Alimentele bogate în fibre pot să nu fie întotdeauna benefice pentru sănătate
©
Autor: Teodorescu Mihai

Folosindu-se de rezultatele studiului, cercetătorii îÈ™i propun dezvoltarea unui test de scaun care va putea prezice dacă fibrele alimentare pot fi dăunătoare pacienÈ›ilor, în funcÈ›ie de microbii găsiÈ›i în intestinul acestora. Testul va putea ajuta la personalizarea tratamentelor bolii È™i la personalizarea dietelor pacienÈ›ilor.
Consumul de fibre dietetice a fost asociat în majoritatea studiilor cu importante beneficii pentru sănătate, promovând o bună sănătate intestinală la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, la pacienÈ›ii cu BII, alimentele bogate în fibre alimentare pot declanÈ™a simptomele. Pentru a înÈ›elege mecanismele care determină acest lucru, cercetătorii au efectuat un studiu în cadrul căruia au testat diverse tipuri de fibre alimentare È™i efectele acestora.
Cercetătorii au identificat că unele tipuri de fibre găsite în alimente precum usturoi, rădăcini de cicoare, banane sau sparanghel, sunt deosebit de greu de fermentat atunci când anumiÈ›i microbi lipsesc sau funcÈ›ionează defectuos, aÈ™a cum este adesea cazul pacienÈ›ilor cu BII. La aceÈ™ti pacienÈ›i, fibrele selectate nefermentate au agravat inflamaÈ›ia È™i simptomele bolii. Nu toÈ›i pacienÈ›ii au reacÈ›ionat însă negativ la aceste fibre, ci doar 20-40% dintre aceÈ™tia. Studii ulterioare vor încerca să afle de ce anumiÈ›i pacienÈ›i cu BII pot obÈ›ine beneficii după consumul acestor fibre, în timp ce alÈ›ii nu.
Aproape 7 milioane de oameni de pe întreg globul suferă de o boală inflamatorie intestinală, iar numărul este de aÈ™teptat să crească cu încă aproximativ 3 milioane în următorii zece ani. Simptomele BII pot include dureri abdominale, scaune cu sânge, diaree, scădere în greutate È™i pubertate târzie. În plus, boala creÈ™te riscul de a dezvolta cancer colorectal. În prezent, cauza exactă pentru boala inflamatorie intestinală este necunoscută, însă anumiÈ›i factori, precum genetica, dieta, factorii de mediu È™i modificările microbilor intestinali, pot creÈ™te riscul.
sursa: Science Daily
foto: Cercetătorii Eytan Wine (left) și Heather Armstrong (Photo: Tarwinder Rai)
Data actualizare: 19-10-2022 | creare: 19-10-2022 | Vizite: 389
Bibliografie
Dietary fiber is good for you, except when it's not, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221013194102.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Etichete nutriționale încurajează adolescenții să aleagă alimente mai sănătoase
- Îndulcitorii artificiali pot crește glicemia, fenomen explicat prin acțiunea microbiomul intestinal
- Ciocolata îmbunătățită cu probiotice are beneficii potențiale pentru sănătate
- Avocado ar putea fi utilizat în tratarea leucemiei mieloide acute, sugerează un nou studiu
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni