Consumul de struguri crește speranța de viață și reduce riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică
©
Autor: Domșa Dariana

Alimentația reprezintă unul dintre factorii esențiali care influențează sănătatea organismelor. O bună alimentație este asociată cu riscuri mai mici pentru diverse boli cronice și o implicit cu o speranță mai mare de viață. Conceptul de bază al unei diete sănătoase presupune un consum crescut de legume, fructe și cereale și un consum scăzut de carbohidrați simpli și de grăsimi.
Multiple studii efectuate în ultimii ani au evidenÈ›iat faptul că legumele È™i fructele, vitale pentru menÈ›inerea homeostaziei organismului, pot modula expresia genelor È™i pot regla căile metabolice. Strugurii, datorită componentelor lor bioactive, sunt considerate fructe minune pentru sănătate.
În cadrul studiului actual, cercetătorii au evaluat eficacitatea consumului de struguri în atenuarea efectelor adverse asupra sănătății induse de o dietă occidentală, bogată în grăsimi. O astfel de dietă este asociată cu riscuri importante de obezitate, boli metabolice È™i cardiovasculare, în special cu diabetul È™i boala ficatului gras non-alcoolic.
Cercetătorii È™i-au propus să înÈ›eleagă impactul pe care consumul de struguri îl are asupra expresiei genelor hepatice, metabolismului lipidelor, longevității È™i asupra bolii hepatice grase non-alcoolice. În cadrul experimentelor de laborator au fost utilizaÈ›i È™oareci hrăniÈ›i cu o dietă occidentală suplimentată cu pulbere de struguri 5% (echivalentul a aproximativ 300 grame consumate zilnic de către un om de 70 kilograme) sau cu o dietă semisintetică.
Rezultatele studiului au indicat faptul că adăugarea în alimentaÈ›ie a strugurilor îmbogățeÈ™te structura ribozomilor, ceea ce este asociat cu creÈ™terea È™i dezvoltarea celulelor. În plus, dieta care conÈ›inea struguri a avut importante efecte antioxidant È™i de detoxifiere. Descoperirile sugerează faptul că adăugarea strugurilor chiar È™i într-o dietă bogată în grăsimi ajută la menÈ›inerea homeostaziei celulare, la neutralizarea radicalilor liberi reactivi È™i la prevenirea stresului oxidativ.
Comparativ cu È™oarecii hrăniÈ›i cu o dietă fără suplimente de struguri, cei care au primit suplimente cu struguri au avut mai puÈ›ine lipide la nivelul ficatului. Un indicator al sănătății hepatice, lipidele prezente în ficat pot semnala boala hepatică grasă non-alcoolică.
sursa: News Medical
foto: EduardSV / Shutterstock
Data actualizare: 19-08-2022 | creare: 19-08-2022 | Vizite: 435
Bibliografie
Eating grapes may reduce the risk of fatty liver disease, https://www.news-medical.net/news/20220817/Eating-grapes-may-reduce-the-risk-of-fatty-liver-disease.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Inca ma deranjeaza in zona ficatului - steatoza hepatica moderata
- Ficat gras ușor?
- Probleme cu ficatul si bila lenesa