Provocările actuale ale proteinelor alternative ca alimente viitoare

©

Autor:

Provocările actuale ale proteinelor alternative ca alimente viitoare
Pe măsură ce populația globală se apropie de 9,7 miliarde până în 2050, necesitatea asigurării unei producții durabile și adecvate de alimente nutritive este crucială, în special pentru proteine, dat fiind că sursele tradiționale, cum ar fi creșterea animalelor, sunt insuficiente și contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră (GHG).
Cercetătorii au evaluat beneficiile pentru sănătate ale surselor alternative de proteine și provocările asociate cu producția acestora. Rezultatele analizei au fost publicate în jurnalul npj Science of Food.

Piața proteinelor alternative, care include surse pe bază de plante, insecte, microorganisme și carne cultivată, a fost evaluată la 15,3 miliarde de dolari în 2023 și se estimează că va ajunge la 26,5 miliarde de dolari până în 2030. Aceste surse alternative prezintă beneficii semnificative pentru mediu comparativ cu produsele tradiționale, de exemplu, producția de proteine pe bază de plante emite cu 40-100 ori mai puține GHG-uri și utilizează cu 20-50 ori mai puțin teren decât creșterea animalelor. Insectele și sursele microbiale de proteine sunt, de asemenea, extrem de eficiente, folosind până la 2.000 de ori mai puțin teren.

Cu toate aceste avantaje, există provocări semnificative în producția de proteine alternative, incluzând replicarea gustului, texturii și profilurilor nutriționale ale proteinelor tradiționale. Tehnologiile actuale pentru carne cultivată nu sunt viabile economic pentru producția la scară largă și cer condiții precise pentru a preveni contaminarea. În plus, proteinele alternative pot avea un profil diferit de aminoacizi și pot lipsi aminoacizi esențiali cum ar fi lizina.

Deși există un interes crescut pentru diversificarea surselor de proteine, inclusiv algele și plantele acvatice, provocările persistă în asigurarea siguranței, reducerea alergenicității și înțelegerea efectelor asupra microbiomului intestinal. Este esențial să se îmbunătățească eficiența costurilor de producție și să se dezvolte metode analitice avansate pentru a sprijini creșterea industriei proteinelor alternative în viitor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-08-2024 | creare: 23-08-2024 | Vizite: 243
Bibliografie
Exploring the health benefits and production challenges of alternative proteins, link: https://www.news-medical.net/news/20240820/Exploring-the-health-benefits-and-production-challenges-of-alternative-proteins.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce valoare nutritivă au produsele lactate vegetale?
  • Băuturi fermentate pe bază de plante: compoziție nutrițională, proprietăți senzoriale și beneficii pentru sănătate
  • Înlocuitorii de carne pe bază de plante - dezbatere privind beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară
  •