Compușii organici volatili din jurul nostru - ce sunt și ce riscuri implică
Autor: Vasiliu Alina
Sute de articole de uz casnic, inclusiv mobilier, vopsea și electronice, emit compuși organici volatili sau COV, care, atunci când sunt prezente în cantități ridicate, pot duce la riscuri mari pentru sănătate.
Compușii organici volatili sunt gazele care sunt emise în aer prin produse sau procese. Unii COV pot provoca cancer. În plus, aceștia pot reacționa cu alte gaze și pot forma alți poluanți de aer.
Concentrațiile de COV sunt, în mod constant, mai mari în interior (de până la zece ori mai mari) decât în aer liber. COV sunt emise de o gamă largă de produse și activități.
De unde provin compușii organici volatili?
COV se găsesc în aerul din interiorul încăperilor, precum și în aerul liber. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de COV includ benzenul, formaldehida și toluenul.
Surse din interior
Materiale de construcții:
- Vopsea;
- Lacuri si finisaje;
- Cauciucuri și materiale de etanșare;
- Adezivi;
- Podele, covoare, produse din lemn presat.
Produse de îngrijire personală și de uz casnic:
- Produse de curățare și dezinfectare;
- Odorizante;
- Produse cosmetice și deodorante. (1)
Activități:
- Fum de țigară;
- Articole de artizanat: cleiuri, marcaje permanente, etc.;
- Sobe pe bază de lemne;
- Imprimante și copiatoare de birou.
Surse externe
- Benzină;
- Emisiile de dioxid de carbon;
- Arderea lemnului;
- Extracția și prelucrarea petrolului și a gazelor;
- Emisiile industriale. (2)
Efectele asupra sănătății pot include:
- Iritarea ochilor, nasului și a gâtului;
- Dureri de cap, amețeală și greață;
- Deteriorarea ficatului, a rinichilor și a sistemului nervos central;
- Unele substanțe organice pot provoca cancer la animale, iar altele provoacă cancer la om.
Semnele sau simptomele asociate cu expunerea la COV includ:
- iritația conjunctivală;
- disconfortul nasului și al gâtului;
- durere de cap;
- reacție cutanată alergică;
- scăderi ale nivelurilor serice de colinesterază;
- greaţă;
- oboseală;
- ameţeală.
Pași pentru reducerea expunerii
Respectă cu atenție instrucțiunile de etichetă
Produsele potențial periculoase au adesea avertismente menite să reducă expunerea utilizatorului. De exemplu, dacă pe etichetă apare că trebuie să folosești produsul într-o zonă bine ventilată, mergi în aer liber sau în zone dotate cu un ventilator. În caz contrar, deschide ferestrele pentru a te asigura că încăperea este bine aerisită.
Aruncă recipientele parțial pline cu substanțe chimice vechi
Deoarece gazele se pot scurge chiar și din recipientele închise, această metodă de prevenție ar putea ajuta la scăderea concentrațiilor de substanțe chimice organice din casa ta.
Ai grijă ca materialele pe care decizi să le păstrezi să se afle într-o zonă bine ventilată, dar și în siguranță, în afara zonei în care se află copiii.
Nu arunca pur și simplu aceste produse nedorite în cutia de gunoi. Află dacă autoritățile sau orice organizație din comunitatea ta sponsorizează zile speciale pentru colectarea de deșeuri menajere toxice. Dacă există astfel de zile, utilizează-le pentru a elimina în siguranță containerele nedorite.
Cumpără cantități limitate
Dacă utilizezi produse cum ar fi vopselele, decapanții și kerosenul pentru încălzirea spațiului sau benzină pentru mașinile de tuns iarba, ocazional sau sezonier, cumpără doar atât cât folosești pe moment.
Produsele de consum care conțin clorură de metilen includ decapanți de vopsea, agenții de îndepărtare a adezivilor și vopsele cu pulverizare prin aerosoli. Se știe că clorura de metilen provoacă cancer la animale.
De asemenea, clorura de metilen este transformată în monoxid de carbon în organism și poate provoca simptome asociate cu expunerea la monoxid de carbon. Utilizează produse care conțin clorură de metilen în aer liber sau utlizează-le în interior numai dacă zona este bine ventilată.
Evită expunerea la benzen la minimum
Benzenul este un carcinogen uman cunoscut. Acțiunile care vor reduce expunerea la benzen includ: eliminarea fumatului în casă asigurând o ventilație bună în timpul vopsirii, aruncarea la gunoi a vopselelor și a combustibililor speciali care nu vor fi folosiți imediat. (3)
Evită la minimum expunerea la emisiile de percloretilenă din materialele curățate recent. Perchloretilena este substanța chimică cea mai răspândită în curățarea chimică. În studiile de laborator, s-a demonstrat că provoacă cancer la animale. Studiile recente indică faptul că oamenii inhalează niveluri scăzute ale acestei substanțe chimice atât în casele în care sunt depozitate lucruri care au fost curățate chimic, cât și în cazul în care poartă îmbrăcăminte curațată chimic.
2. Volatile Organic Compounds' Impact on Indoor Air Quality. Url: https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/volatile-organic-compounds-impact-indoor-air-quality
3. Volatile Organic Compounds (VOCs). Url: https://toxtown.nlm.nih.gov/chemicals-and-contaminants/volatile-organic-compounds-vocs
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni