Suplimentele de vitamina D - sunt mai puțin eficiente la persoanele obeze (continuare a studiului VITAL)
Studiul realizat de cercetătorii de la Spitalul Brigham and Women's a descoperit noi dovezi că vitamina D poate fi metabolizată diferit la persoanele cu un indice de masă corporală crescut (IMC).
Studiul, publicat în JAMA Network Open, este o analiză a datelor din studiul VITAL, un mare studiu clinic naÈ›ional condus de cercetătorii de la Brigham care a investigat dacă administrarea de vitamina D sau suplimente de omega-3 marine ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer, boli cardiace sau accidente vasculare cerebrale.
Analiza datelor originale din VITAL a constatat că suplimentarea cu vitamina D s-a corelat cu efecte pozitive asupra mai multor rezultate de sănătate, dar numai la persoanele cu un IMC sub 25, a declarat primul autor Deirdre K. Tobias, epidemiolog asociat în Divizia de Medicină Preventivă a lui Brigham.
Pare să se întâmple ceva diferit cu metabolismul vitaminei D la greutăți corporale mai mari È™i acest studiu poate ajuta la explicarea rezultatelor diminuate ale suplimentării pentru persoanele cu un IMC crescut.
Vitamina D este un nutrient esenÈ›ial implicat în multe procese biologice, în special în ajutarea organismului să absoarbă minerale, cum ar fi calciul È™i magneziul. În timp ce o parte din vitamina D de care avem nevoie este produsă în organism din lumina soarelui, deficienÈ›ele de vitamina D sunt adesea tratate prin suplimentare.
Dovezile din studiile de laborator, cercetările epidemiologice È™i cele clinice au sugerat, de asemenea, că vitamina D poate juca un rol în apariÈ›ia È™i evoluÈ›ia cancerului È™i a bolilor cardiovasculare, È™i acesta a fost motivul pentru studiul VITAL original.
Studiul VITAL a fost un studiu randomizat, dublu orb, controlat cu placebo, în care au participat 25.871 de participanÈ›i din SUA, care includeau bărbaÈ›i peste 50 de ani È™i femei peste 55 de ani. ToÈ›i participanÈ›ii nu aveau cancer È™i boli cardiace la momentul înscrierii.
În timp ce studiul a concluzionat că suplimentarea cu vitamina D nu a prezentat beneficii semnificative pentru prevenirea cancerului, a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral în grupul general, a existat o corelaÈ›ie statistică între IMC È™i incidenÈ›a cancerului, mortalitatea cancerului È™i incidenÈ›a bolilor autoimune. Alte studii sugerează rezultate similare pentru diabetul de tip 2. Noul studiu a avut ca scop investigarea acestei corelaÈ›ii.
Cercetătorii au analizat datele a 16.515 participanÈ›i din studiul original care au furnizat probe de sânge la bază (înainte de randomizare la vitamina D), precum È™i 2.742 cu o probă de sânge de urmărire luată după doi ani.
Cercetătorii au măsurat nivelurile de vitamina D totală și liberă, precum și multe alte biomarkeri noi pentru vitamina D, cum ar fi metaboliții săi, calciul și hormonul paratiroidian, care ajută organismul să utilizeze vitamina D.
“Cele mai multe studii de acest fel se concentrează pe nivelul de vitamina D din sânge. Faptul că am putut privi acest profil extins de metaboliÈ›i ai vitaminei D È™i biomarkeri noi ne-a oferit perspective unice asupra disponibilității È™i activității vitaminei D È™i dacă metabolismul vitaminei D ar putea fi perturbat la unii oameni, dar nu la alÈ›ii”, a declarat Dr. JoAnn E. Manson, autor senior, È™ef al Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham È™i investigator principal al studiului VITAL.
"Am observat diferenÈ›e semnificative după doi ani, indicând un răspuns diminuat la suplimentarea cu vitamina D asociat cu un IMC mai mare", a declarat Tobias. "Acest lucru poate avea implicaÈ›ii clinice È™i poate explica unele dintre diferenÈ›ele observate în eficacitatea suplimentării cu vitamina D în funcÈ›ie de statusul obezității."
Acest studiu aruncă o lumină asupra motivului pentru care observăm reduceri de 30-40% în mortalitatea prin cancer, boli autoimune È™i alte rezultate cu suplimentarea cu vitamina D în rândul celor cu IMC mai mici, dar beneficii minime în rândul celor cu IMC mai mari, sugerând că metabolismul vitaminei D poate fi afectat în funcÈ›ie de greutatea corporală.
Este necesară o cercetare suplimentară pentru a înÈ›elege mai bine aceste diferenÈ›e È™i pentru a dezvolta metode adecvate de tratament pentru persoanele cu un IMC crescut. În acest moment, este important să se urmeze recomandările privind suplimentarea cu vitamina D È™i să se monitorizeze nivelurile acesteia în sânge pentru a se asigura că se menÈ›in în limitele normale.
Tobias, D.K., et al. (2023) Association of Body Weight With Response to Vitamin D Supplementation and Metabolism.
Journal of the American Medical Association.
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2800490
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul de migdale și biscuiți Graham poate avea un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale și sănătății gastrointestinale
- Legătura dintre locul de muncă și deficitul vitaminei D
- Amestecul rafinat de făină de porumb și tărâțe reduce semnificativ colesterolul LDL
- Magneziul din alimente este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, AVC și diabet
- Vitamina D3: cand, cat si de ce.
- Vitamina D, va rog sa ma lamuriti
- Lipsa vitamina D
- Vitamina D3 in homeopatie
- Vitamina D si calculii renali
- Vitamina oh-25 vitamina D sub limita insa D3 in limite normale
- Hipovitaminoza D
- E bun Detrical?