Consumul de ouă creşte colesterolul? (concluziile studiilor)
Autor: Patriche Silvia
Oul este un alimente complet È™i flexibil în bucătărie. Principala controversă legată de ouă se referă la conÈ›inutul de colesterol prezent în gălbenuÈ™. DeÈ™i colesterolul este necesar pentru organism o cantitate prea mare poate însemna un risc mai mare de boli de inimă. În continuare vom vedea care este efectul ouălor asupra colesterolului È™i cât de sănătos este. (1)
Consumul de ouă și colesterolul
Studiile recente au arătat că ouăle nu cresc riscul de boli de inimă È™i nici nu afectează alÈ›i factori de risc pentru afecÈ›iunile cardiovasculare (inflamaÈ›ii, înÈ›epeneala arterelor etc). (2, 3, 4)
Un alt studiu interesant a descoperit că două ouă la micul dejun nu au un efect semnificativ prin comparaÈ›ie cu un mic dejun format doar din carbohidraÈ›i. BineînÈ›eles că acest lucru nu înseamnă că poÈ›i consuma două ouă pe zi dacă suferi de boli de inimă È™i eÈ™ti sedentar. În aceste cazuri este indicat să vorbeÈ™ti cu medicul specialist. (5)
TotuÈ™i, există È™i studii care spun că 6-12 ouă pe săptămână nu afectează negativ colesterolul total dar creÈ™te nivelul colesterolului HDL („bun”).
Pe de altă parte, comparând micul dejun al celor care mănâncă È™i celor care nu mănâncă ouă se observă o creÈ™tere a nivelului colesterolului. (6)
Cel mai recent studiu de acest fel, publicat în anul 2020, arată că persoanele care consumă multe ouă pe termen lung au un nivel mai ridicat al colesterolului prin comparaÈ›ie cu persoanele care consumă mai puÈ›ine ouă. (7)
Interesant este că studiile în care ouăle afectează nivelul colesterolului voluntarii consumau, pe lângă ouă, brânză grasă, carne procesată È™i alimente prăjite. (8)
Cât de sănătoase sunt ouăle
Oul este unul dintre cele mai nutritive alimente reprezentând o sursă bogată de: (9, 10)
- Carotenoizi
- Vitamina D
- Seleniu
- Colină
- Antioxidanți
- Conținut redus de grăsimi
- Proteine.
Câte ouă poÈ›i mânca într-o zi
Chiar luând în calcul rezultatele studiilor menÈ›ionate anterior, efectele consumului de oferă diferă de la o persoană la alta. Pe lângă cantitatea de colesterol, care creÈ™te pe măsură ce consumăm mai multe ouă, contează mult genetica, istoricul familial, cum pregăteÈ™ti ouăle, ce mai conÈ›ine dieta È™i ce stil de viață ai. (11)
De asemenea, contează mult È™i colesterolul total. Dacă mănânci alimente cu un conÈ›inut redus de colesterol poÈ›i consuma fără probleme două ouă pe zi. TotuÈ™i, dacă mănânci È™i alte alimente bogate în colesterol este bine să reduci numărul de ouă.
AdulÈ›ii sănătoÈ™i cu un nivel normal al colesterolului È™i fără alte riscuri pentru boli de inimă pot consuma în siguranță 1-2 ouă pe zi. (12, 13)
În ceea ce priveÈ™te persoanele cu un risc mare de boli de inimă, aceÈ™tia pot consuma cel mult È™ase ouă pe săptămână ca parte a unei diete sănătoase È™i echilibrate. (14)
Pe lângă consumul de ouă, persoanele cu boli de inimă sau care prezintă unul sau mai mulÈ›i factori de risc ar trebui să consume mai multe fructe È™i legume proaspete precum È™i să evite preparatele procesate sau care conÈ›in grăsimi trans.
De ani de zile se dezbate dacă ouăle sunt sănătoase. Pentru oamenii sănătoÈ™i ouăle pot fi consumate cu moderaÈ›ie ca parte a unei diete echilibrate È™i variate. În cazul celor cu afecÈ›iuni cardiace sau cu risc de boli de inimă este indicat un consum de cel mult È™ase ouă pe săptămână însă doar dacă dieta include o cantitate redusă de produse procesate.
2. Association between egg consumption and arterial stiffness: a longitudinal study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34256749/
3. The effect of egg consumption on cardiometabolic health outcomes: an umbrella review, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31599222/
4. Effect of egg consumption on inflammatory markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31259415/
5. Effects of egg ingestion on endothelial function in adults with coronary artery disease: a randomized, controlled, crossover trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25497262/
6. Intake of 3 Eggs per Day When Compared to a Choline Bitartrate Supplement, Downregulates Cholesterol Synthesis without Changing the LDL/HDL Ratio, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29495288/
7. Association between Egg Consumption and Cholesterol Concentration: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400894/
8. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30874756/
9. Patterns of Egg Consumption Can Help Contribute to Nutrient Recommendations and Are Associated with Diet Quality and Shortfall Nutrient Intakes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836349/
10. Intake of up to 3 Eggs per Day Is Associated with Changes in HDL Function and Increased Plasma Antioxidants in Healthy, Young Adults, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28077734/
11. Nutritional Viewpoints on Eggs and Cholesterol, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33669005/
12. Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31965140/
13. Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32132002/
14. Eggs and the heart, link: https://assets.heartfoundation.org.nz/documents/shop/submissions/eggs-and-the-heart-evidence-paper.pdf?1660704331
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Alimentatie la bebelus
- Oua, lamaie, miere?
- Ouăle crude pot contribui la prevenirea cancerului
- Băiețelul meu a consumat azi un ou fiert de la Paști făcute în vinerea mare. Se poate întâmpla ceva?
- Oua de prepelita