Antipatia pentru unele alimente, mai importantă decât plăcerea pentru altele, în ceea ce privește preferințele alimentare ale copiilor
Autor: Domșa Dariana
În timpul unei mese, alimentele consumate de către copiii nu sunt întotdeauna în mod obligatoriu cele care le plac, ci mai degrabă cele care le displac cel mai puÈ›in, constată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania. Studiul indică faptul că plăcerea mai scăzută îi determină pe copii să evite unele alimente È™i să le lase în farfurie.
Studiul a implicat 61 de copii cu vârste cuprinse între patru È™i È™ase ani È™i a evaluat relaÈ›ia dintre gustul fiecărui copil pentru mai multe alimente de la o masă È™i aportul ulterior al acelor alimente. Cercetarea a arătat că antipatia pentru anumite alimente este cel mai puternic predictor a ceea ce vor prefera să mănânce copiii.
„De peste 50 de ani, È™tim că plăcerea È™i consumul sunt corelate pozitiv, dar acest lucru duce adesea la presupunerea eronată că, dacă are un gust mai bun, vei mânca mai mult. Realitatea este ceva mai nuanÈ›ată. La adulÈ›i, È™tim că, dacă îÈ›i place cu adevărat un aliment, s-ar putea să îl mănânci sau nu. Dar dacă nu-È›i place, îl vei mânca rar sau niciodată. Aceste date noi arată că acelaÈ™i model este valabil È™i la copiii mici”, declară co-autorul studiului, John Hayes, profesor de È™tiinÈ›e alimentare È™i director al Centrului de Evaluare Senzorială din cadrul Colegiului de ȘtiinÈ›e Agricole.
Copiii incluÈ™i în studiu au participat la două experimente identice de laborator. În cadrul primului experiment, copiiilor le-au fost prezentate cinci alimente diferite (nuggets de pui, ketchup, chipsuri de cartofi, struguri, broccoli, roÈ™ii cherry È™i prăjituri) È™i două băuturi (suc cu fructe È™i lapte) È™i au fost rugaÈ›i să evalueze gustul lor (cât de mult le place un astfel de aliment) față de fiecare aliment pe o scală de cinci puncte. După ce copiii au mâncat cât È™i-au dorit din masă, cercetătorii au cântărit ceea ce au mâncat È™i au comparat rezultatele cu ceea ce copiii au spus că le place È™i nu le place.
Cercetătorii au raportat faptul că relaÈ›ia dintre plăcere È™i consum nu a fost puternică pentru majoritatea alimentelor. De exemplu, doar plăcerea pentru chipsuri de cartofi, struguri, roÈ™ii cherry È™i suc cu fructe a fost asociată pozitiv cu cantitatea consumată, însă nu au fost găsite asocieri între plăcerea È™i consumul celorlalte produse alimentare. Cu toate acestea, a existat o corelaÈ›ie puternică între refuzul de a consuma ceva È™i alimentele pe care copiii au spus că nu le plac. În consecință, concluzionează autorii, la o masă cu mai multe alimente, mai degrabă decât să mănânce ceea ce le place, copiii nu mănâncă ceea ce le displace.
sursa: Science Daily
foto: Penn State
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Efectele antiinflamatorii ale nucilor
- Ce impact are consumul de extract de rodie asupra parametrilor de sațietate?
- Două produse plastice utilizate în aproape orice bucătărie eliberează cantități mari de nanoparticulele în lichide
- Efectele postului diurn din timpul Ramadanului asupra profilului lipidic
- Lipsa poftei de mancare la copil 5 ani jumatate
- Nu mananca
- Alimentatie fetiță de 5 ani si 5 luni, are doar 17,5 kg
- Probleme de alimentatie băiețel de 3 ani