Distanța recomandată între sarcini

©

Autor:

Distanța recomandată între sarcini
Sarcina reprezintă perioada de timp în care o femeie poartă un făt în uter. Tot procesul începe în momentul în care oul fertilizat se atașează de peretele uterului și durează în medie 40 de săptămâni. Sarcina poate fi o perioadă plină de bucurie și anticipare, dar poate fi, de asemenea, o perioadă plină de provocări și schimbări fizice și emoționale pentru femeie. Este important să se acorde o atenție specială sănătății și bunăstării mamei și fătului pe tot parcursul sarcinii. (1, 2)

Perioada recomandată între sarcini

Perioada dintre nașterea unui copil și concepția următorului copil se numește interval intergenetic sau interval între sarcini. Distanța recomandată între două sarcini este importantă pentru sănătatea mamei, cât și a viitorilor copii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o perioadă de cel puțin 18 luni între nașterea unui copil și concepția următorului. (2, 3)

Există mai multe motive pentru care este recomandată o distanță de cel puțin 18 luni între nașterea unui copil și concepția următorului. În primul rând, perioada de recuperare a corpului după naștere este importantă pentru sănătatea pe termen lung. După naștere, organismul trebuie să se recupereze și să-și refacă rezervele nutriționale și energetice. De asemenea, corpul trebuie să se refacă după o eventuală intervenție chirurgicală sau alte proceduri medicale care au avut loc în timpul nașterii. De asemenea, perioada de timp dintre naștere și concepție este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a viitorului copil. (1, 2, 3)

Totodată, distanța recomandată între sarcini poate reduce riscul de complicații ale sarcinii și nașterii ulterioare. Intervalul scurt între două sarcini poate crește riscul de naștere prematură, greutate mică la naștere, preeclampsie, ruptură uterină și alte complicații. În plus, o distanță prea mică între două sarcini poate fi epuizantă pentru mamă și poate afecta negativ calitatea îngrijirii oferite copilului mai mare. Pe de altă parte, un interval prea lung între două sarcini poate crește riscul de complicații ale sarcinii și nașterii, cum ar fi diabetul gestațional, hipertensiunea arterială, sarcina extrauterină și alte probleme de fertilitate. (1, 2, 3)

Recomandări

Este important sa discutați cu medicul ginecolog despre intervalul optim între sarcini, în funcție de istoricul medical și de alți factori de risc individuali. De asemenea, pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura o naștere reușită, fără complicații, se impune monitorizarea sănătății pe parcursul primei sarcini și ulterior, înainte de obținerea unei noi sarcini. (1)

Data actualizare: 11-03-2023 | creare: 11-03-2023 | Vizite: 688
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum