Consumul de prune uscate ar putea ajuta la protecția împotriva pierderii osoase la femeile în vârstă
Prunele uscate sunt bune pentru tractul digestiv, însă o nouă cercetare arată că acestea ar putea fi benefice È™i pentru sănătatea osoasă.
Cercetătorii au descoperit că prunele uscate ajută la împiedicarea sau întârzierea pierderii osoase la femeile în postmenopauză, posibil datorită capacității lor de a reduce inflamaÈ›ia È™i stresul oxidativ.
Nivelul scăzut de estrogen al femeilor în postmenopauză declanÈ™ează o creÈ™tere a stresului oxidativ È™i a inflamaÈ›iei, crescând astfel riscul resorbÈ›iei masei osoase È™i pe cel de fractură. Adăugarea prunelor uscate în dietă poate proteja oasele prin încetinirea sau blocarea acestui proces.
Osteoporoza reprezintă o afecÈ›iune în care oasele devin fragile È™i poate afecta persoane de orice vârstă, în mod special însă femeile cu vârsta mai mare de 50 de ani. La nivel mondial sunt afectate mai mult de 200 de milioane de femei, iar aproape 9 milioane de fracturi apar în fiecare an. Există tratamente disponibile pentru osteoporoză, însă concomitent a apărut un interes crescut pentru posibilitatea ameliorării simptomelor sau vindecării cu ajutorul nutriÈ›iei.
Fructele È™i legumele bogate în compuÈ™i bioactivi precum acid fenolic, flavonoide È™i carotenoizi ar putea proteja împotriva osteoporozei, prunele uscate fiind acum incluse în cercetări.
Masa osoasă este menÈ›inută de-a lungul vieÈ›ii adultului prin procese care adaugă celule osoase noi în timp ce se îndepărtează celulele vechi. Însă după vârsta de 40 de ani eliminarea celulelor vechi începe să depășească ritmul de formare a celulelor noi, fenomen provocat de mulÈ›i factori ce includ inflamaÈ›ia È™i stresul oxidativ, când există un dezechilibru între radicalii liberi È™i antioxidanÈ›i.
Studiile clinice au descoperit că un consum de aproximativ 10 prune uscate pe zi timp de un an a îmbunătățit densitatea minerală la nivelul oaselor antebraÈ›ului È™i a coloanei vertebrale inferioare. De asemenea, 50 sau 100 de grame de prune uscate pe zi timp de 6 luni au împiedicat scăderea densității minerale osoase È™i au redus nivelul TRAP-5b, un marker al resorbÈ›iei osoase, în comparaÈ›ie cu femeile care nu au mâncat prune uscate.
Un potențial mecanism ce explică efectele obținute este acela că prunele uscate declanșează modificări ale microbiomului intestinal cu scăderea inflamației din colon și ulterior cu reducerea nivelului de citokine proinflamatorii și a markerilor stresului oxidativ.
sursa: Science Daily
foto: Getty Images Dmitr1ch. All Rights Reserved.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou studiu pe gemeni constată că mofturile alimentare sunt în mare măsură determinate de factori genetici
- Copiii plictisiți mănâncă cu până la 79% mai mult decât ar mânca în mod normal
- Cum pot fi evitate reacțiile nedorite legate de prezența iodului și a sării în apa în care sunt fierte pastele?
- Alimentele ultraprocesate modifică silențios metabolismul, avertizează oamenii de știință
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni