Oamenii subestimeaza valoarea timpului petrecut cu propriile ganduri

©

Autor:

Oamenii subestimeaza valoarea timpului petrecut cu propriile ganduri
Potrivit Asociației Americane de Psihologie oamenii nu apreciază momentele pe care le pot petrece singuri, alături de propriile lor gânduri și nu sunt conștienți de beneficiile acestui lucru, spun cercetători unui nou studiu.
Potrivit autorului principal, Dr Aya Hatano, oamenii preferă să își țină mintea ocupată cu oricare alte lucruri, precum dispozitivele smart, decât să petreacă timp reflectând la propria lor viață de zi cu zi sau la dorințele lor. Astfel, aceștia nu cunosc cât de captivant poate fi să aloci timp gândirii sau meditației.

Studiul publicat în revista medicală Experimental Psychology și-a demonstrat rezultatele printr-o serie de 6 experimente, pe un lot de 259 de subiecți.

Un prim experiment s-a axat pe plăcerea pe care ar putea să o resimtă subiecții dacă ar avea 20 de minute pe care să le petreacă singuri, cu gândurile lor, fără să fie distrași de nimic din jurul lor, precum telefonul. Așezați într-o sală goală, ușor întunecată, fără vreo stimulare exterioară, a fost timpul perfect pentru ca subiecții să își spună părerea după. O parte dintre aceștia au fost solicitați să își spună părerea după doar 10 minute, la jumătatea timpului.

Rezultatele au demonstrat că în ambele cazuri oamenii au asociat acest lucru cu un sentiment de plăcere și bucurie, unii chiar dorind să petreacă mai mult timp singuri pentru a se cufunda în gândurile lor.

Într-un alt experiment ce a comparat subiecții privind cât de mult le-ar plăcea să se cufunde în gândurile lor față de a petrece timp citind știrile pe internet, a reieșit faptul că oamenii subestimează, din nou, plăcerea timpului petrecut cu propria persoană.

Cercetătorii susțin faptul că vremurile actuale încurajează la petrecerea timpului pe device-uri smart și nu la gândirea în profunzime sau la reflectarea la propria viață. Studiile au dovedit că prin meditație, timp de câteva minute, oamenii își pot crește calitatea vieții prin găsirea de soluții pentru diverse probleme cu care se confruntă sau chiar să găsească un sens al vieții, dacă nu au facut-o până acum.

Pe o scară de la 1 la 7, participanții au acordat 4 puncte ca nivel de plăcere pe care l-au asociat timpului petrecut cu ei însuși. Este important de controlat direcția gândurilor atunci când meditați, susțin cercetătorii, deoarece creierul este predispus într-o măsură mai mare să gândească negativ decât pozitiv.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-08-2022 | creare: 01-08-2022 | Vizite: 346
Bibliografie
Oamenii au dificultăți în a aprecia cât de captivantă poate fi gândirea, arată studiul, link: https://www.news-medical.net/news/20220729/People-have-difficulty-appreciating-how-engaging-thinking-can-be-study-says.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?
  • Exces în folosirea telefonului - când să ne îngrijorăm?
  • Simpla prezență a smartphone-ului în preajma noastră poate reduce capacitatea cognitivă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum