Compoziția fenolică, capacitatea antioxidantă și alte proprietăți funcționale ale smochinelor

©

Autor:

Compoziția fenolică, capacitatea antioxidantă și alte proprietăți funcționale ale smochinelor
Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Tehnologic din Illinois, Chicago, oferă noi informații referitoare la compoziția fitochimică a smochinelor și la beneficiile acestora asupra sănătății. Conform oamenilor de știință, timp de mai multe secole, acestea au fost consumate datorită efectelor pe care le au asupra anumitor afecțiuni inflamatorii, respiratorii, cardiovasculare, metabolice și gastrointestinale.
Autorii explică faptul că smochinele conțin vitamine, acizi organici, minerale, aminoacizi, carotenoizi, fibre dietetice și compuși polifenolici. Mai exact, conținutul de grăsimi pe care acestea îl au este cuprins între 1 și 2,71 grame per 100 de grame de fructe, acidul linoleic fiind cel mai abundent în compoziția acestora. De asemenea, aminoacizii ce se găsesc în smochine sunt leucina, valina, lizina și arginina.

Din punct de vedere al glucidelor, a fost determinat prin intermediul cromatografiei faptul că smochinele uscate au un conținut de zaharuri mai mare decât cele proaspete, precum și o concentrație mai mare de acizi organici. Printre cele mai abundente glucide din smochine se numără glucoza, trehaloza, fructoza și sucroza, iar cei mai comuni acizi organici conținuți de acestea sunt acidul oxalic, citric, malic și succinic, ce se găsesc atât în interiorul fructului, cât și în coajă.

Specialiștii evidențiază și potențialul de obținere al unui control glicemic bun prin intermediul consumului de smochine. În cadrul unui studiu anterior a fost determinat un efect pozitiv asupra glicemiei postprandiale la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 atunci când au consumat un decoct pe cază de frunze de smochine, iar administrarea acestuia la persoanele cu diabet de tip 2 a fost mai benefică asupra glicemiei postprandiale decât anumite medicamente hipoglicemiante.

Mai mult, conținutul de acid abscisic, compus care îmbunătățește homeostazia glucozei în organism, ce se află în componența smochinelor, este răspunzător de un efect de reducere a concentrației acesteia în sânge cu 13,5% la persoanele cu diabet non-insulodependent, în timp ce administrarea de metformin a determinat o scădere cu 27,6%.

De asemenea, proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale smochinelor ar putea influența și riscul de apariție a bolii Alzheimer, întrucât aceasta apare din cauza unui exces de oxidanți în organism, în special fiind implicate speciile reactive de oxigen, un studiu recent arătând că includerea smochinelor în dietă poate preveni declinul cognitiv și anxietatea.

sursa: News Medical
foto: NewAfrica/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-06-2023 | creare: 09-06-2023 | Vizite: 357
Bibliografie
The phenolic composition, antioxidant capacity, and other functional properties of fresh and dried figs, link: https://www.news-medical.net/news/20230606/The-phenolic-composition-antioxidant-capacity-and-other-functional-properties-of-fresh-and-dried-figs.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: