Consumul excesiv de fructoză ar putea crește permeabilitatea intestinală, ducând la apariția steatozei hepatice

©

Autor:

Consumul excesiv de fructoză ar putea crește permeabilitatea intestinală, ducând la apariția steatozei hepatice

Fructoza este un îndulcitor frecvent utilizat în SUA, iar consumul excesiv poate cauza steatoză hepatică non-alcoolică, o boală de care suferă 1 din 3 americani. Cercetătorii de la University of California San Diego School of Medicine au publicat recent un studiu în Nature Metabolism în care susțin că fructoza dăunează ficatului doar după ce ajunge în intestin, contrar datelor precedente. Se pare că glucidul distruge bariera intestinală care protejează organele de toxicitatea microbilor din tubul digestiv, astfel tratamente care mențin integritatea acestei bariere ar putea preveni boala. Având în vedere că steatoza hepatică este prima etapă a secvenței steatoză – ciroză – cancer – insuficiență hepatică – deces, dezvoltarea tratamentelor de acest fel ar preveni afectarea ficatului încă de la început.

Relația de cauzalitate dintre consumul excesiv de fructoză și steatoza hepatică era cunoscută încă de pe vremea vechilor egipteni, care hrăneau rațele și gâștele cu smochine și curmale uscate, bogate în fructoză, pentru a obține foie gras. Metode moderne de analiză au demonstrat că fructoza crește depozitele lipidice din ficat de 2-3 ori mai mult decât glucoza, ducând la apariția steatozei hepatice.

Studiile pe șoareci au arătat că aportul de fructoză peste un anumit prag determină metabolizarea ei excesivă în intestin cu scăderea sintezei de proteine care mențin integritatea barierei intestinale. Astfel crește permeabilitatea intestinală, iar bacteriile și endotoxinele din tubul digestiv ajung în sânge, determinând la nivelul ficatului inflamație cronică și transformarea fructozei și glucozei în depozite lipidice. Consumul de fructoză sub nivelul prag nu a produs efecte negativ asupra șoarecilor, sugerând că fructoza în cantitate moderată corespunzătoare consumului normal de fructe este bine tolerată. Cele mai severe reacții au fost obținute prin hrănirea șoarecilor cu o cantitate excesivă de fructoză și grăsimi, situație în care se regăsesc majoritatea adolescenților americani, care consumă zilnic multă fructoză, frecvent în asociere cu alimente hipercalorice, precum hamburgeri și cartofi prăjiți.

Numeroase studii au identificat legătura dintre obezitate, diabet, boli cardiovasculare, cancer și consumul excesiv de fructoză, observat în special după 1970 în SUA, odată cu introducerea siropului de porumb bogat în fructoză. Acest sirop este utilizat ca alternativă mai ieftină pentru zahăr în numeroase alimente procesate, de la cereale și produse de patiserie la sucuri. Consumul acestora se corelează cu incidența steatozei hepatice.

Din păcate majoritatea persoanelor nu pot estima cantitatea de fructoză consumată, astfel că educația și creșterea conștientizării fenomenului rămân cele mai bune soluții. Odată cu rezultatele acestui studiu există speranța dezvoltării unei terapii de refacere a barierei intestinale pentru cei la care steatoza hepatică a devenit severă.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 26-08-2020 | creare: 26-08-2020 | Vizite: 901
Bibliografie
Excessive fructose consumption may cause a leaky gut, leading to fatty liver disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200824131807.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: