Cum pot fi evitate reacțiile nedorite legate de prezența iodului și a sării în apa în care sunt fierte pastele?

©

Autor:

Cum pot fi evitate reacțiile nedorite legate de prezența iodului și a sării în apa în care sunt fierte pastele?
Sarea iodată  adăugată în apa în care fierb pastele ar putea duce la produse secundare potențial dăunătoare. În unele cazuri, reacțiile apărute în urma combinării sării iodate cu cloramină sau clor, substanțe regăsite uneori în apa utilizată la gătit, poate duce la formarea de compuși toxici, cum ar fi nitrozoaminele, care sunt considerate cancerigene. Pentru a evita aceste probleme, experții Societatea Americană de Chimie oferă patru modalități de a reduce reacțiile nedorite atunci când pastele sunt fierte împreună cu sare iodată.
Pentru studiu, cercetătorii au fiert pastele folosind apa de la robinet care fusese anterior tratată cu cloramină și sare. În testul inițial, cercetătorii au fiert pastele respectând indicațiile regăsite pe pachetul produsului. În alte teste, cercetătorii au schimbat condițiile de gătit și tipul de sare folosit. Ulterior, cercetătorii au măsurat cantitățile unor compuși potențial toxici, în apa gătită și în apa de paste. Deși au detectat compușii în apa de gătit în urma tuturor experimentelor, condițiile de gătit au avut un impact semnificativ asupra cantităților acestor compuși.

Pe baza rezultatelor experimentelor, cercetătorii au identificat patru modalități prin care poate fi redus consumul acestor substanțe potențial toxice:
  • pastele trebuie fierte fără a utiliza capac;
  • pastele trebuie scurse de apă;
  • sarea iodată trebuie adăugată doar după ce pastele au fost complet gătite și pot fi scoase din apă;
  • sarea iodată poate fi înlocuită cu alte tipuri de sare, care nu conțin iod.

Potrivit autorilor, fierberea pastelor într-o oală fără capac permite eliminarea unor cantități importante de compuși, în timp ce scurgerea pastelor îndepărtează contaminanții potențial rămași. În plus, adăugarea sării după gătit, nu în timpul gătitului, reduce semnificativ riscul de formare a unor compuși secundari potențial toxici.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-03-2023 | creare: 06-03-2023 | Vizite: 278
Bibliografie
Four ways to reduce unwanted iodized table salt reactions when boiling pasta, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230301120852.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: