Antipatia pentru unele alimente, mai importantă decât plăcerea pentru altele, în ceea ce privește preferințele alimentare ale copiilor
Autor: Domșa Dariana
În timpul unei mese, alimentele consumate de către copiii nu sunt întotdeauna în mod obligatoriu cele care le plac, ci mai degrabă cele care le displac cel mai puțin, constată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania. Studiul indică faptul că plăcerea mai scăzută îi determină pe copii să evite unele alimente și să le lase în farfurie.
Studiul a implicat 61 de copii cu vârste cuprinse între patru și șase ani și a evaluat relația dintre gustul fiecărui copil pentru mai multe alimente de la o masă și aportul ulterior al acelor alimente. Cercetarea a arătat că antipatia pentru anumite alimente este cel mai puternic predictor a ceea ce vor prefera să mănânce copiii.
„De peste 50 de ani, știm că plăcerea și consumul sunt corelate pozitiv, dar acest lucru duce adesea la presupunerea eronată că, dacă are un gust mai bun, vei mânca mai mult. Realitatea este ceva mai nuanțată. La adulți, știm că, dacă îți place cu adevărat un aliment, s-ar putea să îl mănânci sau nu. Dar dacă nu-ți place, îl vei mânca rar sau niciodată. Aceste date noi arată că același model este valabil și la copiii mici”, declară co-autorul studiului, John Hayes, profesor de științe alimentare și director al Centrului de Evaluare Senzorială din cadrul Colegiului de Științe Agricole.
Copiii incluși în studiu au participat la două experimente identice de laborator. În cadrul primului experiment, copiiilor le-au fost prezentate cinci alimente diferite (nuggets de pui, ketchup, chipsuri de cartofi, struguri, broccoli, roșii cherry și prăjituri) și două băuturi (suc cu fructe și lapte) și au fost rugați să evalueze gustul lor (cât de mult le place un astfel de aliment) față de fiecare aliment pe o scală de cinci puncte. După ce copiii au mâncat cât și-au dorit din masă, cercetătorii au cântărit ceea ce au mâncat și au comparat rezultatele cu ceea ce copiii au spus că le place și nu le place.
Cercetătorii au raportat faptul că relația dintre plăcere și consum nu a fost puternică pentru majoritatea alimentelor. De exemplu, doar plăcerea pentru chipsuri de cartofi, struguri, roșii cherry și suc cu fructe a fost asociată pozitiv cu cantitatea consumată, însă nu au fost găsite asocieri între plăcerea și consumul celorlalte produse alimentare. Cu toate acestea, a existat o corelație puternică între refuzul de a consuma ceva și alimentele pe care copiii au spus că nu le plac. În consecință, concluzionează autorii, la o masă cu mai multe alimente, mai degrabă decât să mănânce ceea ce le place, copiii nu mănâncă ceea ce le displace.
sursa: Science Daily
foto: Penn State
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Băuturi consumate la scară largă conțin niveluri ridicate de metale toxice
- Dietele bogate în grăsimi cresc sensibilitatea la durere
- S-a demonstrat că excesul de zahăr crește riscul apariției bolilor inflamatorii intestinale
- Un nou studiu demontează mitul monitorizării perfecte a dietei pentru a slăbi
- Lipsa poftei de mancare la copil 5 ani jumatate
- Nu mananca
- Alimentatie fetiță de 5 ani si 5 luni, are doar 17,5 kg
- Probleme de alimentatie băiețel de 3 ani