Omega 3 din pește și fructe de mare scade cu 8-13% riscul de afectare renală

©

Autor:

Omega 3 din pește și fructe de mare scade cu 8-13% riscul de afectare renală
Un nou studiu publicat în revista The BMJ a descoperit că nivelurile mai mari de acizi grași omega 3 (PUFAs n-3) găsiți în produsele de origine marină sunt asociate cu un risc moderat mai scăzut de boală renală cronică și cu o scădere mai lentă a funcției renale. Aceste asocieri nu au fost găsite cu niveluri mai mari de acizi grași omega 3 de origine vegetală.
Deși aceste asocieri au fost modeste, cercetătorii susțin că aceste descoperiri susțin ghidurile clinice actuale care recomandă o consumare adecvată de produse de origine marină și pește gras ca parte a unui stil alimentar sănătos.


Boala renală cronică (CKD)
afectează aproximativ 700 de milioane de persoane la nivel mondial și poate duce la insuficiență renală și deces, astfel există nevoia de a identifica factori care ar putea preveni debutul și evoluția acestei boli.
Studiile efectuate pe animale sugerează că acizii grași omega 3 polinesaturați (n-3 PUFAs) ar putea avea efecte benefice asupra funcției renale, dar dovezi din studiile umane sunt limitate și se bazează în principal pe chestionare alimentare, care pot fi predispuse la erori.
Pentru a explora acest aspect mai în detaliu, o echipă internațională condusă de cercetători de la The George Institute for Global Health și Universitatea New South Wales au combinat rezultatele a 19 studii din 12 țări până în mai 2020 privind legăturile dintre nivelurile de biomarkeri n-3 PUFA și dezvoltarea CKD la adulți.

Biomarkerii au inclus acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA), acidul docosapentaenoic (DPA) și acidul alfa-linolenic (ALA).
Principalele surse alimentare de EPA, DHA și DPA provin din produse de origine marină, în timp ce ALA se găsește în principal în plante (nuci, semințe și legume verzi cu frunze).

Boala renală cronică a fost identificată prin rata filtrării glomerulare estimată (eGFR) de sub 60 ml/min/1,73 m2. eGFR măsoară cât de bine rinichii elimină substanțele reziduale și excesul de lichid din sânge. Intervalul normal este 90-120 ml/min/1,73 m2.

În ansamblu, 25.570 de participanți au fost incluși în analiza principală. Vârsta lor medie a variat între 49 și 77 de ani și eGFR-ul lor mediu la bază a variat între 76,1 și 99,8 ml/min/1,73 m2.
16 studii au recrutat bărbați și femei, iar 15 au recrutat în principal participanți de culoare albă. În total, 4.944 de participanți (19%) au dezvoltat CKD în timpul unui perioadă medie de monitorizare de 11 ani.

După luarea în considerare a altor factori, cum ar fi vârsta, sexul, rasa, îndicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, bolile de inimă și diabetul, nivelurile mai mari de PUFAs n-3 din produsele de origine marină au fost asociate cu un risc modest (8%) mai scăzut de a dezvolta CKD.

Când participanții au fost împărțiți în funcție de nivelurile de acizi grași omega 3 în cinci segmente, aceia din segmentul cu cel mai mare consum de Omega-3 marin au avut un risc cu 13% mai scăzut de boala renală cronică comparat cu cei din segmentul cu cel mai mic consum.

Nivelurile mai mari de acizi grași omega 3 din produsele de origine marină, în special DHA, au fost, de asemenea, asociate cu o scădere anuală mai lentă a eGFR (evoluție mai lentă a afectării renale). De exemplu, scăderea anuală a eGFR a fost cu 0,07 ml/min/1,73 m2 mai mică pentru persoanele cu niveluri de PUFAs n-3 din produsele de origine marină în cea mai mare a cincilea decât pentru cei din cea mai mică a cincilea.

Nivelurile de ALA de origine vegetală nu au fost asociate cu CKD.

"Deși descoperirile noastre nu dovedesc o relație cauzală între PUFAs n-3 din produsele de origine marină și riscul de CKD, ele sunt susținătoare și consistente cu ghidurile clinice actuale care recomandă o cantitate adecvată de produse de origine marină ca parte a unui stil alimentar sănătos, mai ales atunci când produsele de origine marină înlocuiesc alimentele mai puțin sănătoase" afirmă  autorii studiului.

Data actualizare: 20-01-2023 | creare: 20-01-2023 | Vizite: 537
Bibliografie
Ong, K.L., et al. (2023)
Association of omega 3 polyunsaturated fatty acids with incident chronic kidney disease: pooled analysis of 19 cohorts.
The BMJ.
https://www.bmj.com/content/380/bmj-2022-072909
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum