerea alimentelor picante în dietă pentru îmbunătățirea sănătății. Studii suplimentare sunt necesare pentru a verifica dacă efectul benefic de reducere a riscului mortalității se datorează produselor picante sau altor factori care țin de dietă sau stil de viață.
Sursa: Medical Xpress
Studiul care a ajuns la această concluzie a fost publicat în jurnalul BMJ și este unul observațional, deci rezultatele nu indică o relație de tip cauză-efect, însă ar putea constitui punctul de plecare pentru noi cercetări privind nutriția și dezvoltarea unor alimente funcționale.
487 375 de participanți, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, au răspuns la un chestionar privind starea generală de sănătate și consumul de alimente picante, legume, carne roșie și alcool. Persoanele care aveau un istoric medical de cancer și boli de inimă au fost excluse din analiză.
Pe o durată de aproximativ 7 ani au fost înregistrate 20 224 de decese în rândul participanților. S-a observat că cei care consumaseră alimente picante o dată sau de două ori pe săptămână aveau un risc cu 10% mai mic de mortalitate decât cei care mâncaseră picant mai puțin de o dată pe săptămână. Riscul cel mai mic s-a observat în cazul celor care consumau alimente picante de cel puțin 3 ori pe săptămână – 14%.
Rezultatele au fost similare atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar asocierea dintre consumul de alimente picante și reducerea riscului de mortalitate a fost mult mai puternică în cazul celor care nu consumau alcool.
Autorii consideră că e încă devreme de spus dacă ar trebui încurajată introducerea alimentelor picante în dietă pentru îmbunătățirea sănătății. Studii suplimentare sunt necesare pentru a verifica dacă efectul benefic de reducere a riscului mortalității se datorează produselor picante sau altor factori care țin de dietă sau stil de viață.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 03-06-2019 | creare: 06-08-2015 | Vizite: 1775
Bibliografie
Regular consumption of spicy foods linked to lower risk of death, link: https://medicalxpress.com/news/2015-08-regular-consumption-spicy-foods-linked.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Supraestimarea calității dietei, o problemă tot mai actuală care poate crește riscul de renunțare la obiceiurile sănătoase
- Dieta ketogenică, asociată unui risc crescut de apariție a afecțiunilor cardiovasculare
- Obiceiurile sănătoase legate de alimentație în copilărie ar putea reduce riscul de obezitate și boli cardiace la vârsta adultă
- Noi perspective asupra macronutrienților și bolilor cronice
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni