Cea mai bună carne - cum și ce alegem

©

Autor:

Cea mai bună carne - cum și ce alegem

Carnea este un aliment de bază în multe culturi din întreaga lume și, pregătită sănătos, poate fi o alegere ideală, ca parte a unei alimentații echilibrate. Totuși, având în vedere marea varietate disponibilă, poate fi dificil să alegi cea mai bună carne. Mai jos vom discuta despre cum să alegi o carne bună precum și câteva sfaturi pentru pregătirea sa.

Ce înseamnă o carne bună?

O carne bună îți oferă proteine și grăsimi de calitate. De asemenea, are un conținut caloric redus. O porție de carne slabă are aproximativ 4,5 g de grăsimi saturate. Carnea este o sursă foarte bună de proteine deoarece conține cei nouă aminoacizi esențiali care nu pot fi produși de organism.

De asemenea, acești aminoacizi susțin sațietate, deci vei fi mai sătul mai mult timp. Conform nutriționiștilor, între 10 și 35% din caloriile zilnice ar trebui să provină din proteine. (1)

Pe lângă proteine o carne bună conține și nutrienți precum fier, zinc, seleniu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, riboflavine, vitamina B12, vitamina B6 și altele.

Cum să consumi carnea?

Din momentul în care cumperi carnea de la magazin și până ajunge, gătită în farfuria ta, pune în aplicarea câteva trucuri pentru a te asigura că pregătești carnea cel mai bine pentru a beneficia de conținutul său nutritiv. (2)

  • Ai grijă la marmorare – acele dungi albe de pe carne îi oferă un aspect marmorat. În fapt, ele sunt grăsimi intramusculare sau grăsimea care se află între carne și zona externă a sa. Alege o carne fără astfel de dungi albe pentru a limita consumul de grăsimi saturate
  • Alege carne cel puțin 90% slabă – dacă ești norocos vei putea alege carne cu doar 5-7% grăsime
  • Ține cont de tehnica de gătire – pregătirea cărnii la grill, fiartă sau la cuptor sunt considerate tehnici mai sănătoase decât prăjirea în ulei sau scufundarea în ulei. Gătind carnea astfel vei elimina excesul de grăsime, pe care, altfel, l-ai folosi la gătire (ulei sau unt). Acest lucru este cu atât mai important dacă gătești vită
  • Dacă vrei să reduci consumul de sare, redu sodiul adăugat și încearcă marinarea cu ierburi aromate precum rozmarin sau cimbru
  • Îndepărtează grăsimea vizibilă înainte sau după gătire
  • Servește porții mici în locul celor supradimensionate
  • Gândește în perspectivă – dacă vei mânca friptură cu familia, poți reduce consumul de grăsimi saturate în timpul zilei și să adaugi pe farfurie linte sau o salată de legume.


Care este cea mai bună carne?

Pentru a desemna cea mai bună carne este important să ținem cont de calitățile nutriționale precum și de condițiile de creștere a cărnii (un animal crescut în spațiu liber, care s-a mișcat în voie și a fost hrănit cu alimente sănătoase inclusiv iarbă va da o carne net calitativă). Iată câteva dintre cele mai bune alegeri de carne. (3,4)

  • Pieptul de pui – cu un conținut mare de proteine și mic de grăsimi și calorii, pieptul de pui este considerat a fi una dintre cele mai bune variante de carne. De asemenea, poate fi gătit într-un număr mare de moduri inclusiv fiert, pregătit la grătar sau la cuptor. O altă modalitate rapidă de gătire este să îl pregătești într-o oală sub presiune. Odată gătit puiul, îl poți pune într-o mâncare de legume sau la salată (5,6)
  • Pieptul de curcan – este slab în grăsimi și cu un conținut ridicat de proteine, una dintre cele mai bune alegeri de carne. Dacă îl pregătești la rotisor, te vei putea bucura de gustul deosebit fără aditivii cărții semipreparate (7,8)
  • Peștele – este o sursă importantă de proteine, grăsimi bune Omega 3, potasiu, fosfor, vitamina D, vitamina A, vitamina B5 și riboflavine. Cele mai sănătoase sunt somonul sălbatic și alte varietăți de pește alb. Totuși este indicat să consumi cu moderație peștii mari precum tonul, peștele-spadă și rechinul deoarece au un conținut ridicat de mercur (9,10,11)
  • Vita – deși este recomandat consumul moderat, chiar și carnea de vită are proteine, fier, zinc, vitaminele din complexul B. În special, mușchiul de vită este mai slab. În mod ideal, ar trebui să consumi vită crescută de tine sau cumpărată de la un producător cunoscut (12)
  • Carnea de bizon – este o formă mai sănătoasă a cărnii de vită. Considerată una dintre cele mai slabe cărnuri de vită, bizonul poate fi pus în valoare facă îl gătești la grătar (13,14)


Cum alegi o carne bună?

Pentru a alege cea mai bună carne este important să ții cont de următorii factori:

  • Calitate – alege o carne bine închegată și cu o culoare vie. Evită cărnurile cu textură lipicioasă sau care au o culoare ce bate în gri sau maro
  • Prospețime – carnea ar trebui să fie rece la atingere și fără miros. Evită carnea împachetată într-un ambalaj umed sau cu lichid excesiv
  • Cantitate – alege o cantitate suficientă pentru preparatul tău. Dacă găsești o promoție poți lua mai multă carne, să o porționezi și să o pui la congelator
  • Sursă – alege, mai ales, carne de la un măcelar cu experiență. Dacă iei de acolo vei putea pune întrebări despre calitatea sa și modul în care a fost crescut animalul. De asemenea, dacă nu știi ce tip de carne să iei, poți întreba măcelarul ce s-ar potrivi la rețeta pe care vrei să o pregătești.


Cea mai bună carne depinde de ceea ce îți dorești. În general, o carne bună conține proteine de calitate, vitamine și minerale și are un conținut slab de grăsimi,. Deși poți consuma friptură și hamburger, este indicat să limitezi consumul lor, pe termen lung, deoarece pot contribui la afecțiuni cronice mai ales cardiovasculare. Alege carne slabă, de pui sau curcan, și prepar-o la cuptor, la grătar sau fiartă. Pune puțină sare și condimente pentru un plus de savoare. Poftă bună! (15,16)


Data actualizare: 12-02-2024 | creare: 12-02-2024 | Vizite: 815
Bibliografie
1. Are you getting too much protein?, link: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/are-you-getting-too-much-protein
2. What is the healthiest meat to eat? Expert tips to cook a nutrient-rich plate, link: https://eu.usatoday.com/story/life/food-dining/2023/07/02/what-is-the-healthiest-meat/70350561007/
3. 15 Of The Healthiest Meats You Should Add To Your Diet, link: https://insteading.com/blog/healthiest-meats/
4. Healthiest Meats For Your Diet: Top 5 Foods Most Recommended By Nutrition Experts, link: https://studyfinds.org/healthiest-meat-to-eat/
5. Comparison of chicken breast quality characteristics and metabolites due to different rearing environments and refrigerated storage, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9189219/
6. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462824/
7. How A Dietitian Shops For Meat, link: https://thewell.northwell.edu/healthy-living-fitness/healthiest-meat
8. 5 of the Healthiest Meats, link: https://www.uwprovision.com/5-healthiest-meats/
9. Fish, salmon, Atlantic, farmed, cooked, dry heat, link: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175168/nutrients
10. Fish Consumption: A Review of Its Effects on Metabolic and Hormonal Health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8182174/
11. Mercury in Fish: History, Sources, Pathways, Effects, and Indicator Usage, link: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-017-9499-2_42
12. New System Ranks Evidence for Health Risks of Eating Red Meat, Smoking, and More—But Critics Say It’s Overly Simplistic, link: https://www.scientificamerican.com/article/new-system-ranks-evidence-for-health-risks-of-eating-red-meat-smoking-and-more-but-critics-say-its-overly-simplistic/
13. The Meat You Eat: What's Good for You?, link: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-about-meat#:~:text=Liver%2C%20particularly%20beef%20liver%2C%20is,zinc%3B%20and%20essential%20amino%20acids
14. Bison Meat has a Lower Atherogenic Risk than Beef in Healthy Men, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5858688/
15. Men, women, and red meat risk: Maybe both sexes should put down the burger, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/men-women-and-red-meat-risk-maybe-both-sexes-should-put-down-the-burger
16. Red meat consumption, cardiovascular diseases, and diabetes: a systematic review and meta-analysis, link: https://academic.oup.com/eurheartj/article-abstract/44/28/2626/7188739
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Asocierea dintre carnea gătită la grătar cu foc deschis și hipertensiunea arterială
  • Diferenţele dintre carnea de porc, vită şi pui - avantaje şi dezavantaje
  • Antioxidanți eficienți în ameliorarea oboselii și prevenirea demenței, găsiți în cantități crescute în diferite tipuri de carne
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum