Consumul de sare în exces este asociat unui risc crescut de moarte prematură

©

Autor:

Consumul de sare în exces este asociat unui risc crescut de moarte prematură
Potrivit unui studiu publicat recent în European Heart Journal, persoanele care adaugă în exces sare în mâncare, au un risc ridicat de a muri prematur, din orice cauză.
Cercetătorii au analizat date de la peste 500.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Participanții care au avut în obicei consumul de alimente sărate, sau care au adăugat întotdeauna sare la masă, au prezentat un risc cu 28% mai mare de a muri prematur, având totodată o speranță de viață mai mică. Prin comparație cu cei care nu au adăugat niciodată sare suplimentar, persoanele cu consum de sare ridicat au înregistrat o speranță de viață mai scăzută cu 1,5 ani pentru femei și 2,3 ani pentru bărbați, conform studiului.

Fiind primul studiu care evaluează relația dintre consumul de sare și moartea prematură, acesta aduce noi recomandări pentru reglarea comportamentelor alimentare și îmbunătățirea sănătății.

În populația generală, reducerea consumului de sare este esențială. Multe alimente procesate au deja niveluri ridicate de sodiu, de care oamenii nu sunt conștienți, iar în dieta occidentală, adăugarea suplimentară de sare reprezintă 6-20% din consumul total de sare.

Participanții au fost evaluați între 2006 și 2010, prin efectuarea unor chestionare special elaborate și analizate în funcție de vârstă, sex, rasă, indice de masă corporală (IMC), fumat, consum de alcool, gradul de activitate fizică, dietă și alte afecțiuni medicale. Au fost urmăriți timp de nouă ani. Oamenii de știință au definit în acest context moartea prematură ca moarte înainte de 75 de ani.

Astfel, adăugarea uzuală de sare în alimente a fost asociată unui risc mare de deces prematur din toate cauzele, cu reducerea speranței de viață, chiar dacă aceste riscuri au fost diminuate prin consumul mare de fructe și legume bogate în potasiu. Sursele majore de potasiu au efect protector și scad riscul de moarte prematură, conform studiului.

Adăugarea de sare în mâncare este un indiciu al unui stil de viață nesănătos și al unui statut socio-economic mai scăzut, corelat cu hipertensiunea arterială, obezitatea, boala aterosclerotică, diabet.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-07-2022 | creare: 13-07-2022 | Vizite: 338
Bibliografie
Adding salt to your food at the table is linked to higher risk of premature death, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220710185959.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul intraoral pentru verificarea nivelului de sodiu ar putea contribui la controlul hipertensiunii arteriale
  • Consumul de sare - un studiu amplu trage concluzii optimiste
  • Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
  •