Grăsimile vegetale depășesc grăsimile lactate în reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și diabet

Grăsimile vegetale depășesc grăsimile lactate în reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și diabet

©

Autor:

Grăsimile vegetale depășesc grăsimile lactate în reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și diabet

Un studiu recent publicat în jurnalul Nature Medicine a adus dovezi suplimentare privind beneficiile grăsimilor vegetale în reducerea riscurilor de boli cardiometabolice, cum ar fi bolile cardiovasculare È™i diabetul de tip 2. Studiul a demonstrat că înlocuirea grăsimilor saturate provenite din produse lactate cu grăsimi nesaturate din surse vegetale poate aduce îmbunătățiri semnificative ale sănătății cardiometabolice.

Contextul studiului

OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat în trecut beneficiile înlocuirii grăsimilor saturate cu grăsimi mono- È™i polinesaturate, dar nivelul de certitudine al acestor recomandări a fost catalogat ca fiind de la scăzut la moderat. Acest lucru se datorează în principal limitărilor studiilor anterioare, care fie au avut durate scurte, fie s-au bazat pe măsurători indirecte, cum ar fi nivelurile de colesterol, în loc să urmărească efectele pe termen lung asupra incidenÈ›ei diabetului de tip 2 sau a evenimentelor cardiovasculare.

Descrierea studiului

Cercetătorii au utilizat o abordare avansată de profilare a compoziÈ›iei lipidelor din sânge pentru a explora asocierea dintre calitatea grăsimilor dietetice È™i riscurile cardiometabolice. Ei au combinat date din studii de intervenÈ›ie dietetică, care au controlat precis tipurile È™i sursele de grăsimi dietetice, cu studii observaÈ›ionale pe termen lung, care au monitorizat apariÈ›ia bolilor de-a lungul anilor.

 

Studiul a inclus profilarea detaliată a lipidelor din sânge È™i a dezvoltat un scor multi-lipidic (MLS), care reflecta efectele unei intervenÈ›ii asupra concentraÈ›iilor a 45 de metaboliÈ›i lipidici, servind drept indicator pentru adaptarea metabolică la schimbările de grăsimi din dietă. Această abordare a permis cercetătorilor să evalueze cu mai mare precizie implicaÈ›iile schimbării calității grăsimilor dietetice asupra sănătății cardiometabolice.

Rezultatele studiului

Cercetătorii au constatat că diferenÈ›ele în MLS, care reflectau efectul înlocuirii grăsimilor saturate din lactate cu grăsimi nesaturate din plante, au fost asociate cu o reducere semnificativă a incidenÈ›ei diabetului de tip 2 È™i a bolilor cardiovasculare. În mod specific, persoanele cu un MLS iniÈ›ial mai slab au înregistrat o scădere mai puternică a riscului de diabet atunci când au adoptat o dietă mediteraneană bogată în grăsimi nesaturate din surse vegetale, comparativ cu cele care aveau un MLS favorabil.

 

Aceste descoperiri subliniază importanÈ›a stării metabolice iniÈ›iale în determinarea eficacității intervenÈ›iilor dietetice. Astfel, înlocuirea grăsimilor saturate din produse lactate, cum ar fi untul, cu grăsimi nesaturate din surse vegetale, ar putea reduce semnificativ riscurile cardiometabolice.

Concluzii

Studiul aduce dovezi importante care susÈ›in ghidurile actuale referitoare la sursele È™i calitatea optimă a grăsimilor dietetice, dar subliniază È™i dezbaterile È™i limitările existente în baza actuală de dovezi. Cercetătorii au abordat limitările studiilor anterioare prin integrarea studiilor clinice randomizate cu studii observaÈ›ionale, oferind astfel o imagine mai clară asupra beneficiilor grăsimilor nesaturate din surse vegetale.

 

TotuÈ™i, cercetătorii atrag atenÈ›ia asupra limitărilor strategiei multi-studiu utilizate, menÈ›ionând că asociaÈ›iile observate trebuie validate în grupuri rasiale È™i etnice diverse, având în vedere că populaÈ›iile studiate au fost în mare parte de origine europeană. În general, rezultatele deschid calea pentru intervenÈ›ii mai precise prin profilarea lipidică, însă aplicarea scorurilor lipidomice pentru prevenirea riscurilor dietetice necesită validări suplimentare în studii clinice randomizate viitoare, în special în populaÈ›ii mai diverse.


Data actualizare: 03-09-2024 | creare: 03-09-2024 | Vizite: 48
Bibliografie
Blood lipid profiling indicates that dietary fat quality is associated with cardiometabolic risk. Nature Medicine, 2024,
DOI: 10.1038/s41591-024-03234-w,
https://www.nature.com/articles/s41591-024-03234-w

Image by grmarc on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de È™tiință au găsit o metodă pentru a obÈ›ine ciocolată cu 20% mai puÈ›ine grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • ÃŽnlocuirea carbohidraÈ›ilor sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum