Cine ar trebui să se vaccineze anti-HPV? (indicații și recomandări)

©

Autor:

Cine ar trebui să se vaccineze anti-HPV? (indicații și recomandări)

Ce este vaccinul anti-hpv?

Vaccinul ani-HPV a fost realizat pentru a limita infecțiile cu HPV (Human papillomavirus), un virus extrem de răspândit, cu peste 120 de genotipuri descoperite, care pot fi răspunzătoare de apariția mai multor tipuri de cancere, cel mai frecvent fiind vorba despre cancerul de col uterin. România ocupă primul loc din Europa în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin, fiind de 3, respectiv 4 ori mai ridicate decât media de la nivel european. (1)

Virusul HPV este răspunzător de apariția verucilor genitale (negilor genitali) și a cancerelor de tipul: cancer de col uterin, cancer vulvar, vaginal, anal, penian și a cancerelor de la nivelul gâtului sau capului. Nu toate genotipurile acestui virus pot cauza patologii importante, cele mai multe provocând infecții care trec neobservate, însă tipurile 16 și 18 sunt responsabile de 70% dintre cancerele de col de la nivel mondial, iar tipurile 6 și 11 au fost asociate cu apariția verucilor genitale. Infecția cu virusul HPV se transmite pe cale sexuală, fie că este vorba despre sex cu penetrare, atingerea pielii din zona intimă sau împărțirea jucăriilor sexuale. HPV este foarte răspândit, așa încât majoritatea persoanelor se vor infecta în timpul vieții. Riscul de infectare crește odată cu numărul partenerilor sexuali, însă aceasta poate apărea chiar de la primul contact sexual al individului. (1), (2), (3)

Cine ar trebui să se vaccineze anti-HPV?

Vaccinul anti-HPV se adresează atât populației feminine, cât și celei masculine, întrucât virusul poate afecta ambele sexe, cu apariția diferitelor tipuri de leziuni. Acest tip de vaccin nu se poate administra la orice vârstă, intervalul preferat fiind între 11 și 12 ani. Se adresează așadar copiilor mari, care încă nu au luat contact cu virusul. Vaccinarea se poate face și în afara intervalului menționat, recomandat între 9 și 26 ani. Pentru o vârstă cuprinsă între 27-45 ani este necesară discuția cu medicul curant în vederea beneficiilor obținute în urma vaccinării, care pot fi minime luând în considerare riscul crescut de infectare până la vârsta respectivă. Pentru copiii cu semne ușoare de boală, cum sunt nasul înfundat, tusea sau febra joasă, administrarea vaccinului se poate face fără riscuri suplimentare. De asemenea, vaccinul poate fi destinat femeilor care alăptează și persoanelor cu imunosupresie dată de boală în sine sau de tratament. (4), (8)

În cazul infecției active HPV sau unui test Papanicolau cu modificări sugestive pentru leziune HPV se indică vaccinarea, dacă persoanele se află în categoria de vârstă recomandată (9-26 ani), cu mențiunea că aceasta nu este cu scop curativ pentru infecția deja instalată, ci mai degrabă are scop preventiv al infecțiilor ulterioare, protejând împotriva tulpinilor cu risc oncogen crescut (16, 18). O eficacitate maximă a vaccinului se obține când vaccinarea este făcută înaintea începerii vieții sexuale, însă beneficiul acestuia există într-o măsură mai mică și în cazul celor care au fost deja expuși. (5)

Administrarea vaccinului anti-HPV nu este recomandată următoarelor categorii:

  • Persoanelor cu antecedente de reacții alergice puternice (șoc anafilactic) la o doză anterioară de vaccin anti-HPV sau la una dintre componentele acestuia.
  • Celor alergice la drojdie (valabil în cazul vaccinurilor Gardasil și Gardasil9, care sunt produse cu Saccharomyces cerevisiae – drojdia brutarului)
  • Femeilor gravide - se recomandă ca vaccinul să se administreze în afara sarcinii, însă nu există dovezi conform cărora vaccinul anti-HPV ar produce efecte adverse care să pună sarcina în pericol. Nu este necesară efectuarea de rutină a testului de sarcină înaintea administrării vaccinului. Dacă persoana rămâne însărcinată înaintea completării schemei de vaccinare, doza de vaccin se va amâna până după finalizarea sarcinii.


De asemenea, persoanele cu forme moderate sau severe de boală trebuie să amâne vaccinarea până când starea de sănătate se ameliorează. (4), (5), (8), (9)

Câte doze sunt indicate?

Numărul de doze necesare completării schemei de vaccinare anti-HPV variază în funcție de vârsta la care acesta se administrează, fiind necesare două sau trei doze.

  • Pentru copiii cu vârsta între 9 și 14 ani sunt necesare 2 doze care se vor administra la un interval de minimum 5 luni și maximum 12 luni. Dacă a doua doză a fost administrată la mai puțin de 5 luni față de prima, aceștia vor necesita o a treia doză de vaccin.
  • Un număr de 3 doze se recomandă celor cu vârsta între 15-26 ani. Pentru persoanele între 27-45 ani cărora li s-a indicat vaccinarea anti-HPV sunt, de asemenea necesare 3 doze pentru completarea schemei. În mod special, persoanele imunocompromise între 9-26 ani vor beneficia de schema de vaccinare cu 3 doze. Administrarea celei de-a doua doze se va face la 1-2 luni după prima, iar a treia doză va fi inoculată la 5-6 luni față de prima. (5), (6)


Vaccinarea anti-HPV? în România

În România există un program național de vaccinare gratuită anti-HPV, care se adresează fetelor cu vârsta între 11-14 ani. De curând, categoria de vârstă a fost extinsă, astfel încât să poată beneficia de el și fetele până în 18 ani. Pentru a obține vaccinul anti-HPV prin intermediul programului național este necesară completarea de către părinte sau reprezentantul legal a unei cereri de solicitare către medicul de familie. (7)

Recomandări

Adoptarea unor comportamente sanogene în ceea ce privește activitatea sexuală rămâne importantă, întrucât vaccinul anti-HPV nu protejează de alte boli cu transmitere sexuală. Astfel, prezervativele sau alte metode de barieră sunt recomandate în continuare. De asemenea, screeningul pentru cancerul de col uterin trebuie efectuat anual de către femeile vaccinate împotriva HPV, începând cu vârsta de 25 de ani. Motivul este reprezentat de faptul că vaccinul anti-HPV nu protejează împotriva tuturor tulpinilor care pot cauza cancer. (2), (8)


Data actualizare: 11-10-2021 | creare: 11-10-2021 | Vizite: 1338
Bibliografie
1. Cancerul de col uterin în România – INSP, link: https://insp.gov.ro/sites/INSP%20documente/Prezentare.pdf
2. HPV vaccine overview – NHS, link: https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/hpv-human-papillomavirus-vaccine/
3. Human papillomavirus (HPV) – NHS, link: https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/
4. Human Papillomavirus (HPV) Vaccination: What Everyone Should Know – CDC, link: https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/public/index.html
5. Human Papillomavirus (HPV) Vaccines – NIH (National Cancer Institute), link: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-vaccine-fact-sheet
6. Administering HPV Vaccine – CDC, link: https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/hcp/administration.html
7. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă la fete până la 18 ani – Ministerul Sănătății, link: https://www.ms.ro/2021/09/03/ministrul-sanatatii-ioana-mihaila-vaccinarea-gratuita-anti-hpv-extinsa-la-fete-pana-la-18-ani/
8. HPV Vaccine Recommendations – American Academy of Pediatrics, link: https://pediatrics.aappublications.org/content/129/3/602
9. HPV Vaccine Recommendations – CDC, link: https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/hcp/recommendations.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Vaccinul antiHPV e recomandat și la băieți
  • Eficiență dovedită pe termen lung a vaccinului împotriva cancerului cervical
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum