Cercetătorii au analizat efectele consumului de cafea și ceai asupra riscului de deces
Autor: Zamfir Andreea

Într-un studiu recent publicat în revista BMC Medicine, cercetătorii au analizat relaÈ›ia dintre consumul individual È™i combinat de cafea È™i ceai È™i mortalitatea din toate cauzele, precum È™i decesele cauzate de cauze specifice, cum ar fi cele cauzate de afecÈ›iuni digestive, respiratorii È™i cardiovasculare.
Ceaiul È™i cafeaua sunt esenÈ›iale în alimentaÈ›ia È™i stilul de viață al oamenilor din întreaga lume. Numeroase studii au analizat relaÈ›ia de cauzalitate dintre conÈ›inutul de cofeină al celor două băuturi È™i riscul de boli È™i mortalitate. Rezultatele au fost însă neconcludente, unele sugerând o relaÈ›ie inversă între consumul de cafea È™i mortalitate, iar altele găsind o corelaÈ›ie între cel mai mare risc de mortalitate È™i consumul intermediar de cafea.
În studiile care au analizat interacÈ›iunile dintre ceai È™i cafea s-a observat o scădere a incidenÈ›ei demenÈ›ei È™i a accidentului vascular cerebral. Studiile care au analizat interacÈ›iunile dintre cele două băuturi È™i mortalitate au constatat că consumul de ceai verde È™i cafea împreună creÈ™te riscul de diabet de tip 2. Dar multe dintre aceste constatări fie provin din eÈ™antioane de dimensiuni mici, fie nu pot fi aplicate la întreaga populaÈ›ie mondială.
Studiul actual, pentru a examina asocierea dintre mortalitate È™i consumul individual È™i combinat de ceai È™i cafea, a utilizat o analiză de stratificare care a luat în considerare o serie de factori de bază, alegerile privind stilul de viață È™i istoricul bolilor cronice. Datele au fost preluate dintr-o cohortă longitudinală, bazată pe populaÈ›ia britanică, Biobank.
Potrivit rezultatelor, persoanele care beau între două È™i patru ceÈ™ti de ceai È™i nu mai mult de una-două ceÈ™ti de cafea în fiecare zi au un risc de mortalitate cu 22% mai mic decât cele care nu beau nici ceai, nici cafea. O legătură inversă similară a fost observată pentru riscul de mortalitate asociat cu afecÈ›iunile digestive, respiratorii È™i cardiovasculare.
sursa: News Medical
foto: igra.design/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul de cafea, asociat cu un risc mai redus de afecțiuni renale acute
- Băuturile îndulcite contribuie la milioane de cazuri de diabet și boli cardiovasculare
- Poluarea aerului și exercițiile fizice: când să faci mai multe sau mai puține
- Creștere alarmantă a violenței în cuplu în rândul adolescenților
- Cafea si antidepresive
- Ceai la bebe
- Ceai de tei.Am voie?Sau ce ceaiuri medicinale am voie sa beau?
- Interactioneaza ceaiul de merisor cu anticoncepţionalele bellara?
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei