Competiţia cromozomilor X şi Y determină sexul şoarecilor

©

Autor:

Competiţia cromozomilor X şi Y determină sexul şoarecilor
Funcţia moleculară a genelor la şoareci are o influenţă considerabilă asupra sexului puilor, conform unei descoperiri ce relevă noi informaţii despre impactul genelor asupra fertilităţii la animale.
În mod normal, legile geneticii arată că spermatozoizii purtători de cromozomi X sau Y au şanse egale de a fertiliza ovulul. Astfel, şoriceii (puii) au şanse egale de a ieşi masculi sau femele. Cu toate acestea, masculii ai căror cromozom Y este parţial şters (rezultat al unei mutaţii cromozomiale) nu se încadrează în tiparul obişnuit. Raportul cromozomial este distorsionat şi astfel vor rezulta mai multe femele decât masculi. Până în prezent, modul în care acest lucru se întâmplă a reprezentat un mister.

O cercetare condusă de mai multe echipe de la universităţile din Kent, Cambridge, Essex şi Paris Descartes au descoperit cheia misterului, anume forma spermatozoidului şi abilitatea acestuia de "înota" spre ovul. Cercetătorii au demonstrat că pot corecta acest dezechilibru prin fertilizare în vitro, demonstrând faptul că şi masculii care suferă de această mutaţie cromozomială ar putea să producă un număr egal de cromozomi X şi Y, aceştia având şanse egale de a ajunge la ovul. Dr. Peter Ellis de la Kent School of Biosciences a constatat următoarele cu privire la studiu:

„De ceva vreme ştim despre cromozomii X şi Y la şoareci că se află într-o „competiţie” pentru a determina sexul puiului - masculin sau feminin. Genele cromozomului X favorizează sexul feminin, iar genele cromozomului Y favorizează sexul masculin. Atunci când genele purtătoare de cromozom Y sunt afectate, genele cromozomului X preiau controlul, astfel încât spermatozoizii purtători de cromozom Y devin mai lenţi. Spermatozoizii purtători de cromozom X au şanse mult mai mari de a ajunge la ovul. S-a descoperit, de asemenea, că utilizarea fertilizării în vitro poate corecta acest dezechilibru. Această tehnică poate fi într-adevăr utilizată pentru a influenţa sexul mamiferelor.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-11-2020 | creare: 29-10-2019 | Vizite: 962
Bibliografie
How the mouse X and Y chromosomes compete with each other to control offspring, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191021124509.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu dezvăluie factorii genetici care afectează raportul sexelor la naștere
  •