Consumul de ouă creşte colesterolul? (concluziile studiilor)

©

Autor:

Consumul de ouă creşte colesterolul? (concluziile studiilor)

Oul este un alimente complet și flexibil în bucătărie. Principala controversă legată de ouă se referă la conținutul de colesterol prezent în gălbenuș. Deși colesterolul este necesar pentru organism o cantitate prea mare poate însemna un risc mai mare de boli de inimă. În continuare vom vedea care este efectul ouălor asupra colesterolului și cât de sănătos este. (1)

Consumul de ouă și colesterolul

Studiile recente au arătat că ouăle nu cresc riscul de boli de inimă și nici nu afectează alți factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare (inflamații, înțepeneala arterelor etc). (2, 3, 4)

Un alt studiu interesant a descoperit că două ouă la micul dejun nu au un efect semnificativ prin comparație cu un mic dejun format doar din carbohidrați. Bineînțeles că acest lucru nu înseamnă că poți consuma două ouă pe zi dacă suferi de boli de inimă și ești sedentar. În aceste cazuri este indicat să vorbești cu medicul specialist. (5)

Totuși, există și studii care spun că 6-12 ouă pe săptămână nu afectează negativ colesterolul total dar crește nivelul colesterolului HDL („bun”).

Pe de altă parte, comparând micul dejun al celor care mănâncă și celor care nu mănâncă ouă se observă o creștere a nivelului colesterolului. (6)

Cel mai recent studiu de acest fel, publicat în anul 2020, arată că persoanele care consumă multe ouă pe termen lung au un nivel mai ridicat al colesterolului prin comparație cu persoanele care consumă mai puține ouă. (7)

Interesant este că studiile în care ouăle afectează nivelul colesterolului voluntarii consumau, pe lângă ouă, brânză grasă, carne procesată și alimente prăjite. (8)

Cât de sănătoase sunt ouăle

Oul este unul dintre cele mai nutritive alimente reprezentând o sursă bogată de: (9, 10)

  • Carotenoizi
  • Vitamina D
  • Seleniu
  • Colină
  • Antioxidanți
  • Conținut redus de grăsimi
  • Proteine.


Câte ouă poți mânca într-o zi

Chiar luând în calcul rezultatele studiilor menționate anterior, efectele consumului de oferă diferă de la o persoană la alta. Pe lângă cantitatea de colesterol, care crește pe măsură ce consumăm mai multe ouă, contează mult genetica, istoricul familial, cum pregătești ouăle, ce mai conține dieta și ce stil de viață ai. (11)

De asemenea, contează mult și colesterolul total. Dacă mănânci alimente cu un conținut redus de colesterol poți consuma fără probleme două ouă pe zi. Totuși, dacă mănânci și alte alimente bogate în colesterol este bine să reduci numărul de ouă.

Adulții sănătoși cu un nivel normal al colesterolului și fără alte riscuri pentru boli de inimă pot consuma în siguranță 1-2 ouă pe zi. (12, 13)

În ceea ce privește persoanele cu un risc mare de boli de inimă, aceștia pot consuma cel mult șase ouă pe săptămână ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. (14)

Pe lângă consumul de ouă, persoanele cu boli de inimă sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc ar trebui să consume mai multe fructe și legume proaspete precum și să evite preparatele procesate sau care conțin grăsimi trans.

De ani de zile se dezbate dacă ouăle sunt sănătoase. Pentru oamenii sănătoși ouăle pot fi consumate cu moderație ca parte a unei diete echilibrate și variate. În cazul celor cu afecțiuni cardiace sau cu risc de boli de inimă este indicat un consum de cel mult șase ouă pe săptămână însă doar dacă dieta include o cantitate redusă de produse procesate.


Data actualizare: 19-09-2022 | creare: 19-09-2022 | Vizite: 671
Bibliografie
1. Egg consumption and health outcomes: a global evidence mapping based on an overview of systematic reviews, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723562/
2. Association between egg consumption and arterial stiffness: a longitudinal study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34256749/
3. The effect of egg consumption on cardiometabolic health outcomes: an umbrella review, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31599222/
4. Effect of egg consumption on inflammatory markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31259415/
5. Effects of egg ingestion on endothelial function in adults with coronary artery disease: a randomized, controlled, crossover trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25497262/
6. Intake of 3 Eggs per Day When Compared to a Choline Bitartrate Supplement, Downregulates Cholesterol Synthesis without Changing the LDL/HDL Ratio, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29495288/
7. Association between Egg Consumption and Cholesterol Concentration: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400894/
8. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30874756/
9. Patterns of Egg Consumption Can Help Contribute to Nutrient Recommendations and Are Associated with Diet Quality and Shortfall Nutrient Intakes, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836349/
10. Intake of up to 3 Eggs per Day Is Associated with Changes in HDL Function and Increased Plasma Antioxidants in Healthy, Young Adults, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28077734/
11. Nutritional Viewpoints on Eggs and Cholesterol, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33669005/
12. Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31965140/
13. Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32132002/
14. Eggs and the heart, link: https://assets.heartfoundation.org.nz/documents/shop/submissions/eggs-and-the-heart-evidence-paper.pdf?1660704331
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular
  • Câte ouă poți mânca pe zi - recomandări oficiale și precauții
  • Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum