Ce se întâmplă în organism dacă nu mănânci nimic câteva zile?
Autor: Vasiliu Alina
Durata perioadei în care reușești să supraviețuiești fără hrană este influențată, în mare parte, de factori precum greutatea corporală, variația genetică, alte considerente de sănătate și, cel mai important, prezența sau absența deshidratării.
Cea mai frecventă cauză de deces în aceste cazuri extreme de înfometare este infarctul miocardic sau cedarea unui organ și, apare cel mai des atunci când indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane atinge 12,5 kg / m2.
După ce mâncăm, corpul digeră alimentele și descompune glicogenul, moleculele care stochează energia. Acest proces produce glucoză - o moleculă care este utilizată ca sursă majoră de energie și absorbită în fluxul sanguin.
Glucoza este folosită ca sursă de energie primară atunci când urmărim un plan dietetic normal. Glucoza alimentează organismul pentru aproximativ șase ore și, odată ce este consumată, începi să resimți starea de foame.
Ce se întâmplă dacă te înfometezi 72 de ore?
Rezervele de glucoză pot rezista până la 24 sau 48 de ore, deși acestea vor fi, în mare măsură, epuizate după șase ore. Apoi, nu numai că vei fi flămând, dar corpul tău va intra într-o stare de cetoză, care implică niveluri crescute de corpuri cetonice în sistemul tău. Corpurile cetonice sunt produse din acizii grași atunci când glicogenul hepatic este complet epuizat și sunt folosiți pentru energie.
Cercetările au arătat că acetona din respirație este un indiciu de încredere că ai trecut în modul de ardere a grăsimilor. Eliberezi corpuri cetonice prin respirație, iar mirosul este adesea suficient de neplăcut încât să ții oamenii la distanță. (1)
În mod obișnuit, dacă urmezi o dietă keto (o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați), corpul va intră într-o stare de cetoză. Uneori această dietă este folosită ca intervenție medicală pentru tratarea epilepsiei intractabile.
A fost dovedit că postul timp de 72 de ore crește rata metabolică cu 3,6-14%, ceea ce se traduce cu un număr suplimentar de 100-275 calorii arse zilnic. Acest efect pare să se diminueze dacă postești mai mult de 72 de ore. (2) De asemenea, dacă nu mănânci timp de trei zile, glicogenul se epuizează și nivelul de insulină este redus.
Cu toate acestea, creierul tău nu poate fi alimentat doar de acizii grași ca simplă sursă de energie, astfel încât va continua să folosească ultimele depozite de glucoză rămase în organism. Creierul folosește, de fapt, 120 de grame de glucoză în fiecare zi, ceea ce reprezintă o cantitate semnificativă - așa că, atunci când glicemia este epuizată, corpul trebuie să găsească alte rezerve. În a treia zi, creierul tău va obține energie de la corpurile cetonice.
Atunci când nu mănânci pentru 72 de ore - aceasta este etapa autofagiei. Odată ce grăsimile sunt descompuse, corpul tău începe să descompună proteinele din mușchi. În acest moment, creierului nu va mai folosi 120 de grame de glucoză, ci ajunge să consume doar 30 de grame. Acesta este motivul pentru care creierul începe să obțină energie din proteine. Descompunerea proteinei și eliberarea aminoacizilor în fluxul sanguin vor produce mai multă glucoză; această transformare are loc în ficat, iar creierul tău va fi alimentat din nou cu glucoză.
Interesant este că cea mai mare cantitate de pierderi de proteine apare în primele 72 de ore. Apoi, organismul se adaptează pentru a conserva proteine. În esență, metabolismul tău încetinește atât de mult, încât corpul tău folosește cea mai mică cantitate de energie posibilă.
Este posibil ca organismul să poată supraviețui până la trei săptămâni sau chiar până la 70 de zile, în funcție de cât ești de hidratat sau de rezervele de grăsime. Cu toate acestea, la un moment dat, sistemul imunitar va slăbi, din cauza lipsei de vitamine și minerale. De obicei, două boli pot apărea ca urmare a înfometării îndelungate: marasmus și kwashiorkor.
Marasmusul este o formă de malnutriție severă și deficiență de energie, caracterizată prin pierderea masei musculare sau prin balonarea stomacului. Kwashiorkor este cea mai frecventă formă de malnutriție în țările în curs de dezvoltare, cauzată de faptul că organismul nu obține suficientă proteină și este caracterizată prin oboseală, edem și scăderea masei musculare.
Ce spun studiile?
În mod tradițional, dacă nu mănânci timp de trei zile, acest lucru poate fi asociat cu probleme grave de sănătate, așa cum am văzut mai sus. Cu toate acestea, o pauză alimentară poate îmbunătăți, de fapt, funcția creierului - conform studiilor pe animale de laborator.
Cercetătorii de la Yale au început să injecteze ghrelin la șoareci și au descoperit că performanța lor la învățarea și la testele de memorie a crescut cu 30 la sută. (3)
După cum am menționat, producția de ghrelin se oprește după câteva zile în care nu mănânci. În perioadele de înfometare, corpul păstrează două organe și apoi le micșorează pe restul. Organele conservate sunt creierul și, la bărbați, testiculele. Biologic, acest lucru este probabil legat de necesitatea clarității mentale pentru a ieși din starea de înfometare sau pentru a supraviețui perioade lungi fără hrană și pentru a continua răspândirea speciei.
Postul este privit ca o resetare mentală, fizică și spirituală. Persoanele care au postit timp de trei zile, adesea, raportează un mai bun echilibru mental după finalizarea postului. Persoanele care se concentrează pe conexiunile spirituale și mentale în timpul postului, în loc de obstacolul alimentar, pot obține claritatea mentală.
Cum să reduci riscurile
- Postul pentru perioade îndelungate de timp poate duce la deshidratare dacă nu bei suficiente lichide și dacă nu consumi electroliți. Sodiu, magneziu, potasiu și calciu sunt electroliți esențiali care pot fi epuizați rapid dacă te abții de la alimente. Prin urmare, cel mai bine este să suplimentezi acești nutrienți dacă ai postit mai mult de 24 de ore.
Bea cafea neagră sau ceai verde pentru a ajuta la reducerea nivelului de foame.
Ține mintea ocupată pentru a preveni senzația obsesivă de foame.
2. Enhanced thermogenic response to epinephrine after 48-h starvation in humans.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2405717
3. Ghrelin controls hippocampal spine synapse density and memory performance. Url: https://www.nature.com/articles/nn1656.epdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Postul terapeutic cu apa recomandat in afectiunile psihice
- Caspula de slabit+infometare??
- Ce parere aveti despre postul negru si despre scoaterea sarii din alimentatie
- Anxietate, fobie, dereglare de alimentatie?
- Vreau sa slabesc... dar nu vreau o dieta prea drastica
- Fast 48 de ore
- Cand nu prea mananc imi este rau de nu mai pot